MENU

The Surge

Met het in 2014 verschenen Lords of the Fallen borduurde ontwikkelaar Deck13 wel heel opzichtig voort op het succes van From Software’s Dark Souls-franchise. Hoewel de game niet kon tippen aan zijn grote voorbeeld, bleek het genre voor ontwikkelaar Deck13 interessant genoeg om in door te gaan. Met The Surge brengt de Duitse ontwikkelaar namelijk wederom een Dark Souls-achtige game, maar ditmaal wél met een eigen smoel.

Zwaar leven

Het leven van de protagonist in The Surge gaat niet over rozen. De aarde waarop je rondbanjert gaat met een rap tempo de afgrond tegemoet door milieuproblemen en je bent al tijden werkloos. Als je dan eindelijk een baan gevonden hebt, wordt het er niet beter op, want door een onduidelijk voorval gaat de gehele faciliteit op de eerste werkdag de lucht in. Gelukkig weet je de ramp te overleven, maar veel van je collega’s komen er minder goed vanaf en veranderen in naar bloed verlangende monsters. Je kunt dus maar beter maken dat je wegkomt van je werk, maar niet voordat je uitgevonden hebt wat deze ramp heeft veroorzaakt.

Simpel gezegd is The Surge een sci-fi-versie van Lords of the Fallen of Dark Souls, al is dat misschien een wat al te simplistische benadering van de game. Ontwikkelaar Deck13 heeft namelijk wel degelijk zijn best gedaan om nieuwe elementen aan de game toe te voegen, bijvoorbeeld in het vechtsysteem. Hoewel er wederom sprake is van melee-based combat, waarbij aanvallen stamina kosten en dus op een strategische wijze ingezet moeten worden, zijn de welbekende light en heavy attacks weggebonjourd. In plaats daarvan kun je kiezen voor horizontale en verticale aanvallen waarbij je specifiek op lichaamsdelen kunt mikken. Hierbij is het zaak om de zwakke plek van een tegenstander te vinden om tegenstanders snel uit te schakelen. Door opponenten op het juiste moment op de goede plek te raken, kun je eveneens hun aanvallen pareren.


Ook ranged combat kan niet ontbreken, maar met pijl en boog sla je in het staal van de mechanische opponenten natuurlijk nog geen deuk in een pakje boter. Magie past ook niet echt in het universum van The Surge en dus heeft ontwikkelaar Deck13 iets anders op de planning staan. Over wat voor opties je als speler zijnde dan voor gevechten op afstand krijgt, wilde de ontwikkelaar echter nog niet bekendmaken, aangezien men momenteel nog druk bezig is met de precieze invulling van dit vraagstuk.

Risico’s

Toch liet Deck13 middels de speelbare demo wel al iets zien van gevechten met ranged combat, namelijk bij de getoonde boss fight. Hierbij was de eindbaas een enorm grote robot die jou met talloze raketten probeert te raken. Als speler kun je verschillende tactieken gebruiken om zo’n eindbaas te verslaan en de ene weg is gemakkelijker dan de ander. Tijdens deze speelsessie werd een strategie getoond waarbij de eindbaas uiteindelijk zichzelf met zijn raketten raakte, waardoor zijn dikke pantser verzwakt werd en je als speler de beslissende klappen toe kan dienen. De implementatie van diverse strategieën om de eindbazen in The Surge te verslaan zorgt niet alleen voor afwisseling, maar is van een grotere invloed. Op het moment dat je het jezelf wat moeilijker maakt en een lastigere strategie kiest om zo’n baas te verslaan, loont dit ook daadwerkelijk als je slaagt. Je wordt dan namelijk beloond met betere loot.

Een soortgelijk spelelement is terug te vinden bij techscrap, een element dat zeer bekend aandoet. Als je het loodje legt, wat veelvuldig zal gebeuren, verlies je een lading techscrap. Deze techscrap kan je vervolgens weer oppikken op de locatie waar je gedood was. Dat is ook zeker de moeite waard, want techscrap kun je gebruiken voor diverse upgrades die je het leven net wat makkelijker maken. Als je aan het sparen bent voor een toffe upgrade, hoef je gelukkig niet constant met een flinke voorraad techscrap rond te lopen. Je kunt je techscrap namelijk ook opslaan in de medbay, een onderdeel van het operation center. Deze opslag van je techscrap is dan weer niet zonder nadelen, want hierdoor wordt de multiplier van de hoeveelheid techscrap die je binnenhaalt gereset. Je zal dus de keuze moeten maken tussen veel techscrap binnenharken met het risico alles weer kwijt te raken, of een iets langzamer, maar veiliger, spaarplan.

Voorlopige conclusie

Waar ontwikkelaar Deck13 met Lords of the Fallen zich wel heel opzichtig liet inspireren door de Dark Souls-franchise, heeft de studio met The Surge voor een andere aanpak gekozen. De onvergeeflijke natuur die dit subgenre met zich meebrengt is niet verdwenen, maar toch heeft de game wel zijn eigen smoel. Dit komt natuurlijk door de sci-fi-setting, die heerlijk verfrissend aanvoelt na het donkere, duistere Lords of the Fallen, maar ook doordat het vechtsysteem op de schop is gegooid met de verticale en horizontale aanvallen. The Surge is dan ook zeker een game die liefhebbers van Dark Souls-achtige games in de gaten moeten houden.

  1.   
    MikeGevers's avatar

    Nice! Ik ben normaal niet zo van sci-fi games, maar deze ziet er wel erg tof uit 8)

  2.   
    Sixty's avatar

    interessant, wel iets om in de gaten te houden idd.