GN Summer School: Hoofdredacteur in zeven stappen

GamersNET bestaat uit mensen die een passie delen, namelijk games. Maar ook iedereen binnen de redactie heeft zijn eigen specialiteit. In de GN Summer School geven deze redacteuren snelle cursussen over hun vak, hobby of werk. Ideaal om toch iets nuttigs op te steken tijdens de zomervakantie. Pak de aantekeningenboekjes er maar bij, want Peter trapt af met de cursus Hoofdredacteur in zeven stappen!

Jawel, het is een vervelend beroep, maar iemand moet het doen. Je bent alleen maar bezig met het draaiende houden van de website, je zit constant achter de vodden van redacteuren aan en je moet ook al die belletjes van uitgevers afhandelen. “Peter, we willen je graag deze game sturen en deze special edition. En deze nieuwe console, wil je die uitproberen!?”. Het is een hondenbaan werkelijk! Toch schijnt het zo te zijn dat meer mensen de ambitie te hebben om hoofdredacteur te worden in de game-industrie. In deze beknopte cursus leer ik jullie hoe je in zeven stappen mijn werk kunt doen. Want ja, iedereen kan het!

Stap 1 – zet games uit je hoofd!

Het eerste dat je moet beseffen als hoofdredacteur is dat gamen geen optie meer is. Hoe eerder je dit beseft, hoe makkelijker het is. Want hoe zal je trouwe redactie opkijken als jij al die toptitels recenseert?

“Daniel, jij mag aan de slag met de nieuwe Madden. Wester, jij krijgt van mij de taak om Sonic HD collection 3D uitmelk deel 4 te reviewen. Leon, succes met de browsergame Grepolis! Ikzelf neem Bioshock: Infinite voor mijn rekening, tot volgende week!”

Binnen twee weken is er muiterij binnen de redactie en zal niemand ooit meer een artikel voor je geliefde website schrijven. Naast dit feit heb je overigens helemaal geen tijd om te gamen! Er moet namelijk content verschijnen! Iedere dag nieuws, artikelen, video en radio, jij moet ervoor zorgen dat het er komt. Is iemand ziek? Jij vangt het op. Heeft iemand het druk met school? Jij vangt het op. En wat is iedereen toch vaak druk met school! Er werken alleen maar Einsteintjes bij GN hoor! Altijd bezig met school die gasten!

Stap 2 – durf op je bek te gaan

Iedere goede hoofdredacteur heeft een olifantenhuid. Je bent namelijk het boegbeeld van een publieke site en je zult dus af en toe stront over je heen krijgen. Gelukkig heeft GN de leukste bezoekers van alle Nederlandse gamesites (geen grapje, ga maar vergelijken!), maar ook hier is een belediging soms niet te vermijden. De ban-knop is dan vaak zeer verleidelijk, maar vergeet niet: elke bezoeker is er één en bovendien heb je een voorbeeldfunctie richting de administrators. Wegslikken en doorgaan dus!

Daarnaast moet je er rekening mee houden dat alles wat je bedenkt ook tegenstanders heeft en op het internet laat iedereen dat gemakkelijk weten! Hoeveel pijn deed de eerste reactie onder ons laatste CSI-filmpje. Je bent dagen met de redactie bezig om zoiets voor elkaar te krijgen en de eerste reactie is: “ik vond de vorige beter.” Au! Ban-knop! Nee! Niet doen! Wegslikken! Happy thoughts, happy thoughts! Niet aan die schaar daar op de tafel denken…

Een olifantenhuid dus.

Stap 3 – praat nooit over games

Een veelgemaakte fout binnen de game-industrie is het continue praten over games. Nu is dat heel gezellig met mederedacteuren, maar in je dagelijkse contact met uitgevers gaat het al zo vaak over games, dat je elk moment moet aangrijpen om niet over games te praten. Uitgevers werken namelijk de hele dag met games en die willen wel eens wat anders horen dan: “ik vond het boek beter”, of “ja, uitmelken kunnen jullie zeker!”

Besef dat de Nederlandse uitgever daar niks aan kan doen en moet werken met de games die hij aangeleverd krijgt. Kom ook niet overal binnenstormen met kleding alsof een game over je heen heeft gekotst. Laat zien dat je meer kledingmerken kent dan alleen Marvel, DC, Ubisoft of EA.

Stap 4 – sluit jezelf af van concurrenten

Veruit de meeste mensen die ik ken, zien het als een kwaliteit dat je de concurrentie goed in de gaten houdt. Die mensen snappen er niks van, want een goede hoofdredacteur komt nooit bij de concurrenten. Niet vanwege de haat (die er wel is natuurlijk), maar vanwege het feit dat alle gamesites er het afgelopen decennium precies hetzelfde uitzien! Gelukkig bestaan wij al twaalf jaar en mogen wij ons gedragen zoals we willen, maar dat je elkaar na gaat doen als je elkaar te vaak bekijkt, lijkt me een feit.

Focus je dus op je eigen site en bedenk dingen die nog niet eerder zijn gedaan. Dat is overigens direct de moeilijkste taak voor de gehele redactie, want er is al zoveel gedaan! Blijf het echter proberen, wie weet heb je een magistraal idee dat een groot succes kan worden (tips via [email protected] zijn altijd welkom!).

Stap 5 – slepen en vergeten

Het is nodig om als hoofdredacteur soms streng te zijn. Embargo’s zijn immers erg belangrijk voor de site en dus moeten artikelen, trailers en nieuwsberichten op het goede moment verschijnen. Helaas is iedereen ook maar een mens en het kan weleens gebeuren dat iets niet of niet op tijd verschijnt. Je kunt dan voor eeuwig boos blijven, maar dat motiveert helemaal niemand. Jezelf niet, omdat je er constant mee bezig bent, en een redacteur ook niet, omdat hij/zij telkens weer te horen krijgt hoe stom hij/zij is geweest.

Na het spelen van slechte tenniswedstrijd zeiden wij vroeger altijd “slepen en vergeten” en dat advies geldt dubbel voor een hoofdredacteur. Wijs op fouten maar durf te vergeten.

Stap 6 – werk altijd

Niemand kan altijd werken, dat begrijp ik ook wel, maar een website stopt niet om 17:30 uur als alle kantoren dichtgaan. Het is dus een druk bestaan, want de site staat altijd online en bovendien is het in Europa avond als het in het westen van Amerika net ochtend is. Veel nieuwtjes komen dus in de avond binnen. Daarnaast willen wij vaste items als Prijsvraagvrijdag en GNR om middernacht online hebben. Zet de wekkertjes, want een functie om een tijd in te stellen dat iets online gaat gebruiken wij niet (om fouten en wijzigingen van embargo’s voor te zijn). Het komt dus meer dan eens voor dat ik ’s avonds met mijn vrienden in de kroeg zit en nog even via mijn mobieltje wat dingen online zet. En met een paar biertjes op moet je dat toch maar onthouden.

Stap 7 – zorg voor een goede eindredactie

Mensen die denken dat ik hoofdredacteur ben geworden vanwege mijn goede schrijven, die hebben het mis. Als stagiair ben ik binnengekomen voor het editen van video’s en het schrijven heb ik altijd gezien als een noodzakelijk kwaad. De oplossing? Verzamel een goede eindredactie die de kwaliteit van de website bewaakt! Als hoofdredacteur hoef je vervolgens alleen hen goed aan te sturen en voilà: de site draait!

Overigens heeft het mij wel ruim een jaar gekost voordat ik zo’n geweldige eindredactie had als we nu hebben. Maar dan heb je ook iets, want het zijn stuk voor stuk toppers die mij het leven veel makkelijker en leuker maken. En dat moeten ze je maar gunnen ook! ☺

Zeven stappen tot een carrière als hoofdredacteur bij een gamewebsite. Natuurlijk dien je eerst te solliciteren bij een gamesite en je zal waarschijnlijk helemaal onderaan beginnen, maar met hard werken kom je een eind. Mijn eerste game was Henry Hatsworth en het Puzzelavontuur voor de Nintendo DS en drie jaar later heb ik de baan van mijn dromen. Het kan raar lopen…

  1.   
    ronineter's avatar

    Ik val bij punt een al af 😕

  2.   
    tijn80's avatar

    ronineter schreef, "Ik val bij punt een al af 😕 "

    En daar heb je je olifantshuid weer nodig 😉

    Leuk zo’n artikel. Beetje een “achter de schermen”. Ik hoop op meer van dit soort artikelen van je collega’s in andere functies. (Joost niet uitgezonderd 😛 )

  3.   
    Wouter's avatar

    Baan van je dromen ja? Goed om te horen! 🙂

  4.   
    coolsharpei's avatar

    Leuk artikel Peter!

  5.   
    ronineter's avatar

    tijn80″][quote=”ronineter schreef, "Ik val bij punt een al af 😕 "

    En daar heb je je olifantshuid weer nodig 😉
    Leuk zo’n artikel. Beetje een “achter de schermen”. Ik hoop op meer van dit soort artikelen van je collega’s in andere functies. (Joost niet uitgezonderd 😛 )[/quote]
    Gast ik bedoel ik stop niet met gamen dus ik kan nooit hoofdredacteur worden. en wie voelt zich nou weer beledigt als iemand dat over zichzelf zegt?

  6.   
    Zeeha's avatar

    Kijk al uit naar het volgende artikel 🙂

  7.   
    Petor's avatar

    Wouter schreef, "Baan van je dromen ja? Goed om te horen! 🙂 "

    Zonder enige twijfel, zeker weten! 🙂

  8.   
    Koen's avatar

    Ik vond je vorige column beter.

    😆

  9.   
    Danielle.k's avatar

    Als ik het artikel zo lees mag ik aan nemen dat je salaris toch wel zo rond de bak met ellende norm zit 😀

  10.   
    sander123456789's avatar

    Slepen en vergeten… Dat zei jij altijd na een wedstrijd tegen mij!!

    En dat was niet om mij te steunen!

  11.   
    gatemaster64's avatar

    toen ik de titel van punt een leesde dacht ik maar een een ding: forget it!! 😛

  12.   
    tijn80's avatar

    ronineter schreef, "

    ”tijn80″ schreef, "[quote=”ronineter”].."

    En daar heb je je olifantshuid weer nodig 😉
    Leuk zo’n artikel. Beetje een “achter de schermen”. Ik hoop op meer van dit soort artikelen van je collega’s in andere functies. (Joost niet uitgezonderd 😛 )"

    Gast ik bedoel ik stop niet met gamen dus ik kan nooit hoofdredacteur worden. en wie voelt zich nou weer beledigt als iemand dat over zichzelf zegt?[/quote]
    Gast! Leer een geintje te herkennen 🙄

  13.   
    PaNNa's avatar

    Wat een leven 😛

  14.   
    toqeer's avatar

    het is niet makkelijk dit 🙂