Voor velen van jullie is het misschien moeilijk voor te stellen, maar er was een tijd dat gameconsoles nog niet bestonden. Vraag het maar eens aan je vader of moeder, die zullen dat vast beamen en je vervolgens vertellen dat zij zich vroeger nog vermaakten met “echt leuke dingen,” zoals knikkeren, springtouwen en hinkelen. Maar wat ze vaak niet durven te vertellen, is dat ze vroeger bergen guldens hebben gespendeerd aan flipperkasten. Deze machines waren in de jaren zeventig en tachtig namelijk ontzettend populair; elke kroeg had er wel eentje en bijna niemand kon de verleiding weerstaan om er met grote regelmaat een muntje in te werpen. Dankzij de komst van gameconsoles hebben flipperkasten de afgelopen decennia echter flink aan populariteit moeten inboeten, maar dat weerhield FarSight Studios er niet van om anno 2011 een flippergame te ontwikkelen voor juist die gameconsoles.
Natte onderbroek
Waar de meeste flippergames enkel verkrijgbaar zijn via digitale distributienetwerken als Steam, Xbox Live Arcade en PlayStation Network, koos System 3 ervoor om Pinball Classics op een schijfje uit te brengen. Dit roept natuurlijk meteen de vraag op: “is de game wel 60 euro waard?” Het antwoord is nee en omdat System 3 dat waarschijnlijk zelf ook wel inzag, kozen ze ervoor het spel een adviesprijs van 30 euro mee te geven. En dan wordt het opeens een stuk interessanter, want voor 30 euro kun je aan de slag met de dertien beroemdste Williams-flipperkasten uit de geschiedenis. Waar namen als de Pin-Bot en Fire Power waarschijnlijk geen belletje doen rinkelen bij de jongere lezers, krijgen veel oudere flipperfanaten alleen bij het horen van deze namen al een natte onderbroek. En daar komt ook nog eens bij dat al deze kasten stuk voor stuk fenomenaal zijn gedigitaliseerd. Want grafisch mag Pinball Classics dan geen wonder zijn, de herkenbare geluidjes en voice-overs maken alles goed.
Meedogenloos
Pinball Classics bevat drie modi: Arcade (spelen op de flipperkasten tegen betaling van een aantal credits), Tournament (offline multiplayer voor maximaal vier spelers) en Williams Challenge, waarbij de laatstgenoemde modus veruit de interessantste is. In Williams Challenge krijg je steeds een andere flipperkast voorgeschoteld, waarna je telkens met drie ballen een bepaalde score moet zien te behalen. Op deze manier moet je twaalf flipperkasten afwerken, totdat je bent aanbeland bij het pronkstuk: Jive Time. Maar voordat je zover bent, heb je ongetwijfeld al ondervonden dat Pinball Classics ouderwets moeilijk is. Als je namelijk na drie keer gefaald te hebben de benodigde score nog niet hebt behaald, moet je weer helemaal bij de eerste flipperkast beginnen. Slecht voor je bloeddruk, goed voor de speelduur.
Authenticiteit ten top
Waar veel flippergames na enkele uren eentonig en saai worden, is dit probleem onbestaand bij Pinball Classics. De dertien kasten zijn totaal verschillend en elke flipperkast heeft weer zijn eigen charmes. Hierdoor blijft het spel continu verfrissend en is de kans klein dat de verveling snel zal toeslaan. Ook noemenswaardig zijn de opvallend realistische physics van de bal; het balletje kan zelfs vast komen te zitten in de flipperkast, waarna je met een druk op de knop een medewerker kunt roepen die zal trachten hem los te krijgen. Het zijn dit soort kleine details die bijdragen aan het gevoel van authenticiteit, iets dat in een spel als dit zeer belangrijk is. Het is alleen jammer dat de camera niet altijd mee wil werken. Soms zoomt deze te laat in op de bal, waardoor je het overzicht voor enkele seconden kwijtraakt. En fervente flipperaars weten als geen ander dat een paar seconden al fataal kunnen zijn…
Conclusie
Williams Pinball Classics is alleen bedoeld voor de echte flipperfanaten. Gooi je heel sporadisch eens een muntje in een flipperkast en denk je bij het horen van Taxi en Space Shuttle enkel aan twee voertuigen, laat deze game dan links liggen. Verdween vroeger echter je halve maandsalaris in de flipperkasten en begint je hart sneller te kloppen zodra je zo’n machine ziet staan in een café, dan is Pinball Classics jou op het lijf geschreven. Niets gaat uiteraard boven een speelbeurt op een echte flipperkast, maar voor iedereen die geen duizenden euro’s overheeft om deze dertien klassiekers aan te schaffen is Pinball Classics een waardig alternatief. Het ontbreken van een online multiplayer is een groot gemis, maar de drie andere modi en de budgetprijs maken dit grotendeels goed. Een must-have voor iedere flipperfanaat.
dIT ZIJN EIGENLIJK ALTIJD VAN DIE GAMES DIE ECHT EEN 2 KRIJGEN
lijkt me niks
Ja meestal wel maar soms kunnen kleine spellen een heel leuk zijn 😉
Uitstekende onderbouwing.
KUCH!
Verklaar u nader.