Het laatste deel van deze driedelige preview beslaat een element van StarCraft II, dat de game nog jarenlang draaiende zal houden. Een RTS is namelijk geen ware RTS zonder een uit de kluiten gewassen map editor. Ook StarCraft II voldoet hieraan en de map editor is in dit geval een goudmijn voor de creatieve geesten onder ons. Laten we eens kijken hoe de map editor zoal in elkaar steekt…
Oud vertrouwd
Geef maar toe, we hebben vroeger allemaal gespeeld met de map editor van onze favoriete RTS-game. Er was indertijd echter één game, die map editing naar een volledig nieuw niveau bracht; StarCraft. Tot op de dag van vandaag verschijnen er nog steeds custom mappen voor de game, waardoor er onderhand duizenden professionele mappen beschikbaar zijn. Het aantrekkingspunt van de map editor in StarCraft was namelijk het feit dat deze toegankelijk was voor beginners, maar diepgaand en complex genoeg voor ervaren spelers.
Ook StarCraft II is voorzien van een map editor, die tijdens de bèta beschikbaar is gesteld, en hanteert evengoed zojuist genoemde regel. Nieuwkomers zullen dus gemakkelijk hun draai vinden en kunnen de eerste uurtjes op hun gemak kennis maken met het programma. Als veteraan kostte het me slechts een kleine leercurve om bepaalde functies onder de knie te krijgen, wat natuurlijk een goed teken is. Dit betekent echter niet dat de map editor van StarCraft II enkel een opgepoetste versie is van het origineel…
Uitgebreid, doch simpel
Met de map editor ben je, net zoals in het origineel, in staat om zowel custom campagnes als multiplayermappen te maken. De bètaversie van de map editor had slechts een klein groepje campagne-units, maar alle belangrijke tools voor een flinke multiplayermap waren aanwezig. Van de grotere 4v4-mappen tot aan een uitgekiende 1v1-map, het was allemaal te creëren. Het knapste van map editing in StarCraft II, is dat het niet nodig is om een extreem uitgebreide map met tonnen aan details te maken. Een simpele 1v1-map kan namelijk beter uit de verf komen qua balans, dan een enorme 4v4-map die het lastig maakt om tijdens het spelen te navigeren. Start als beginner dan ook met kleinere projecten, alvorens je met grotere mappen aan de slag gaat.
Naarmate je steeds meer ervaring opdoet, zul je merken dat je steeds effectiever het landschap zult aanpassen en bronnen zult plaatsen. Hoeveel detail je uiteindelijk in de map verwerkt, is volledig zelf te bepalen. Dit heeft uiteraard wel zijn grenzen; een map kan niet bol staan van de units en speciale effecten, want anders krijg je al gauw een framerate van het niveau lik-me-vessie. Hoe simpeler de map qua opmaak is, des te fijner wordt de map om te spelen. Bij custom campagnes hoef je hier iets minder sterk rekening mee te houden en kun je lichtelijk uit je dak gaan, maar een grens aan wat je kunt doen, zonder een al te grote impact te hebben op de framerate, blijft natuurlijk aanwezig.
Tijd om te testen
Zodra je klaar bent met je eerste map kun je deze online hosten en samen met vrienden, of andere spelers op Battle.net 2.0, de map spelen. Daarnaast kun je bepalen of een ander jouw map mag editen voor eigen gebruik, door er wel of niet een slotje op te gooien. Wanneer je dat eenmaal besloten hebt, is het een kwestie van drie of vier muisklikken en dan staat de map al gauw online. In het begin is het natuurlijk verstandig om de map openbaar te houden, zodat je aan de hand van feedback de map kunt verbeteren. De keuze is uiteraard aan jou.
De mogelijkheden van de map editor zijn natuurlijk eindeloos, want naast mappen en campagnes zul je uiteindelijk ook in staat zijn om volledig nieuwe gamemodi te maken. Denk hier bijvoorbeeld aan coöperatieve mappen, waarbij spelers het tegen elkaar of de A.I. moeten opnemen, terwijl men ondertussen missies moet voltooien. Het is een simpel concept, maar een concept dat enorm kan uitgroeien. Ik verwacht daarom ook enorme hoeveelheden content in de toekomst, van zowel normale gebruikers als uiteraard Blizzard zelf. Daarmee kunnen we ons vast wel zoet houden tot de release van Legacy of the Void…
Voorlopige conclusie
De map editor van StarCraft II is een ijzersterk component, dat gegarandeerd voor veel plezier gaat zorgen. Bij de release van de volledige game verschijnt de uiteindelijk versie van de map editor, die nóg meer units en functies bevat dan de bètaversie. Dit betekent dus uitgebreide campagnes en speciale gamemodi, die waarschijnlijk al na hooguit een week of twee zullen verschijnen. Daarnaast is de map editor toegankelijk voor zowel beginners als veteranen en dat betekent simpelweg voor iedereen wat plezier.
thats more like it ^^
Kun je ook zelfgemaakte maps tegen de computer spelen of alleen online of met vrienden ?
denk alle 2 net als in deel 1
xD Ik vond het altijd nice om een zwaar bewaakte basis te maken, en dan grote hordes aan vijanden,gwn een last stand
Alle mappen die je maakt, net zoals in het eerste deel, kun je spelen met vrienden of tegen de A.I.
Oke , dat is wel mooi dan.
Ik heb het eerste deel ook nooit gespeeld trouwens.
ik zou zeggen: Doen. Het eerste spel is nu ook nog gewoon goed