Homeworld

3D strategie
Homeworld is een strategie spel in de ruimte. Het is de bedoeling om, volgens het al oude Command & Conquer idee, de tegenstander van een paar legertjes te ontdoen. Zou het spel dan nog wel de moeite waard zijn? Mijn antwoord is ja. Lees verder en ontdek het zelf!

Homeworld is niet zomaar een strategie spel. Het is een 3D-strategie spel. Dit betekent dat je op een Star Wars achtige manier (voor de fans: de derde film die gemaakt werd, de grote ruimteslag) het leven van de tegenstander zuur moet maken. Een erg leuk concept dus, voor de verandering.

Het verhaal
Het spel speelt zich dus af in de ruimte. Je bent een vredelievend volkje dat (net zoals in Star Trek) de ruimte gaat verkennen. Dit gebeurt met behulp van een moederschip. Met dit moederschip kunnen allerlei schepen worden gemaakt, die hard nodig zijn om de tegenstanders een kopje kleiner te maken. Het principe is vrij ouderwets : bouw een paar schepen, leer nieuwe technologieën, bouw nieuwe schepen en haal ondertussen nog wat resources (zeg maar geld) op om dit alles te kunnen financieren.

Nadat je dus van je thuiswereld weg bent gegaan, moet je nog even de hyperdrive (de vlieg-sneller-dan-het-licht motor) uitproberen. Hiervoor ga je naar een schip dat een eindje uit de buurt ligt. Aangekomen lijkt het wel alsof het schip er helemaal niet is. Dan pikt het moederschip een noodsignaal op. Je gaat op onderzoek uit. Als snel kom je erachter, dat de ruimte dus helemaal niet zo vriendelijk is als je had gehoopt…

De graphics
Omdat het spel zich in 3D en in de ruimte afspeelt, konden de ontwerpers van het spel zich heerlijk uitleven op de ruimteschepen. En dat is te zien ook! Ieder schip ziet er prachtig uit. Schitterend vormgegeven, ieder ras (om mee te spelen zijn er drie beschikbaar) heeft zijn eigen stijl. De graphics van het spel zijn dan ook werkelijk subliem te noemen: misschien wel de beste van dit moment.

Het geluid
Het geluid is uitstekend. Ieder schip heeft een eigen motor geluid. Ook de wapens van ieder schip klinken anders. Uiteraard zijn de schepen voorzien van de standaard spraakgeluiden als : “Doelwit vernietigt”, “We worden aangevallen” en “Dat was een makkie”. Het geluid (van de schepen zelf dan, niet het spraakgeluid) wordt natuurlijk zachter als je de schepen op een afstandje volgt.

De interface
Een groot voordeel van Homeworld is dat je zelf je view kunt bepalen. Je kunt inzoomen, ronddraaien of op z’n kop gaan hangen. Je kunt schepen volgen (zelfs die van de tegenstander!) van dichtbij of van een afstandje. Behalve het kijken, kun je je schepen natuurlijk ook overal naartoe sturen. Dit gebeurd met behulp van een soort pannenkoek, waarop je aangeeft waar je schepen naartoe moeten. Deze manieren van kijken en verplaatsen is wel even erg wennen.

Bijzonderheden
Wat mij opviel tijdens het spelen is dat het verhaal bijzonder degelijk in elkaar zit. Geen slap aftrekseltje van één of ander soort, gewoon een goed verhaal. Langzaam aan leer je vijanden en vrienden kennen. Zelfs neutralen rassen zijn aanwezig. Verder is het er leuk om te zien dat je je schepen in formatie kunt laten vliegen. Zo zijn er een stuk of zeven formaties waaruit je kunt kiezen. Ook kun je uit drie tactieken kiezen: agressief, neutraal of ontwijkend.

Conclusie
Homeworld is het zeker waard om tot de collectie te worden toegevoegd. Het spel zit erg goed in elkaar en verdient het gewoon om gespeeld te worden. De prachtige graphics, het sublieme geluid en het goede verhaal maken het spel compleet. Het spel zal dan misschien in het begin erg wennen zijn wat betreft de besturing en dergelijke, maar na verloop van tijd leef je met het volk mee, en ga je samen op zoek naar je thuiswereld… The Homeworld.

  1.   
    Sa.'s avatar

    hahahaha jullie 1e review!!!! 😆

  2.   
    X-doos's avatar

    Leuk omdat nog eens te zien 🙂