Dragon Quest is een RPG-serie die al teruggaat naar de Jaren 80. Onder de paraplu van Square Enix zijn er ondertussen al tientallen Dragon Quest-games verschenen op verscheidene platformen. Ditmaal is Dragon Quest Heroes: The World Tree’s Woe and the Blight Below aan de beurt. Deze jongste telg in de serie combineert een hele berg helden van de voorgaande delen in één game, tezamen met gameplay-elementen van het populaire Dynasty Warriors. Vormt dat een geslaagde combinatie?
Vechten, vechten, vechten!
Dragon Quest Heroes neemt ons mee naar het koninkrijk Arba. In dit koningkrijk leven monsters en mensen naast elkaar, onder een warme deken van vriendschap. Tot een zekere dag uiteraard. Een donkere tovenaar zorgt ervoor dat de monsters zich ineens tegen hun vrienden keren en wat volgt zijn eindeloze veldslagen. Je kruipt in de huid van Aurora of Luceus, de protagonisten van het verhaal. Samen met hen zal je de wereld moet bevrijden van de monsters.
Dit gebeurt geheel in de stijl van Dynasty Warriors of Hyrule Warriors. Voor degenen die de gameplay van deze games niet kent: dit zijn epische strategische games waarin je met meerdere karakters tegen hordes vijanden vecht. In Dragon Quest Heroes is die vijand in dit geval een gigantische berg aan monsters. Het is overigens niet zo heel verrassend dat Dragon Quest Heroes veel elementen van die Dynasty Warriors bevat. De heren van Omega Force, de ontwikkelaar van Dynasty Warriors, hebben deze game namelijk ontwikkeld.
Dragon Quest Heroes laat goed zien hoe het Warriors-systeem samenwerkt met de wat klassiekere RPG-systemen. Als speler kun je namelijk buiten de gevechten om elk karakter naar hartenlust aanpassen en uitrusten met vaardigheden en kledij. Dit zorgt ervoor dat je goed dient na te denken en te anticiperen voordat je ten strijde trekt om de volgende monstermassa met de grond gelijk te maken.
Dunnetjes
De gameplay-elementen die Dragon Quest Heroes gebruikt, werken simpelweg lekker. Het is nooit bepaald uitdagend, maar het blijft ongelooflijk leuk om een slagveld met honderden vijanden uit te schakelen met je team. Met regelmaat vergt dat wel wat denkwerk en tactiek, maar als je het eenmaal doorhebt, knal je er zo doorheen. De moordarena’s zijn gevuld met leuke en schattig vormgegeven monsters en dat maakt het soms juist extra plezierig om ze af te slachten.
Het gevechtssysteem is het middelpunt van Dragon Quest Heroes en dat laat zich dan weer zien in het ontzettend dunne verhaal. Het is zeer klassiek ingericht: donker tegen licht, goed tegen kwaad. Zoals hierboven beschreven keren de monsters zich door een spreuk tegen de mensen. Door diezelfde spreuk botsen de werelden van de vorige games met die van Dragon Quest Heroes. Niet dat dit het verhaal nu dieper maakt, maar het zorgt er wel voor dat de karakters uit voorgaande delen bespeelbaar zijn en dat is natuurlijk vet voor de liefhebber van de serie.
Conclusie
Dragon Quest Heroes: The World Tree’s Woe and the Blight Below is een game die, door de karakters uit de voorgaande delen, het gevoel geeft dat het vooral als fanservice bedoeld is. Het verhaal stond hier op de tweede plaats en dat is goed te merken. Gelukkig krijg je hiervoor goed doordachte slagvelden met schitterend vormgegeven vijanden in de plaats. Van kleine slijmmonsters tot gigantische draken, je kunt ze allemaal verslaan met de helden uit de voorgaande Dragon Quest-games. Het geheel biedt daarmee niet bepaald veel uitdaging, maar door de ontelbare hordes vijanden is het alsnog verzadigend om een goede tactiek te vinden en succesvol toe te passen. Kortom: verwacht geen meeslepend verhaal, maar wel knokpartij na knokpartij, wat niet snel zal vervelen.
De karakters zijn prachtig met oog voor details weergeven. En veel monster kunnen zeker zorgen voor een glimlach op het gezicht.