Je zou denken dat het concept met razendsnelle en lompe auto’s, mooie vrouwen en bijzondere locaties na vier films wel een keer klaar zou zijn. De ‘street racing action’ films kennen we inmiddels door en door, maar toch is er nu Fast & Furious 5. Goed nieuws: regisseur Justin Lin heeft het wijze besluit genomen om het over een andere boeg te gooien.
Meer actie, minder racen
Eigenlijk heeft Universals Fast & Furious-franchise twee hoogtepunten gekend tot dusver: de eerste film uit 2001 en het vierde deel uit 2009. Een blik op de cast helpt dit te verklaren, want in deze films vormden Vin Diesel en Paul Walker een sterk duo. Deel twee (2 Fast 2 Furious) en deel drie (Tokyo Drift) kenden een andere bezetting en dat sprak blijkbaar toch minder tot de verbeelding. Misschien dat het gebrek aan inhoudelijke vernieuwing ook een rol speelde, maar dat terzijde.
Deel vier gaf de franchise weer een echte kickstart en met Fast & Furious 5 kunnen we weer rekenen op de bekende gezichten, maar toch is het niet weer een geval van ‘meer van hetzelfde’ met dit vijfde deel. Regisseur Justin Lin voelde goed aan dat de kijker het concept wel kent en met nòg een film waarin vooral gekeken wordt naar straatraces zou nieuw succes heel lastig worden. Het goede nieuws is dan ook dat er nu veel meer sprake is van een actiefilm met snelle auto’s en de straatraces zijn zowaar ondergeschikt aan het verhaal.
Hele nette prestatie
Fast & Furious 5 pakt de draad weer op met de drie helden op de vlucht: Dom, Mia en Brian. Deze tocht brengt hen bij het altijd sfeervolle Rio de Janeiro, waar ze de kans krijgen om definitief hun vrijheid terug te krijgen. Ze moeten er echter wel eerst iets voor doen en dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Wat volgt is de eerder genoemde actie, natuurlijk wel de nodige snelheid en ‘muscles’ van diverse auto’s en vooral ook prachtige beelden van Rio de Janeiro.
Het sterke aan dit vijfde deel is dat alles lijkt te kloppen. Er is sprake van een degelijk verhaal, de nieuwe focus op actie in plaats van races pakt zeer goed uit en er is nu ook veel meer ruimte voor de diverse personages om hun plek op te eisen. We zijn het stadium wel voorbij dat we kwijlend keken naar gepimpte wagens met neonverlichting, lachgas-installaties en wat niet al meer. Ook de rol van Dwayne “The Rock” Johnson past goed in het geheel en dat is toch een hele nette prestatie voor een acteur van zijn kaliber.
Natuurlijk zijn mensen als Johnson en Diesel geen hele sterke acteurs, wat op sommige momenten in de film als een klein minpunt gezien kan worden. En als we een beetje kritisch blijven is de film met 130 minuten ook wel wat aan de lange kant om constant te kunnen blijven pieken. Een kwartiertje minder zou het geheel misschien nog iets vlotter hebben gemaakt, maar eigenlijk mogen we ook blij zijn dat dit niet zo’n standaardproductie is van amper anderhalf uur. De heren weten gewoon een heerlijke film af te leveren en daar draait het om.
Conclusie
Fast & Furious 5 nam de gewaagde stap van straatraces naar actie en dat pakt heel goed uit. De film biedt nog steeds de snelle en lompe auto’s, maar dan met een focus op actiescènes en een degelijk verhaal. De bekende cast is weer van de partij, er zit genoeg tempo en humor in het geheel en Rio de Janeiro vormt een prachtig toneel. Verrassend genoeg is het niet eens ‘meer van hetzelfde’ en dat is voor een vijfde deel toch een hele nette prestatie.