Gamersnet.nl

Microsoft neemt bewust geen pre-orders Xbox Series X aan

Nu de kogel door de kerk is en Microsofts Project Scarlett een officiële naam heeft – de Xbox Series X – zullen er vast en zeker al mensen zijn die hun knaken al richting Uncle Phil en zijn team willen slingeren. Microsoft beweert daarentegen dat de ‘shut up and take my money-memes’ voorlopig nog niet gepost hoeven te worden, want de Amerikaanse fabrikant neemt nog geen pre-orders aan, en dat blijkt een bewuste keuze te zijn.

In een interview met GameSpot vertelt Xbox partner director Jason Ronald dat hij best snapt dat er al mensen zijn die hun garantie op een first batch-levering willen vastleggen – vooral nu we eindelijk weten hoe de console eruit gaat zien – maar hij benadrukt ook dat men bij Microsoft de intentie heeft om pas pre-orders te accepteren wanneer de consument daadwerkelijk iets tastbaars heeft ervaren.

“We think, in the end, what people want from us is … to put a controller [in their] hand. People tell me, ‘Hey, I want to pre-order right now,’ and we definitely love that–like it’s great to have those fans–but I also know that these investments aren’t trivial for families. I want to be transparent about what our design goals are.”

Daarnaast is er nog steeds één allesbepalende, ontbrekende factor; de prijs. Ondanks het feit dat Sony – en Microsoft waarschijnlijk dus ook – de intentie heeft om een ‘betaalbare’ console op de markt te zetten, kan een definitief bedrag altijd nog het verschil maken tussen een aanschaf op dag één of op een later tijdstip.

De PlayStation 5 is daarentegen al een hele tijd te pre-orderen, al is het ook zeker dat Sony zelf hier geen enkele inspraak in heeft gehad. De Zweedse tak van Mediamarkt zette enkele maanden geleden Sony’s console voor bijna tienduizend Zweedse kronen – oftewel €945 – op diens site, wat uiteraard een placeholder was gezien de definitieve prijs lijkt te zijn gelekt. De kans dat de Xbox Series X dezelfde behandeling ondergaat is altijd aanwezig, maar je weet nu in ieder geval dat Microsoft zelf nog niet bereid is om je poen te collecteren.