Microsoft neemt bewust geen pre-orders Xbox Series X aan

Nu de kogel door de kerk is en Microsofts Project Scarlett een officiële naam heeft – de Xbox Series X – zullen er vast en zeker al mensen zijn die hun knaken al richting Uncle Phil en zijn team willen slingeren. Microsoft beweert daarentegen dat de ‘shut up and take my money-memes’ voorlopig nog niet gepost hoeven te worden, want de Amerikaanse fabrikant neemt nog geen pre-orders aan, en dat blijkt een bewuste keuze te zijn.

In een interview met GameSpot vertelt Xbox partner director Jason Ronald dat hij best snapt dat er al mensen zijn die hun garantie op een first batch-levering willen vastleggen – vooral nu we eindelijk weten hoe de console eruit gaat zien – maar hij benadrukt ook dat men bij Microsoft de intentie heeft om pas pre-orders te accepteren wanneer de consument daadwerkelijk iets tastbaars heeft ervaren.

“We think, in the end, what people want from us is … to put a controller [in their] hand. People tell me, ‘Hey, I want to pre-order right now,’ and we definitely love that–like it’s great to have those fans–but I also know that these investments aren’t trivial for families. I want to be transparent about what our design goals are.”

Daarnaast is er nog steeds één allesbepalende, ontbrekende factor; de prijs. Ondanks het feit dat Sony – en Microsoft waarschijnlijk dus ook – de intentie heeft om een ‘betaalbare’ console op de markt te zetten, kan een definitief bedrag altijd nog het verschil maken tussen een aanschaf op dag één of op een later tijdstip.

De PlayStation 5 is daarentegen al een hele tijd te pre-orderen, al is het ook zeker dat Sony zelf hier geen enkele inspraak in heeft gehad. De Zweedse tak van Mediamarkt zette enkele maanden geleden Sony’s console voor bijna tienduizend Zweedse kronen – oftewel €945 – op diens site, wat uiteraard een placeholder was gezien de definitieve prijs lijkt te zijn gelekt. De kans dat de Xbox Series X dezelfde behandeling ondergaat is altijd aanwezig, maar je weet nu in ieder geval dat Microsoft zelf nog niet bereid is om je poen te collecteren.

 1.   
  Anoniem-1152532111's avatar

  Game Mania nam al sinds afgelopen zomer al pre orders aan, heb de mijne dan ook al staan bij ze.

 2.   
  Patrick Meurs's avatar

  @Anoniem-1152532111: ik blijf mezelf ook vaak afvragen hoe GM die inkomsten van pre-orders wegschrijft, gezien ook zij gewoon met fiscale jaren te maken hebben en zowel de PS5 als de Series X pas het volgende fiscale jaar verschijnen.

  Er zal vast een manier zijn, maar ik vind het knap dat er al consoles worden verkocht voordat de leverancier ook maar iets van een prijs erop los heeft gelaten, laat staan al iets van die gederfde inkomsten incasseert.

  Maar nogmaals, ik ben er geen expert in. Ik weet alleen dat Microsoft zelf nog geen pre-orders aanneemt 😉

 3.   
  mmx's avatar

  @Patrick Meurs: goed gezegd klopt als een bus.

 4.   
  Neolite's avatar

  @Patrick Meurs:

  De daadwerkelijke verkoop zal plaatsvinden in het nieuwe fiscale jaar. Er is nu slechts een aanbetaling gedaan voor een mogelijke overeenkomst. Dit soort trucs worden wel vaker uitgehaald, je kunt het beide kanten op laten tellen. Zo zouden ze ook om het huidige jaar een boost te geven de transactie alvast mee kunnen laten tellen voor het huidige jaar, dan is het een overeenkomst met meerdere betalingen.

 5.   
  Anoniem-1191187724's avatar

  @Neolite: Er is geen transactie. Mediamarkt en dergelijke geven alleen aan de ze de console gaan verkopen, en je er een kan reserveren. Pas wanneer Ms de retail leveringen start pas dan komt er geld bij kijken.

 6.   
  Patrick Meurs's avatar

  @Anoniem-1191187724: in het geval van Mediamarkt heb je wellicht gelijk, maar Gamemania vraagt bijvoorbeeld een aanbetaling van 50 euro.

 7.   
  Anoniem-595907705's avatar

  Ben benieuwd…. Met de pre sales van onder ander game mania… Tijdje geleden nog gehoord dat het slecht ging met de verkoop van tastbare mediums en meer digitale verkoop… Wat als aankomend jaar voor de release zo’n winkel op zijn gat ligt? Hele rare gok maar 50000 man/vrouw x 25/50 euro (weet niet wat de aanbetaling is) 2.5millioen weg? Want de belastingdienst komt op nummer 1 hé jongens.

 8.   
  mmx's avatar

  Pre order en is leuk maar ik denk dat Microsoft dat gaat doen wanneer de box 100 procent in orde is gezien de missers van de 360 en de one dat willen ze vast niet meer .

 9.   
  Anoniem-462275063's avatar

  Snap sowieso niet waarom je zoiets zo snel wil pre ouderen, wacht gewoon even en kijk wat er voor spellen op uit komen.
  Ik had de ps4 ook redelijk snel gekocht en eigenlijk stom, paar spellen die ik niet leuk vond en tomb raider die ik al op de ps3 had was uit.

  Dus wat kocht ik erbij een tomb raider de rest vond ik niet leuk, nu wacht ik het lekker af, dan maar later een ps5 maar ga niet console kopen met geen spel of spel welke ik al heb.

 10.   
  MaTriXX's avatar

  Heb de mijne ook in pre order staan bij Game Mania echter heb ik er geen aanbetaling voor hoeven te doen, gast in de winkel zei we nemen voor de Xbox pre orders aan maar nog geen aanbetalingen.