10 alternatieven voor de kerst

Collider publiceerde een lijst met films die plaats vonden gedurende de feestdagen. Echte kerstfilms, maar dan net even anders dan wat je gewend bent.

1.) Die Hard (1988.) en Die hard 2 (1990.)
Het verhaal over de gewone man die wordt gedwongen tot het uiterste te gaan om zijn vrouw te redden van een zekere dood. Geen gezellige taferelen rond de kerstboom, wel boordevol actie waar het echte kerstgevoel uit spreekt: het alles over hebben voor degene waar je van houdt.

2.) Catch Me If You Can (2002.)
De film speelt voor een deel tijdens de kerstdagen, wat voor Collider genoeg reden was hem in de lijst op te nemen. Een van de betere films van Steven Spielberg, naar mening van Collider. Een zeer vermakelijke, eerlijke film die perfect lijkt voor het vakantiepubliek.

3.) Gremlins (1984.)
Spanning en komedie wisselen elkaar af in deze film die het verhaal vertelt van een klein stadje dat in chaos vervalt door de komst van de kleine gremlins. Ze zien er lief uit, maar de kleine monstertjes zaaien dood en verderf onder de bevolking. Een klassieker, al is hij wellicht minder geschikt voor een gezellig kerstavondje met de allerkleinsten van het gezin.

4.) Lethal Weapon (1987.)
De plot draait om Mel Gibson als suïcidale Martin Riggs, die bekend staat als een “lethal weapon”. Hij werkt samen met huisvader Roger Murtaugh. De wilde achtervolgingen, schietscènes die niet zouden misstaan in een western, en de vele explosies leiden allen naar een warm en emotioneel einde. Dat is wat Lethal Weapon zijn plaats op de ranglijst heeft bezorgd.

5.)Love Actually (2003.)
Deze komedie gaat over een aantal levendige mannen die de liefde op verschillende manieren ontdekken. Gesitueerd rondom de kerstdagen, is deze film er meer op uit tranen te ontlokken aan de kijker dan dat er naar gestreefd wordt een verhaal over te brengen. Buiten dat is de cast gewoonweg top. Bill Nighy, Hugh Grant, Emma Thompson, Keira Knightley en Alan Rickman. Uitsluitend geschikt voor een volwassen publiek, bij voorkeur koppels.

6.) When Harry Met Sally (1989.)
Nieuwjaarsdag speelt een prominente rol in deze film, en kerstmis past op meerdere manieren in de verhaallijn. Zwaarst wegende argument voor Collider om deze film in de lijst op te nemen is echter even simpel als logisch. Het is gewoon een verschrikkelijk romantische komedie.

7.) Trading Places (1983.)
De film gaat over twee rijke zakenlui, die een weddenschap aangaan over de vraag of ze individuen kunnen veranderen door hen in verschillende financiële situaties te zetten. Om dit uit te zoeken zorgen zij dat een rijke management directeur (Akroyd) van plaats ruilt met vagebond Eddy Murphy. Geen van hen weet van het bedrog en ze moeten maar zien dat ze met hun nieuwe leven overweg kunnen. De link met kerstmis is duidelijk in de scène waarin Akroyd een dronken kerstman speelt.

8.) Drie maal Burton: Edward Scissorhands (1990.), Batman Returns (1992.) en The Nightmare Before Christmas (1993.)
Edward Scissorhands is een modern, enigszins morbide sprookje vol emotie en warmte. Dat niet elk sprookje goed afloopt wordt hier bewezen. De hoofdrol wordt daarnaast op sterke wijze vertolkt door Johnny Depp. Niet dat Depp kerst uitstraalt of iets dergelijks. Maar goed is hij wel. Gewoon kijken dus.

Voorafgaand aan de hitserie die Chris Nolan heeft neergezet, wist ook Burton een indrukwekkende film te maken over de gecapete wreker. Er komen welliswaar wat veel karakters in voor, waadoor geen van hen voldoende tot zijn recht komt, maar de actie maakt een hoop goed. En er is natuurlijk nog altijd Michelle Pfeiffer als Catwoman. Collider noemt Batman Returns een “duistere, gestoorde komedie die plaats heeft gedurende de feestdagen.”

The Nightmare Before Christmas word bevolkt door duistere personages in donkere kleding met dikke lagen make-up, contrasterend tegen vaal wit en juist weer heel felle andere kleuren. Dat die personages geen echte mensen zijn, maar poppen die bewegen met behulp van ‘stop motion’ verhoogt de creepy uitstraling. Volgens Collider een gotische nachtmerrie die tot leven komt. Bij vlagen adembenemend, voor het overige vooral tamelijk bizar.

9.) Kiss Kiss, Bang Bang (2005.)
Een prachtige Michelle Monaghan maakt haar opwachting in een sexy kerstman-outfit. Heb je meer motivering nodig waarom je deze film moet zien gedurende de feestdagen?

10.) Jingle All The Way (1996), The Santa Clause(1994) en How The Grinch Stole Christmas(2000)
Een kerstfilm met Arnold Schwarzenegger en die jongen die Anakin speelde in The Phantom Menace (even googelen leert dat die knul Jake Lloyd heet en dat Jingle All The Way zo’n beetje zijn laaste film was). Het is aan Schwarzenegger om een goed kerstkado voor zijn zoontje te zoeken, maar daarvoor moet hij natuurlijk wel de gekte van de winkelende kerstmenigte trotseren. Dat zou toch geen probleem moeten zijn voor onze Terminator?

The Santa Clause wil misschien te graag grappig zijn. Maar misschien maakt dat iets wel tot kerstfilm, want het lijkt er toch een beetje bij te horen (*kuch*Home Alone*kuch), dat voortdurend maar een lach willen ontlokken aan de kijker. Een streven dat vaak al snel in gekunsteldheid ontaard en misschien wat simpel aandoet, maar misschien juist daardoor wel perfect is voor de feestdagen. Echt zo’n film waar je niet bij na hoeft te denken en waarbij je gerust een lekkere beker warme chocolademelk kunt gaan halen zonder bang te hoeven zijn dat je iets mist waardoor je hem niet meer kunt volgen.

De laatste film die besproken wordt heeft Jim Carrey gecast als groen harig monster dat kerstmis wil stoppen, wat eigenlijk al genoeg reden zou moeten zijn om hem te kijken. De plot is wat simpel en een standaard “kerstmis vs commercialisme” motto neemt de plaats in van de ontwapenende ongecompliceerdheid van het originele verhaal over The Grinch in boekvorm. Maar daar staat dan weer tegenover dat Hannibal Lecter is gecast als verteller.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren