Het voetbalseizoen is alweer elf weken oud, FIFA 15 ligt bijna zes weken in de winkels en dus is het de hoogste tijd voor Pro Evolution Soccer 2015. De eeuwige concurrent van de FIFA-serie is alweer toe aan haar veertiende deel sinds de naamswijziging en hoewel het de laatste jaren steeds minder indruk wist te maken, moet ik zeggen dat ik positief ben verrast.
De allereerste PES-game verscheen in 1996 exclusief voor PlayStation onder de naam Goal Storm. Na een naamswijziging in International Super Star was het in 2001 tijd voor Pro Evolution Soccer voor de PlayStation 2. De game werd vol lof ontvangen, maar met de overgang naar de zevende generatie stortte de serie helaas in. Op de PlayStation 3 en Xbox 360 werd niet het beoogde niveau van de PlayStation 2-versie behaald. De serie werd ruim ingehaald door EA’s FIFA, maar Konami gaf nooit op en zet ook dit seizoen weer de achtervolging in – ditmaal met de eerste PES voor de PlayStation 4 en Xbox One.
Speelt heerlijk weg
De Japanse uitgever geeft aan terug te keren naar de roots van de serie, terug naar waar het écht om draait in een Pro Evo-game. Dat is uiteraard niet de uitgebreide sfeer van de wedstrijden of het zo echt mogelijk proberen te lijken op een televisie-uitzending van een wedstrijd, maar de vele tactische mogelijkheden, de vrije passing en de onvoorspelbaarheid. Doorgewinterde FIFA-spelers weten na een honderdtal potjes online wel wat hen te wachten staat. Het is de zoveelste act waarin Cristiano Ronaldo van buiten de zestien de bal er weer eens in knalt en bij die ene voorzet zie je de kopbal van Ibrahimovic er al in vliegen. Bij PES is dat anders. Het heeft een bepaalde onvoorspelbaarheid wat elk potje fris houdt. Daarnaast speelt het ook ongelooflijk lekker weg. De bal wordt moeiteloos rondgespeeld, af en toe een hakje tussendoor en het resultaat is een prachtige aanval.
De clubs spelen zoals zij dat in het echt ook doen. Real Madrid voelt aan als het echte Real Madrid en datzelfde geldt voor bekende clubs als FC Barcelona, Bayern München en ook Ajax. Dit gaat ook op voor de bekende spelers, zoals Cristiano Ronaldo, Leo Messi en Arjen Robben. Je hebt dan ook een uitgebreid aantal mogelijkheden als het gaat om het bepalen van de tactiek van je team. Zo kun je bijvoorbeeld een apart speelplan instellen voor wanneer je team wel en niet in balbezit is, wat je meer controle geeft over je eigen spelers en ze heb je meer invloed over wat er gebeurt in het veld. Je team wisselt automatisch tussen de drie mogelijke tactieken, die je van tevoren hebt ingesteld. Je moet je wel even door de menu’s heen bijten, want die navigeren nu eenmaal minder fijn dan de menu’s van FIFA.
Konami’s eigen Fox Engine doet zijn werk
De game speelt niet alleen heerlijk weg, maar oogt ook nog eens mooi – en dan heb ik het niet over alles rondom het veld, maar over hoe de spelers zich bewegen en gedragen. Dat is te danken aan Konami’s eigen Fox Engine, die voor het eerst werd getoond op de E3 van 2011. En hoewel de engine er al fijn uitzag met Pro Evolution Soccer 2014 op de PlayStation 3 en Xbox 360, werpt het pas echt haar vruchten af op de nieuwe generatie consoles. Het is dezelfde engine die gebruikt wordt voor de nieuwe Metal Gear Solid V: The Phantom Pain en Silent Hill en onze eerste indrukken daarvan zijn zeer positief. We kunnen ontwikkelaar Kojima Productions dan ook niets anders dan loven voor deze meer dan uitstekende engine.
Verschillende modi vrij beperkt
PES 2015 kent verschillende modi. Uiteraard kun je het in een snel potje opnemen tegen de computer of één van je vrienden, maar interessant worden voetbalgames natuurlijk pas met originele modi. PES heeft er daar een paar van, maar hoe tevreden ik ben over de gameplay, zo ontevreden ben ik over de uitvoering van deze modi. Bij ‘competitie’ krijg je de keuze om bijvoorbeeld de Champions League te gaan spelen, maar dit is niets meer dan een reeks wedstrijden gestoken in een CL-jasje. Hetzelfde geldt voor de overige toernooien en competities. Wil je aan de slag met transfers, dan zal je aan de slag moeten gaan met de zogeheten Mastercompetitie.
En die verraste me positief. Niet omdat deze competitie er wel zo mooi en gelikt uitziet, maar wel omdat het een aantal functies heeft die na jaren nog altijd ontbreken in de carrière-modus van FIFA. Zo heb je meer mogelijkheden om te onderhandelen met spelers en heb je bijvoorbeeld de optie om een vertrekclausule in het contract op te nemen. Ook de jeugdafdeling in PES is verder uitgewerkt dan in de FIFA-games. Standaard heb je een geheel team van rond de 23 spelers die, wanneer jij zo besluit, over worden gezet naar het eerste team. Tot slot krijg je aan het einde van elke wedstrijd een overzicht van je financiën te zien. Denk hierbij aan de jaarlijkse sponsorbijdrage, de inkomsten van de fanclub, kaartverkoop en het salaris van je team. Leuk, maar helaas zit hier een keerzijde aan. Zo kun je deze sponsors niet zelf kiezen en is het ook niet mogelijk de fanclub te managen of de prijs van de kaartjes bepalen, waardoor het financiële overzicht niets meer is dan een aantal gegeven namen met daarachter een boel cijfertjes.
De Word een legende-modus stemt wel vrij positief. Hierin ga je aan de slag met je zelfgemaakte voetballer en zo werd de middenvelder GamersNET geboren. Met een kaal hoofd ging ik aan de slag bij Excelsior (een direct transferverzoek naar Real Madrid werd vreemd genoeg genegeerd), waar ik uitgroeide tot een ware sterspeler. Tof van deze modus is dat je je eigen positie kunt selecteren, waarin je de ruime keuze hebt tussen veel verschillende aanvallers, middenvelders en verdedigers. Denk bij aanvallers bijvoorbeeld aan pure vleugelspelers en spitsen en middenvelders worden niet alleen onderverdeeld in aanvallende of verdedigende middenvelders, maar ook in de klassieke 10, de opkomende middenvelder en de box-to-box middenvelder – hetzelfde geldt uiteraard voor de verdedigers. Tof aan het personaliseren van je voetballer is dat je hem bepaalde bewegingen kunt toe-eigenen. Zo kun je instellen hoe ver hij naar voren buigt tijdens het rennen en hoe hij zijn armen beweegt.
Aankleding, waar licenties ontbreken
Tot zover de modi. Ze zijn leuk, kennen een aantal toffe mogelijkheden, maar zijn nu eenmaal minder aantrekkelijk om te spelen dan de gelijkstaande modi in FIFA. Dat is jammer, want zoals gezegd zit het met de gameplay wel snor. Echter, hoe je een product aankleedt is altijd een essentieel onderdeel van het totaalplaatje en daar slaagt PES 2015 niet helemaal in. Te maken met deze aankleding heeft het aantal licenties waar je als studio over beschikt. Bij ontwikkelaar PES Productions is dit helaas niet voldoende en hoewel ze daar eigenlijk weinig aan kunnen doen, geldt het voor liefhebbers wel als een doorslaggevende keuze. Gelukkig beschik je wel over de grote competities van onder meer Spanje, Italië, Frankrijk en ons eigen Nederland, maar ontbreken die van Engeland, Duitsland en Portugal – laat staan de overige competities van Europa (denk hierbij aan België, Denemarken, Griekenland en ook Rusland en Turkije).
Alles rondom het veld oogt prima, niet heel spectaculair, maar het doet zijn werk. De spelers lijken op hun echte alterego’s. De animaties zijn sterk. Een tackle op een andere speler eindigend in een valpartij ziet er gewoon heel goed uit. Met de kunstmatige intelligentie van zowel je tegenstanders als je teamgenoten zit het ook wel snor. Teammaten reageren goed op je acties en zullen regelmatig zelf de ruimtes opzoeken, waarna je dat ene balletje heerlijk kunt meegeven.
Conclusie
Concluderend is Pro Evolution Soccer 2015 een hele fijne voetbalgame geworden en ik had graag gezien dat Konami net even wel die Premier League- en Bundesliga-licentie in bezit had. Als FIFA-speler ben ik dan ook positief verrast door PES en kan ik iedereen aanraden om het nieuwe deel in de serie op zijn minst een kans te geven. Vergeet voor even die Amerikaanse concurrent en neem dan ook de tijd om jezelf te verdiepen in de gameplay van deze Pro Evo-game. Het is een meer dan welkome afwisseling en het voelt verfrissend aan. FIFA van de troon stoten doet PES niet, maar het is een heel waardige nummer twee en doet gameplay-wijs echt niet meer onder voor zijn concurrent. Het is slechts de aankleding die EA wel beter voor elkaar heeft, maar dat mag zeker niet ten koste gaan van de heerlijke ervaring die PES 2015 je nog altijd gaat bieden. Konami heeft met deze game wederom een prima product in handen – en dat wordt beloond met een keurige 8.0.
Hoewel de demo me zeker niet wist te overtuigen, wist een korte speelsessie van de volledige game me aangenaam te verrassen. FIFA 15 heb ik echter al weer een tijdje in huis en twee voetbalgames in één jaar kopen is me toch echt wat teveel van het goede! Wel positief dat Konami een degelijk product heeft neergezet, hopelijk kunnen ze die lijn voort blijven trekken en weten ze FIFA weer eens het vuur aan de schenen te leggen. 🙂
Hou je van Christiano Ronaldo als voetballer koop dan FIFA, kijk je liever naar Andrea Pirlo dan moet je bij PES zijn. Klinkt simpel, klopt 9 van de 10 keer!
Edit: 9/10 van Eurogamer met een leuke review. PES is terug!
de licenties waren altijd al een probleem.
Goed om te horen dat Konami weer een goede opvolger afgeleverd heeft.
Toch mis ik de verslavingsfactor die FIFA wel meeleverd, of dat hem in de licenties zit of de beperkte spelmodi’s, alleen god zal het weten.
Toch goed om te horen dat PES op de goede weg is, ik ben namelijk geen fanboy en zie het liefst nog meer verschillende voetbalgames! 🙂