Het is een feit dat gamers in ons kikkerlandje aan het eind van het jaar vaak smachtend op het nieuwe deel uit de FIFA-franchise wachten. Maar als wij eens verder kijken dan onze neus lang is, dan komen wij er snel achter dat dit niet overal het geval is. In Canada bijvoorbeeld; daar wachten ze niet elk jaar op een nieuwe FIFA. “Pff, voetbal? Da’s voor mietjes!”, zal de gemiddelde Canadees zeggen. Nee, daar houden ze van een echte mannensport. De echte Canadees wacht niet smachtend op een nieuwe FIFA, maar juist op een nieuwe NHL. IJshockey is de sport die zijn oorsprong vindt in Canada. En nu is het natuurlijk de vraag of wij – als Nederlanders – voorbereid zijn op het nieuwe seizoen 2011/2012 in NHL 12?
Grafisch is het een pareltje
Over het grafische gedeelte van de game is eerlijk gezegd niet zoveel te vertellen. Het ziet er namelijk – en dat mag ook eens gezegd worden – super gelikt uit. Of je nu met Rick Nash, Andrew Cogliano of Phil Kessel aan het schaatsen bent; de ijshockeyers lijken zo de game ingestapt te zijn. Elke wedstrijd die gespeeld moet worden ziet er niet alleen vrij scherp uit, maar alles is ook zo gedetailleerd mogelijk uitgewerkt. Overigens beperken de graphics zich niet alleen tot de wedstrijden, het menu is namelijk ook voorzien van een mooie lay-out. De menu’s zijn bijvoorbeeld voorzien van rustig bewegende foto’s van actieve en non-actieve legendarische spelers. In tegenstelling tot een standaardmenu, brengt dit een lekker sfeertje met zich mee.
Nu mogen de graphics er wel super goed uit zien, maar hoe worden ze gecombineerd met de sound die de game heeft? Nou, de sound waarover het spel beschikt verdient waarschijnlijk de meeste complimenten. Als eerste krijg je de mogelijkheid om je eigen muziek af te spelen in NHL 12; wat wil je meer? De één zal een lekker hardcodenummertje op de achtergrond willen hebben, terwijl de ander liever naar Bach luistert tijdens het ijshockeyen. Maar dat terzijde; de standaardmuziek in de game zelf past perfect bij de game. Er is namelijk gebruik gemaakt van de muziek die clubs zelf bij wedstrijden draaien als de teams het ijs betreden. Electronic Arts was vastberaden om het nieuwe deel in NHL-franchise zo realistisch mogelijk te maken en vooralsnog is dat goed gelukt.
De gameplay is fantastisch..
Laten wij vooropstellen dat NHL 12 zo gemaakt is dat je geen expert hoeft te zijn om de game te kunnen spelen. Het schieten, vechten, afpakken van de puck en de bodychecks lanceren zijn zo ontwikkeld dat iedereen het binnen no-time onder de knie kan krijgen. Natuurlijk is het wel aan te raden om de tutorial eenmalig te ondergaan; om inderdaad de perfecte bodycheck uit te delen of juist alleen de puck netjes van jouw opponent af te pakken. De tactieken en speelstijlen zijn snel en gemakkelijk te bedienen tijdens een wedstrijd. Als je niet zo weg bent van hectische situaties – die overigens vaak voorkomen in de ijshockeywereld – dan kun je er ook voor kiezen om jouw tactiek en speelstijl voor de wedstrijd aan te passen naar jouw denkwijze.
Logischerwijs biedt het spel meer mogelijkheden dan alleen Season Play of een Quick Match. Zo krijgen gamers ook de beschikking over de Be a Pro mode, Be A Legend, EA Sports Hockey League, Game mode, Hockey Ultimate Team en de Winter Classic. Het leuke aan deze modi is dat je ze online kunt spelen. Het is zelfs zo dat voor EA Sports Hockey League en Hockey Ultimate Team een internetverbinding vereist is. Er is in ieder geval genoeg variatie. Dit zorgt ervoor dat de levensduur van het spel lekker lang is. Als je offline wilt spelen zal NHL 12 altijd voor plezier zorgen; je zou waarschijnlijk zelfs over vijf jaar nog kunnen genieten van deze game, aangezien er niet zoveel veranderingen plaatsvinden in de hockeywereld.
Jammer genoeg geldt dit niet voor de online functie van de game. Een ijshockey seizoen duurt namelijk – inclusief met de play-offs – niet langer dan negen maanden. Dat betekent dus dat het spel daarna vrijwel niet meer gespeeld zal worden. Hierdoor bestaat de kans dat de server het na een jaar opgeeft, doordat er simpelweg geen belangstelling meer voor is.
Conclusie
EA Sports heeft goede zaken gedaan met NHL 12. Het spel is goed ontwikkeld, doordat de ontwikkelaar goed heeft gekeken naar de realiteit van het ijshockey. Het is ze gelukt om de game zo te vormen dat elke gamer het spel met plezier kan ervaren. Het enige grote minpunt van de game is toch wel het korte online seizoen… Maar ja, niet elke game kan perfect zijn.
Wat ik me nou afvraag; lijken ze heel erg realistisch, of lijken ze ook op de echte spelers?
Gewoon nieuwsgierigheid overigens, ik kon het niet opmaken uit de zin. Niet dat het voor de beleving van de game iets uitmaakt. Mij zal niet opvallen wanneer de spelers niet op de echte spelers lijken, voor het gros van de Nederlanders niet trouwens.
Als ze in beeld worden gebracht dan kun je aan het hoofd zien dat je met een bepaalde speler te maken hebt, daarnaast zijn er ook foto’s in de game geïmporteerd waardoor je kan zien met welke speler momenteel speelt…
Overigens zie je de gezichten in-game 90% van de gevallen niet, aangezien ze allemaal een helm op hebben. Dus het zou – eigenlijk – niet eens zo’n groot minpunt zijn als de gezichten niet waarheidsgetrouw waren.
Het komt erop neer dat de gezichten vooral realistish lijken, maar dat je daarnaast ook enkele spelers zou kunnen herkennen.
NHL 11 is echt geweldig. maar ik heb gelezen dat het verschil tussen 11 en 12 echt klein is. 🙁
Ik kan het niet goed vergelijken met NHL 11, aangezien ik het vorige deel niet gespeeld heb. Maar als het zo is; dan zal EA vast gedacht hebben dat ze iets goeds niet per se hoeven te veranderen.
Ik geloof – eerlijk gezegd – ook niet dat echt alles hetzelfde is gebleven. Er zouden vast wel wat vernieuwingen bij zijn gekomen.. En als een echte ijshockey fan heb je het toch wel voor over om een nieuwe deel aan te schaffen? Ook al is het alleen maar om up-to-date te blijven… 🙄