Ooit eens een koning willen zijn van je eigen rijk? Zelf een rijk op willen bouwen? Een geldbedrag op iemand zijn hoofd willen zetten? Met Majesty kan dit allemaal en nog veel meer. Nu eens geen standaard bouw-een-rijk-en-stuur-je-troepen-op-de-vijand-af spel. Het bouwen kan, maar het sturen gaat wat moeilijker omdat je niets kunt besturen. Maakt dit Majesty tot een saai spel? Helemaal niet, het is een uitdaging op een heel andere manier.
Het verhaal van Majesty is heel simpel. Je begint met een kasteel en je bouwt er wat gebouwen omheen. Zo zijn er verschillende gebouwen die je rijk ten goede komen. Elk gebouw waarmee je troepen kan aannemen heeft een maximum van vier. Dit is misschien maar goed ook anders zou het snel te groot en te sterk worden. De vijanden waartegen je het op moet nemen komen voornamelijk uit de onderwereld. Handig met de levels is dat je ze telkens weer opnieuw kan spelen zonder een ander level eerst te doen. Sterker nog, je kunt beginnen waar je wilt. Het is natuurlijk aan te raden om eerst met de makkelijke missies te beginnen.
Om troepen aan te kunnen nemen heb je geld nodig. Dat geld krijg je binnen door middel van een dienaar die de belasting ophaalt bij de gebouwen. Nu moet het geld natuurlijk eerst in de gebouwen komen voor het opgehaald kan worden. Voor elke vijand die verslagen wordt krijgen je troepen geld. Dat geld moeten ze eerst weer terug brengen naar hun hoofdkwartier. Daar wordt het dan weer opgehaald door je dienaar. Om de uitgaven te bevorderen bouw je een markt, daar kunnen ze drankjes kopen en andere dingen die van pas komen tijdens de strijd.
De belangrijkste gebouwen zijn toch wel de gildes en de Smid. De gebouwen van de gildes zorgen voor je troepen die je daar aan kan nemen. De smid zorgt voor de wapens en de harnassen. Die gebouwen zijn eigenlijk de drijfveer van je rijk: Als je geen troepen hebt zal je rijk al snel onder de voet gelopen worden door allerlei gespuis. De troepen kopen de wapens bij de smid, daar haal jij netjes de centjes weer op, daarnaast kan de smid ook nog onderzoek doen naar sterkere en betere wapens en harnassen. Het spreekt voor zich dat als de harnassen en de wapens beter zijn, je troepen ook sterker zijn. Om ze te voorzien in andere dingen, bouw je een markt. Deze levert lekker veel geld op.
Om je stad nog beter te verdedigen kun je wachttorens bouwen. Muren zijn jammer genoeg niet beschikbaar. Elke wachttoren kan ook weer geupgrade worden, zodat er veteranen wachters beschikbaar komen en de toren zelf lekker met pijlen kan schieten. Deze troepen kosten gelukkig niets en worden automatisch weer vervangen. Nadeeltje is dat ze niet al te sterk zijn, je moet het dus echt hebben van je warriors en boogschutters als het aankomt op het verdedigen van je rijk. Zodra je de Wizard toren hebt gebouwd, kun je nog een soort van wachttoren bouwen, maar deze wordt niet bewoond. De toren gebruikt magie om de aankomende vijand het leven zuur te maken. Probeer deze torens goed te beschermen want ze kunnen niet veel hebben. De laatste goede beveiliging van je rijk krijg je als je een dwergen nederzetting bouwt. Dan heb je namelijk de mogelijkheid om een katapult te bouwen. Deze is zeer effectief en het bereik is wat groter. Tegen de tijd dat de vijand je rijk bereikt heeft, is hij al half gaar geschoten.
Leuke optie is dat je een bonus op het hoofd kan zetten van een vijand die je lekker loopt te klieren. Hoe hoger de beloning des te meer troepen er op af gaan. Dit kan ook met gebouwen en het verkennen van de kaart. Wat erg leuk is om te zien, als je een flinke beloning uitlooft kan het zijn dat de vijand even een handje meehelpt met het vernietigen van zijn eigen gebouw. Dit laat maar weer zien dat de demonen ook een beetje menselijk zijn. Hoe meer centjes des temeer doen ze voor je. Als er in je rijk een monster flink aan het opruimen is en je troepen zijn ergens anders kun je ze voor een klein bedrag naar je rijk terugroepen. Ze staan dan onmiddellijk in je rijk en hakken het monstertje het rijk uit.
Mijn meest favoriete troepen zijn toch wel de tovenaars, deze zijn relatief zwak in het begin maar als je genoeg onderzoek doet naar nieuwe spreuken kunnen het ontzettend sterke units worden. Een leuk bijkomend feit is dat je de spreuken zelf ook kan gebruiken. Dit kan handig zijn als er een aanval komt en je troepen trekken het niet, even een meteoor storm en wat onweer en je troepen en rijk zijn weer gered.
De graphics en geluid
Alles in Majesty ziet er leuk uit, niets spectaculairs of vernieuwends. Alles in plat 2D, maar het ziet er goed uit. Als je een gebouw gaat bouwen dan komen je inwoners netjes met het gereedschap naar de bouwplaats en beginnen driftig te timmeren. Het verloop van het bouwen wordt goed weergegeven. Alles staat in de steigers en je hoort men er lustig op los timmeren. Het geluid zit in Majesty ook wel weer goed, op de achtergrond een leuk muziekje. Iedere keer als er iets gebeurt hoor je dat door een adviseur vertellen met een stem die akelig dicht in de buurt ligt van Sean Connery, inclusief accent.
Gameplay
Majesty laat zich lekker makkelijk besturen, het meeste spreekt voor zich. De mensen die vaker een sim hebben gespeeld fietsen er zo doorheen. De menu’s zijn lekker overzichtelijk. Het plaatsen van bonussen op gebouwen en vijanden gaat door middel van een dubbellik op het gebouw of eenheid. Het upgraden en onderzoeken van items gaat makkelijk, eigenlijk is het hele spel lekker makkelijk. Je hoeft alleen maar te bouwen en verder niets. De troepen hebben allemaal een eigen wil en dat scheelt een hoop tijd die je normaal moet besteden aan tactieken te bedenken en verkennen. Ik denk zelfs dat als je zelf alles had kunnen besturen dat Majesty een spel was geweest als vele anderen.
Multiplayer
In Majesty kun je ook nog kiezen voor een potje multiplayer. Wat dan wel weer vervelend is, je moet eerst het één en ander installeren. Jezelf registreren en dan moet je via internet naar een webpagina om daar een spel op te starten. Inderdaad, via de MSN Gamingzone. Waarom ze hiervoor gekozen hebben weet ik niet. Ik vind het veel makkelijker om een multiplayer game te starten via de server. Inloggen, even babbelen met je tegenstanders en dan gaan met die banaan. Jammer dat het via de MSN Gamingzone gaat.
Conclusie
Majesty is een leuk spel dat gegarandeerd voor uren speelplezier kan zorgen. Er zijn genoeg missie’s in het spel en er is nog een mogelijkheid om een soort van skirmish game te spelen. Neem daarbij de multiplayer optie en je kunt even vooruit. Het spel is leuk om te zien en te horen en het feit dat je een rijk moet bouwen is wel leuk. Dat je zelf geen troepen kan besturen maakt dit spel toch weer een beetje uniek en uitdagend op een andere manier. Zeker een aanrader voor de simulatie en strategie fanaten onder ons!