Gamersnet.nl

PlayStation 5 krijgt SSD en backwards compatibility

Veel gamers voelen het al aankomen: de volgende generatie consoles. Nu is het eerste tipje van de sluier gelicht wat betreft wat we mogen verwachten van Sony’s volgende apparaat. Tegenover Wired heeft systeemarchitect Mark Cerny namelijk een paar details onthuld.

Het eerste is dat de volgende PlayStation zich meer gaat richten op audiovernieuwing. De next-gen console ondersteunt namelijk ray-tracing, maar niet alleen voor graphics: dit systeem kan ook worden gebruikt om te bepalen of de speler bepaalde geluid wel of niet kan horen. Cerny vond het frustrerend dat de PlayStation 4 geen echte audio-upgrades bood ten opzichte van de PlayStation 3.

Ook is de volgende PlayStation 5 gebaseerd op custom hardware van AMD: de CPU is gebaseerd op Zen 2 op 7nm, waar de grafische kracht wordt geleverd door een speciale versie van de Navi-architectuur. Deze architecturen worden later dit jaar verwacht op de pc-markt.

Maar nieuwe hardware staat natuurlijk niet ter discussie: natúúrlijk is de PlayStation 5 krachtiger dan de huidige generatie. Maar Cerny noemt nóg een verbetering ten opzichte van de PlayStation 4: een SSD-schijf. Dit zou goed uitkomen, want we zien games als Red Dead Redemption 2 akelig dicht bij de 100GB komen. Dit leidt tot steeds langere laadtijden, omdat de harde schijven de boel niet bij kunnen houden.

De SSD werd zelfs gedemonstreerd met Marvel’s Spider-Man: het fast-travellen ging ruim vijftien keer zo snel én Spidey kon sneller door New York vliegen. De harde schijf in de PlayStation 4 ondersteunde namelijk geen hogere snelheden, omdat de omgevingen niet snel genoeg konden worden geladen. Met de SSD-schijf kan hij ineens een stuk sneller door de stad schieten, zonder daarbij overigens in te leveren op grafische kwaliteit.

Volgens Cerny heeft de schijf van de volgende PlayStation een grotere bandbreedte dan elke SSD die momenteel op de pc-markt verkrijgbaar is, maar verder geeft hij geen details. Maar zoals de demo met Spider-Man al aantoont, is de PlayStation 5 ook compatible met games voor de huidige PlayStation. Dit geldt dan ook voor álle games voor de PlayStation 4.

Ook zegt Cerny dat de PlayStation 5 nog gewoon schijfjes zal kunnen lezen. Het is dus niet verplicht om al je games te downloaden. Het is niet duidelijk of Sony zich ook wil wagen aan een streamingdienst als Google Stadia.

Ook is onduidelijk wanneer de PlayStation 5 moet verschijnen, maar Cerny zegt dat hij sowieso niet in 2019 in de schappen zal liggen.