Gamersnet.nl

NVIDIA onthult RTX 2080 en RTX 2080 Ti-videokaarten

Al tijdig geteased en aangekondigd, maar nu dan eindelijk onthuld; de elfde generatie NVIDIA GeForce-videokaarten. Zoals voorheen al gehint werd, gaat het hier om de nieuwe Turing-chipsets, die voor nu in de GeForce RTX 2080 en GeForce RTX 2080 Ti videokaarten beschikbaar wordt gesteld.

NVIDIA deed de nieuwe generatie uit de doeken met een zogenaamde #BeForTheGame livestream. En inderdaad, het betreft ‘RTX’ in plaats van GTX-reeks, en de becijfering verspringt naar twintig, niet elf.

De reden om voor de RTX-benaming te kiezen, ligt in de architectuur. Doordat deze volledig anders opgebouwd is, is de nieuwe GPU in staat om rekentaken op legio andere manieren te tackelen. Zo wordt ‘hybrid rendering’ toegepast, waardoor grote batches aan rekenprocessen nu ook parallel aan elkaar kunnen verlopen.

De nieuwe Turing-structuur brengt een aantal interessante nieuwe features voor games en driedimensionale rendering mee. Zo moet onder meer Shadow of the Tomb Raider uit de voeten kunnen met levensechte visuals door real-time ray tracing. Dit houdt in dat afzonderlijke — en in soort zeer uiteenlopende — lichtstralen secuur berekend en uitgedraaid worden, waardoor lichtinval en -reflecties op een vele malen realistische manier weergegeven kunnen worden.

Real-time ray tracing komt voort uit de samenwerking met Microsoft en hun DirectX Ray Tracing (DXR), deze werd door NVIDIA geadapteerd en, mede door Epic Games, ook toegankelijk gemaakt op de Unreal Engine 4. De op GDC onthulde technologie (met destijds ook een Star Wars demo) was al een gegeven, maar de RTX-videokaarten maakt deze processen door verbeterde architectuur haalbaar.

Met 18.9 miljard transistoren is de rekenkern van de Turing-architectuur de op één na grootste grafische chip ter wereld. En dat allemaal moet uiteindelijk 14 teraflops aan rekenkracht opleveren. Daarnaast bevat de chip een zogenaamde RT Core, die specifiek over de Ray Tracing zal gaan; deze trekt dan ook 10 Giga Rays per seconde, afzonderlijk van de algemene grafische processen.

Een derde, afzonderlijk component van de Turing-structuur is een Tensor Core, die vooral AI-taken zal tackelen. Afzonderlijk van de complexiteit van de processen, pompt deze 110 tot 770 teralops. Omgerekend moet dat staan tot tien GTX 1080 Ti’s, die zich enkel op de AI zouden focussen.

Doordat de grafische processor een dedicated zijde heeft die kunstmatige intelligentie aanpakt, lijkt de Turing-generatie zich, naast gaming, ook veel op deep learning te focussen. Tijdens de live-presentatie werd dan ook uitgeweid over neurale netwerken en zelflerende supercomputers als nieuw speerpunt. Daarvoor zal NVDIA DLSS uitrollen; de zogenaamde deep learning supersample.

Minder relevant voor de gamer, maar desalniettemin een mooie marketingpraat; NVIDIA onthulde gedurende de conferentie ook de NVIDIA DGX-2, een supercomputer met zestien geschakelde Turing-chipsets verspreid over twee gigantische videokaarten. Deze monsterbak van een computer genereert samen 2 petaflops (!) aan rekenkracht, en vervangt daarmee een gigantische reeks deep learning servers van circa 2 miljoen dollar.

Volgens NVIDIA is de Turing-structuur de grootste sprong in hun technologie sinds de implementatie van de CUDA-kern. De aanloop naar Turing en RTX omvat volgens de fabrikant zeker tien jaar aan vooruitgang in grafische rekenprocessen, mogelijk de grootste revolutie op dit gebied van de afgelopen dertig jaar.

Legio verschillende hardware-fabrikanten hebben al hun versie op de RTX 2080 en RTX 2080 Ti uit de doeken gedaan. Pre-orders daarvan gaan binnenkort live, maar specifieke prijzen voor de nieuwe high-end videokaarten blijft nog uit. Een lek van een Poolse webshop verklapt een (omgerekend) bedrag van circa 1.200 euro voor de RTX 2080 Ti en ongeveer 800 euro voor de RTX 2080.

Uiteraard rolt NVIDIA zelf ook een NVIDIA GeForce RTX 2080 Ti Founders Edition uit, die momenteel in de pre-order staat voor 1.199,99 dollar.