Gamersnet.nl

PlayStation 5 versus Xbox Series X: wie gaat domineren dit najaar?

Na een verre van spectaculaire presentatie van Sony PlayStation hebben we eindelijk genoeg feiten op een rijtje om een eerlijke vergelijking te maken tussen de PlayStation 5 en de Xbox Series X. Tenminste, hardwarematig dan. Op papier is Microsofts console op diverse fronten de sterkere – iets waar Microsoft ook zijn uitbundige marketingstrategie op heeft gebaseerd – maar betekent dit dan ook dat de Series X inherent de dominante console op de markt wordt?

Voor wie het allemaal niet heeft gevolgd of de draad intussen is kwijtgeraakt, een overzicht. Wat de processor betreft moet de PlayStation 5 met zijn AMD Zen 2 (3.5GHz over 8 kernen) zijn meerdere erkennen in de Series X, die eveneens een AMD Zen 2 processor gebruikt, maar deze draait op 3,8GHz. Over het algemeen is het slechts een minimaal verschil van 0,3GHz, een verschil waar de gemiddelde gamer niet direct veel van zal merken tenzij de console echt tot de limiet wordt gepusht. Daarnaast daalt de frequentie van de Xbox Series X naar 3,6GHz wanneer SMT (Simultaneous Multithreading) wordt aangeboord, dus dat verschil is voor de meesten van ons verwaarloosbaar.

De grotere verschillen huizen hem dan ook meer in de benutte GPU. Ook hier benutten beide partijen een soortgelijke architectuur – een custom AMD RDNA-2 chip – waarbij de Xbox Series X 12 teraflops uit de 52 aanwezige compute units weet te persen, tegenover de 10,2 teraflops die de PlayStation 5 uit ‘slechts’ 36 compute units haalt. Theoretisch gezien beschikt de Xbox Series X dus over de betere GPU waardoor deze op papier betere prestaties kan garanderen, al is het ook in dit geval nog maar de vraag in hoeverre third-party ontwikkelaars hiervan gebruik gaan maken.

Het meest significante verschil zit hem in de interne opslag van beide consoles. De Xbox Series X komt met een 1TB NVMe SSD – welke ietsjes meer opslagruimte biedt dan de custom 825GB SSD die de PlayStation 5 herbergt – maar de throughput van die 825GB SSD is wel bijna twee keer zo hoog als de NVMe SSD in de Xbox Series X (5,5GB/s versus 2,4GB/s). Dit kan betekenen dat de PlayStation 5 een stuk sneller data kan laden, al wordt ook dit sterk beïnvloed door de optimalisatie van de game. Compatibility kan Sony daarentegen wel parten spelen wanneer de opslag uitgebreid moet worden, gezien er nog niet zo denderend veel PCIe 4.0-schijven zijn die Sony’s bandbreedte evenaren, maar het geeft de consument wel meer opties dan Microsofts aanpak.

Xbox zet namelijk liever in op 1TB Expansion Cards, die in de mysterieuze gleuf aan de achterkant van de console kunnen worden gestoken. Samen met het gerenommeerde merk Seagate gaat Microsoft deze uitbreidingskaarten op de markt zetten, specifiek ontwikkeld voor de Series X. Dit betekent geen compatibility-problemen, al weten we nog niet tegen welke prijs dit gaat komen.

De enige onbekende factor is momenteel het uiterlijk van de console, dat voor sommige mensen ook nog een doorslaggevende factor kan vormen. Microsoft heeft inmiddels het definitieve ontwerp van zijn console met de consument gedeeld. Sony houdt wat dat betreft de kaarten nog aardig dicht op de borst. Momenteel weten we alleen hoe de dev-kit (die vaak niet representatief is) eruit ziet. De rest van de info is pure speculatie, ontgonnen uit diverse lekken en geruchten.

De vraag blijft uiteindelijk welke console het meeste lonkt. Gaan we uit van specificaties, uiterlijk, of misschien nog veel belangrijker: het aanbod. Een krachtige console is allemaal leuk en aardig, maar wanneer er weinig tot geen exclusieve titels verschijnen, maakt het allemaal niet zo heel veel uit welke console je hebt. Third-party games draaien lang niet altijd beter op de gedoodverfde winnaar (want optimalisatie), dus een console kan pas echt zijn spierballen laten zien wanneer first-party ontwikkelaars de volle potentie benutten.

Daarnaast moeten deze exclusieve titels je ook maar net aanspreken. Microsoft heeft veelal moeten teren op de Gears-serie, Halo en de Forza-reeks (al zijn er ook legio toffe exclusieve indies verschenen). PlayStation heeft daarentegen een aardige waslijst aan exclusieve system sellers weten op te sparen, die van de PlayStation 4 in de loop der jaren wel een favoriete console heeft gemaakt.

Dus, de hamvraag die overblijft: welke console staat bij jou nu bovenaan op je wishlist? Wordt het de PlayStation 5 of de Xbox series X die jouw tv-meubel gaat sieren? En vooral: waarom? Wij zijn reuzebenieuwd!