Is dit de PlayStation 5 DualShock 5 controller?

Sony is druk bezig met het vastleggen van patenten voor de PlayStation 5 en daarom wisten we eerder al vermoedelijke designs te delen van de PlayStation 5 zelf en PS5 SSD-kaarten. Nu is de controller aan de beurt, want eerder vandaag is er een patent gedeponeerd bij Japanse instanties. En zoals altijd met patenten heb je meer nodig dan alleen een omschrijving, ook dien je getekende modellen in te leveren.

Dat heeft Sony dan ook gedaan, waardoor wij nu een mogelijk inkijkje krijgen in de nieuwe controller van de PS5. Zo weten we dat de DualShock 5 een microfoon zal bevatten, grotere schouderknoppen, kleinere sticks en een USB-port. De lightbar schittert in afwezigheid en hoewel de controller erg op zijn voorganger lijkt, lijkt de vorm iets meer op die van een Xbox One-controller.

Een grote verandering zijn ook de zogenaamde adaptive triggers, schouderknoppen die in kracht aan te passen zijn. Zo zal je bijvoorbeeld harder moeten drukken voor het afschieten van een pijl en boog en minder hard bij het afschieten van een vuurwapen. Dit moet meer realisme bieden in allerlei soorten games, denk daarbij niet alleen aan shooters, maar ook aan racegames en sportspellen (via Wired).

De controller zal USB-C gebruiken voor het opladen en bevat daarnaast haptic feedback, een meer realistische vorm van rumble. Dit is vergelijkbaar met de subtiele trillen in veel smartphones en natuurlijk de Nintendo Switch. Door deze nieuwe functie zal de controller wel iets zwaarder zijn dan de DualShock 4.

Tot slotte kunnen we melden dat de speakers in de controller verbeterd zijn. Voor ons is het al redelijk bijzonder dat de ingebouwde speakers terugkeren, gezien het geringe aantal games dat er daadwerkelijk gebruik van maakt.

Kortom, er is weer een nieuw patent gedeponeerd die ons meer duidelijkheid geeft over de PlayStation 5. Een patent hoeft niet te betekenen dat dit het uiteindelijk product gaat worden, we dienen het vooralsnog nog met een korrel zout te nemen. Wat we zeker weten is dat de PlayStation 5 eind 2020 zal verschijnen.

 1.   
  Anoniem-342004083's avatar

  Drukgevoelige toetsen, wauw wat een revolutie! Stel je voor dat ze zoiets ten tijde van de PS2 zouden hebben!

  Ohja dat hadden ze ook….

 2.   
  Petor's avatar

  @Anoniem-342004083: Nee dit is wel echt anders. De ontwikkelaar kan bepalen hoe hard je als speler moet drukken voordat je bijvoorbeeld schiet en dat kan dan verschillen afhankelijk van het wapen! Dat gaat echt heel vet zijn!

 3.   
  Anoniem-51759081's avatar

  Het is al jaren dezelfde controller, dus dat verbaast me niets. Als dit het is. Revolutie bij controllers is nog ver te zoeken. Ergens te snappen, want als Sony ineens het roer omgooit worden die games heel lastig spelen op de Xbox One, en andersom net zo. Maar goed, heel spannend is dit niet. Het zijn altijd kleine aanpassingen zoals die buttons en triggers die tegengas gaan geven. Leuk, maar het is maar minor.

  Dat de lightbar verdwijnt, mits het klopt, is wel vreemd omdat veel VR-games hier toch op leunen. En iedereen dan ineens een setje move-controllers laten kopen is ook prijzig. Of gewoon een PS4 controller gebruiken natuurlijk voor VR. Maar goed, met die lightbar deden ontwikkelaars tenminste nog iets.

 4.   
  Anoniem-1118548283's avatar

  Geen paddles? Sony blijft achter

 5.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  @Petor: dit dus, plus de verschillende rumble functies van de controller kijk ik naar uit.
  Bvb, als je een boog spant krijg je ook echt het GEVOEL dat je die boog naar achter spant, of als je van een glad wegdek met een auto naar een oneven grond gaat dat je ook steeds de rumble voelt van de banden terwijl je rijd.

  Dat soort voorbeelden zijn geweldig om de game ervaring meer intenser te maken.

 6.   
  BozeBever's avatar

  Geen banaancontroller. Geen interesse.

  Je kan er niet omheen (playstation fanboy of niet) dat de Xbox controller ergonomisch toch echt wel lichtjaren voorloopt op Sony, zeker met de elite controller. Had Sony eens wat lef gehad, dan waren ze van het ‘oude’ ontwerp afgestapt. Oprecht jammer.

 7.   
  fantasyfreak's avatar

  Klinkt wel vet, maar ik ben bang dat ze wel weer stukken duurder gaan worden zo 😛

 8.   
  Daniel Z's avatar

  Zou prima zijn. Drastische veranderingen zijn wat mij betreft niet nodig, DualShock 4 is al meer dan een fijne controller.

 9.   
  Anoniem-1063709393's avatar

  @Anoniem-51759081: Er komt als het goed is een PS VR 2.0. Die move controllers zijn best oud, dus ik denk dat er ook nieuwe controllers bij deze nieuwe VR komt.

 10.   
  JimmyV's avatar

  @Anoniem-51759081: : Er komt als het goed is een PS VR 2.0. Die move controllers zijn best oud, dus ik denk dat er ook nieuwe controllers bij deze nieuwe VR komt.

 11.   
  JimmyV's avatar

  Het touch-pad blijft zo te zien wel? Ben er niet een hele grote fan van, en ik gebruik het eigenlijk alleen als knop om een menu te openen. De geruchten dat er een schermpje voor in de plaats komt zou ook wel een gerucht blijven.

 12.   
  tijn80's avatar

  @BozeBever:
  Ik heb ze beiden. Zelf vind ik de PS4-controller fijner dan die van XBone. Ergonomie is ook persoonsafhankelijk 😉

 13.   
  Anoniem-1140759581's avatar

  Zou niet gek zijn als er een draadloze oplader ingebouwd word

 14.   
  Turk–Life's avatar

  @DutchGamer-W-:

  Die voorbeelden heb ik ook al 1000 keer gelezen. Heel gaaf, maar is dit echt alles wat vernieuwd wordt denk ik dan. Ik verwacht wel meer van de ps5 dan dit.