Gamersnet.nl

Hoe Modern Warfare shootersadisten de morele spiegel voorhoudt

Oorlog is lelijk. Punt. Hoewel een hoop first-person shooters in de meeste gevallen oorlogvoering nog weten te romantiseren, tracht Infinity Ward met Call of Duty: Modern Warfare toch nog een beetje te tonen hoe verschrikkelijk militair geweld werkelijk is en hoe lastig het soms kan zijn om in een split second een keuze te moeten maken welke het verschil kan maken tussen leven en dood. Waar Infinity Ward geen goed woord voor over heeft zijn gamers die willens en wetens inhumaan handelen in de campaign van Modern Warfare, wat blijkt uit de boodschap die het team meegeeft wanneer je bewust de sadist uithangt.

**Let op: het onderstaande artikel bevat spoilers!**

Een goed voorbeeld hiervan dient zich aan in missie genaamd Clean House, waarin je samen met je spec-ops team een woning van boven tot onder moet doorzoeken en gewapende lui moet neutraliseren. Deze missie is gecreëerd met een zeer specifiek doel, zijnde aantonen hoe snel je als militair de fout in kan gaan door instinctief te handelen. De kans dat je een burger doodt omdat deze een onverwachte beweging maakt is ruim aanwezig en het uitschakelen van onschuldigen wordt dan ook sterk bekritiseerd. Maar dan stuit je op een moeder die – bij het openbreken van de slaapkamerdeur – spontaan naar de wieg van haar huilende baby duikt. De kans dat ze daar een wapen heeft verborgen is aanwezig, iets wat de rest van deze missie je ook al heeft geleerd.

Schiet je of niet? Dat is de vraag. Wanneer je instinctief schiet zal de game gewoon doorgaan, tenzij je het ondenkbare doet: de baby doodschieten. Hoewel het beeld al op zwart gaat voordat je ook maar kunt zien hoe je zojuist een hulpeloos kind van het leven hebt beroofd, drukt Infinity Ward je toch even op het hart dat ‘kinderen geen strijders’ zijn. Terug naar het vorige checkpoint en opnieuw proberen. Mocht er ergens diep in je de behoefte ontstaan om die baby weer het zwijgen op te leggen dan krijg je dezelfde boodschap, tenzij je dit stoïcijns blijft doen. Dan vraagt Infinity Ward je toch even wat er in vredesnaam mis met je is, iets wat je in de onderstaande gameplay-video kunt zien.

Inderdaad, wanneer je de harteloze babykiller uithangt in Modern Warfare wil de ontwikkelaar toch wel even van je weten of je serieus bent of niet. Dat je je tijd verdrijft met het digitaal neermaaien van anderen moet kunnen – ook al zijn daar de meningen sterk over verdeeld – maar moedwillig de duistere kant van jezelf laten zien en tegen beter weten in inhumaan handelen is iets waar zelfs de makers van Call of Duty: Modern Warfare een lijn trekken. En dan te bedenken dat dit dezelfde mensen zijn die zonder gêne de meest gruwelijk executies in een game verwerken, je een man laat neersteken tot zijn karkas op een gatenkaas lijkt en serieuze dreigingen als fosforbombardementen laten uitvoeren.

Daarom is mijn vraag aan jullie: Doet Infinity Ward er goed aan om dit ene inhumane scenario in de campaign van Modern Warfare als morele spiegel voor te houden of niet? Ik ben benieuwd naar jullie argumenten.