Corsair is op een verfrissingstour van bestaande kaskrakers. Werden vorig jaar nog bewezen toetsenborden als de K70 en STRAFE van MK.2-versies voorzien, komt daar nu nóg een extraq nieuw toefje bovenop. Het robuuste K70 RGB MK.2 keyboard kent nu ook een dunnere tweelingzus; de K70 RGB MK.2 Low Profile.
Voorzien van grofweg dezelfde kwaliteiten, zij het nu dan goede centimeter minder dik. Slank en sexy dus, maar wat voegt een platter lichaam toe aan je tastgenot? Onze vingers dwaalden dieper af voor een testsessie…
Get low
Het Low Profile-zusje van de recent gerenoveerde K70 RGB flikt, zoals de naam al doet vermoeden, wat de West Coast in de jaren 90 met auto’s deed. Men neme een mooi model, poetst het nog eens op en schroeft vervolgens de hele carrosserie zo ver mogelijk naar beneden. “Get Low” is het credo. Hoewel die Pimp My Ride-achtige fratsen misschien schuren met auto-puristen, blijkt dat bij toetsenborden gelukkig toch minder het geval.
Waar auto’s misschien “verbasterd” werden met hun gouden velgen en versoepelde suspensie, voelt het verlagen van toetsenborden eerder als een soort logische voortzetting van de bekende technologie. De K70 RGB MK.2 Low Profile is namelijk nog altijd net zo voorzien van betrouwbare mechanische kunde en beloftes, maar het betreft hier een relatief nieuwe schakelaar: Cherry MX’ nieuwe Low Profile-modellen.
Corsair K70 RGB MK.2 Low Profile – Technische specificaties
- Keyboard lay-out: Full-size QWERTY met media- en metatoetsen
- Switches: Cherry MX Low Profile Speed / Cherry MX Low Profile Red
- Media controls: Stop, vorige, start/pauze, volgende, mute, volumewiel
- Extra toetsen: Profielschakel, lichtsterkte, Win-lock
- Verversingsratio: 1.000 Hertz
- Roll-over: NKRO (100% anti-ghosting)
- Aansluiting: USB 2.0 Type-A (+ pass-through)
- Software Corsair iCUE
- Verlichting Per-key (+logo) volledig RGB backlit
- On-board geheugen Ruimte voor drie (licht)profielen
- Bouwmateriaal: geborsteld aluminium, kunststof
- Gewicht: 1,08 kilogram
- Extra’s: Losse soft-touch polssteun, FPS- en MOBA-keycaps met textuur
- Garantie: Twee jaar fabrieksgarantie
Dat wil zeggen: nog altijd dezelfde, razendsnelle tast en duurzaamheid, maar dan 35 procent minder lager dan de bekende schakelaars van een partij als deze. De keycaps liggen lager en het schakelknopje zelf lijkt platgestampt te zijn, maar op drukgevoeligheid en precisie doet het geen moment onder aan andere mechanieken van Cherry MX of de concurrentie.
Het precieze gevoel van de toetsen is daarmee misschien niet enorm “uitgesproken” — geen wonder ook, met een opvallend kleine travel distance — maar met wederom 50 miljoen gegarandeerde aanslagen, zit je nog altijd goed om avonden- en jarenlang door te blijven slaan. Bij een mechanisch toetsenbord koop je een portie vertrouwen, en daar is ook dit geval geen uitzondering op.
Geringe diepte en korte drukpatronen
De laagte van de keycaps en schakelaars maken het, dat het Low Profile-model zich uitermate goed lijkt te lenen voor typsessies, naast het gamen. Een sneller activeringspunt en minder loze ruimte om de toetsen op de bottom te slaan, zorgen ervoor dat vooral langere sessies met het toetsenbord een pleziertje worden.
Dat zit hem ook deels in het soort schakelaars dat nu geleverd wordt op Corsairs vernieuwde en verlaagde K70-toetsenbord. Waar normaliter keuze is uit drie tot vier uiteenlopende schakelaars, zit Corsair nu vast aan Cherry MX’ nog ietwat kleine aanbod in Low Profile-schakelaars: respectievelijk Low Profile Speed en Low Profile Red.
Beide schakelaars zijn (vooral in groter formaat) geliefd op hun eigen manieren, maar tegelijkertijd verschillen ze in wezen niet veel. Zowel de rode als zilveren kleuren staan voor een snel en lineair drukpatroon, met als enige verschil een kleine 0.2 millimeter afstand (1.0 of 1.2 millimeter) voordat ze activeren. Hoe je het ook wendt of keert, de Low Profile-variant van de K70 RGB MK.2 leent zich alleen voor gamers die houden van een stille en vooral gevoelige aandruk.
Op zichzelf is dat absoluut geen probleem, maar het laat de Low Profile-zusjes zich wel richten tot een specifieke niche. Gamers die een luidere “click” of een voelbare “bump” waarderen, worden hiermee de rug toegekeerd. Voor hen is het nu maar hopen op een groter aanbod van Cherry MX, opdat ook de iconische Blue (Clicky) of Brown (Tactile) ooit een doorbraak mogen maken als nieuw Low Profile-model. Tot die tijd blijft het echter een jammerlijk gemis, al kun je dat Corsair zelf uiteraard niet kwalijk nemen.
Lager in profiel, hoger in prijs?
Afgezien van wat Corsair vernieuwt en vooral verlaagt aan de twee Low Profile-modellen, is het toetsenbord an sich weer een aaneenschakeling van succesformules. Met een richtprijs van 179,99 euro (voor zowel het Speed- als Red-model) zijn de Low Profiles misschien een tientje duurder dan hun oudere zusjes, maar je krijgt er wel een stuk high-end toetsenbord voor terug.
Lager profiel of niet, ook deze uitvoeringen laten zich afladen met de luxes die Corsair nu al langer levert. Een aircraft grade aluminium behuizing, felle per-key RGB-verlichting (mét nieuwe iCUE-drivers) en een stukje bewezen mediabesturing: ook de lagere K70 is van alle markten thuis. Of het nu de vorm of de veelzijdigheid is, je krijgt een schappelijke hoeveelheid keyboard terug voor de richtprijs.
Voor dat extra tientje zou je als consument door kunnen zoeken naar een nóg luxer toetsenbord in dezelfde prijsklasse, maar de Low Profile K70 staat ook zeker zijn mannetje — of vrouwtje, mocht je inmiddels gehecht zijn aan dat zusjesmetafoor.
Ben je bijvoorbeeld een pc-gebruiker die én langdurige spelprestaties zoekt én af en toe in de weer is met artikelen, scripties of verslagen? Dan zou een Corsair K70 RGB MK.2 Low Profile zo maar eens in je verlaagde straatje kunnen liggen. Dit model is overwegend stiller en sneller dan menig ander mechanisch toetsenbord, maar levert verder enkel op decibellen in. Tot groot genoegen van de mensen in mijn directe omgeving, overigens.
Conclusie
Het kost (afhankelijk van vergelijkingsmateriaal) misschien nét een tientje meer, maar met de Low Profile-uitvoeringen van de Corsair K70 RGB MK.2 haal je wel een bijzonder prettig toetsenbord in huis. De lagere schakelaars lenen zich vooral voor soepele typsessies, maar snijden daarmee nooit hun kwaliteit of duurzaamheid in langdurige games weg. Dat blijkt vooral een aangename prestatie van switch-fabrikant Cherry MX, die vervolgens door Corsair in de watten wordt gelegd met een premium behuizing.
De valkuil van dit model ligt dan ook eerder bij Cherry MX dan bij Corsair zelf. Door het nog wat geringe aanbod in Low Profile-schakelaars zit de vernieuwde en verlaagde K70 nu vast aan overwegend “gevoelige” toetsen. Enerzijds behelpt dat misschien het typgemak, anderzijds zal lang niet iedereen dat even goed liggen. De hoop is dat, ergens in de nabije toekomst, de Duitse drukknopfabrikant ook andere iconische switches verlaagd, opdat dit soort toetsenborden zich tot een grotere doelgroep kunnen wenden…
De Corsair K70 RGB MK.2 Low Profile is onder andere op Corsairs eigen webshop te verkrijgen. De snelle Cherry MX Speed Low Profile-variant kent een richtprijs à 179,99 euro, terwijl die met Cherry MX Red Low Profile een tientje goedkoper (en minder breed verkrijgbaar) blijkt.