Gamersnet.nl

Hoe Sony met één getal Sega’s consoles vernietigde

Het jaar is 1995 en Sega zit nog vol in de console business. Na het gigantische succes van de Mega Drive moet Sega met een opvolger komen, maar weet dat het niet alleen meer met Nintendo concurreert. Het zou de Sega Saturn tegen Sony’s PlayStation worden. Dat was het moment dat de grond onder Sega’s voeten verdween.

De Sega Saturn zou pas aan het einde van het jaar uitkomen, maar tijdens de allereerste(!) E3 in 1995 verbaasde het bedrijf vriend en vijand door aan te kondigen dat de nieuwe console al gelijk beschikbaar zou zijn met een prijs tussen de 399 en 449 dollar. De vroegtijdige release betekende dat er maar zes games tijdens de lancering uitkwamen en er veel distributieproblemen waren om de SEGA-producten bij retailers op de planken te krijgen.

Toen was het Sony’s beurt. Na een saaie presentatie over de ontwikkeling van de gamesindustrie, verscheen head of development Steve Race op het podium. Hij hoefde maar één getal te noemen…

Wil je overigens meer over dit belangrijke moment binnen de gamegeschiedenis lezen, dan kun je ook verder lezen bij de Guardian voor de epiloog van het verhaal.

De Lunchtip is een (werk)dagelijkse rubriek waarin we interessante content rondom gaming delen. Van diepe documentaires tot gortdroge memes; je vind het doordeweeks in de middag op Gamersnet!

Heb je zelf een goede tip voor de lunchpauze? Geef het door via de Hub, Discord of Twitter en verrijk de middag van je medegamer!