Gamersnet.nl

Verslavingsdeskundige wil verslavende games verbieden voor jongeren

Deze maand wordt er door de Wereldgezondheidsorganisatie besloten of gameverslaving officieel wordt erkend als een ziekte. Oprichter van een grote ggz-instelling is echter al zeker van zijn zaak en pleit voor een verbod op ‘verslavende’ games voor jongeren.

Jan Willem Poot van Yes We Can Clinics vindt vooral het mogelijke gevaar in MMO’s groot, omdat jongeren daarin een rol aannemen en worden aangemoedigd door te blijven spelen. Als het aan hem ligt zijn games als World of Warcraft en League of Legends binnenkort verleden tijd voor iedereen onder de 18 jaar. Volgens Poot zijn deze games net zo gevaarlijk als drank en drugs.

Net als jongeren in verdovende middelen vluchten, vluchten ze ook in games. Sommige gameverslaafde jongeren kunnen op den duur niet meer normaal sociaal functioneren. En ze bewegen nauwelijks meer, eten niet goed, verwaarlozen hun hygiëne.
Hoewel andere experts toegeven dat er steeds meer jongeren problemen hebben door teveel te gamen, vinden ze de uitspraken van Jan Willem Poot iets te ver gaan. Hoogleraar media-opvoeding Peter Nikken vindt vooral de vergelijking tussen drank en gamen overdreven.
Een beetje drank kan voor een puber al heel slecht zijn, dat geldt niet voor een beetje gamen.
Tony van Rooij van het Trimbos Instituut denkt dat de game-industrie zelf wat moet doen aan de verslavende elementen in games. Hier wordt volgens hem echter nog weinig aan gedaan.

Wat vinden jullie van deze kwestie? Moet er inderdaad restricties komen voor jongeren op het spelen van games of gaat dit een brug te ver? Laat je mening achter in de reacties. En voor ouders die zich nu toch een beetje zorgen maken over deze berichtgeving, kan je kijken op Wat Speelt Mijn Kind voor alle ins en out in de game-industrie.