Gamersnet.nl

Terroristen Parijs gebruikten mogelijk PS4 bij het plannen van terreur

De laaghartige en nietsontziende aanvallen in Parijs zullen het nieuws de komende tijd blijven domineren. Het naarstige onderzoek gaat onverminderd voort en leverde de laatste dagen resultaten op. Hoewel GamersNET doorgaans niet een platform wil zijn voor dergelijk nieuws, is één detail echter een aanleiding om toch wat aandacht aan de situatie te schenken.

Bij een huiszoeking in Brussel is namelijk een PlayStation 4 opgedoken, die mogelijk gebruikt werd bij het plannen van de terroristische acties. Hoewel de aanwezigheid van de populaire console niet direct sluitend bewijs is, zijn er op de console aanwijzingen gevonden, waardoor de rol van de PlayStation 4 als communicatiemiddel aannemelijk te noemen is. Eerder deze maand waarschuwde Jan Jambon, de Belgische minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken, tijdens een internationaal debat zelfs al voor deze mogelijkheid.

The thing that keeps me awake at night is the guy behind his computer, looking for messages from IS and other hate preachers. PlayStation 4 is even more difficult to keep track of than WhatsApp.
Vanzelfsprekend is de PlayStation 4 op zich geen probleem, maar de wijdverspreide aanwezigheid van de console en zijn naaste concurrent, de Xbox One, vormt een uitgelezen mogelijkheid voor kwaadwillenden om moeilijk traceerbaar met elkaar te overleggen. Niet voor niets was er in 2013 het bericht dat de NSA en CIA in World of Warcraft infiltreerden om in-game mee te luisteren met verdachte conversaties.

Het is een feit dat de thuisconsoles mogelijkheden bieden om onbespied te spreken en dat roept de vraag op in hoeverre deze gesprekken traceerbaar zouden moeten zijn om het risico op toekomstig onheil te verlagen. Deze vraag gaan wij niet beantwoorden, maar misschien wil jij iets kwijt in de comments.