Gamersnet.nl

PSN-gebruiker verliest 600 dollar door gehackte account

Het is de grootste nachtmerrie van elke gamer: een gehackte account. Het overkwam Reddit-gebruiker Kadjar. Een hacker wist Kadjars inloggegevens te achterhalen en deactiveerde vervolgens zijn PlayStation 4. Direct daarna koppelde de hacker zijn eigen PlayStation 4 aan Kadjars PSN-account, waarna hij voor 600 dollar aan content kocht via de creditcard die aan het account gekoppeld was.

Je zou denken dat het voor Sony niet moeilijk is om de identiteit van deze hacker te achterhalen: hij heeft het account immers aan zijn eigen PlayStation 4 gekoppeld! Daarom besloot Kadjar contact op te nemen met Sony’s klantenservice, maar helaas kreeg hij daar teleurstellend nieuws te horen. Sony liet weten dat het een onderzoek zou instellen, maar dat het – zelfs wanneer onomstotelijk werd vastgesteld dat Kadjars account inderdaad gehackt was – hoogstens 150 dollar zou vergoeden. 150 dollar is namelijk met maximale bedrag dat je in je PSN-portemonnee kunt hebben.

Kadjar zou contact op kunnen nemen met zijn creditcardmaatschappij om via hen een terugbetaling te regelen, maar dat zou ertoe leiden dat zijn PSN-account geblokkeerd wordt. Dit zou betekenen dat Kadjar al zijn eigen aankopen, trofeeën en online progressie verliest. Dit is Sony’s beleid, om te voorkomen dat je tientallen games koopt via de PlayStation Store en vervolgens het bedrag laat retourneren. Op zich een begrijpelijke maatregel, maar wel eentje waar een goudeerlijke gebruiker als Kadjar nu de dupe van is.

Alsof dit allemaal nog niet vervelend genoeg is, kan Kadjar de komende tijd ook nog eens niet spelen op zijn eigen PSN-account. Omdat de hacker Kadjars PlayStation 4 heeft gedeactiveerd en zijn eigen PlayStation 4 heeft geactiveerd, moet Kadjar zes maanden wachten voordat hij zijn PSN-account weer aan zijn eigen console kan koppelen. Ook dit is Sony’s beleid, waarmee het bedrijf probeert tegen te gaan dat gekochte games uitgewisseld worden tussen meerdere personen.

Kortom: Kadjar zit flink met de gebakken peren en hoewel de hacker natuurlijk de boosdoener is, verergert Sony de zaak door zijn eigen beleid strikt aan te hangen. Gelukkig heeft Kadjars verhaal flink wat aandacht gekregen in de media. Inmiddels heeft een Sony-vertegenwoordiger al laten weten de zaak te gaan onderzoeken en meerdere Twitter-gebruikers hebben aangeboden om de games die Kadjar zou verliezen bij het blokkeren van zijn PSN-account, voor hem te zullen kopen. Sowieso herinnert dit verhaal ons er goed aan dat Sony’s authenticatiesysteem bij betalingen aanzienlijk minder veilig is dan dat van Steam en Xbox Live, wat des te meer reden is om zuinig te zijn op je PSN-inloggegevens.