Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft vanmorgen geoordeeld dat het Nederlandse systeem van de thuiskopieheffing niet deugt. De thuiskopieheffing in Nederland gold als vergoeding die je betaalde bij aanschaf van bijvoorbeeld lege cd’s, harde schijven en andere mediadragers. Met de heffing werden artiesten en andere rechthebbenden gecompenseerd voor de gemiste inkomsten die men opliep doordat het in Nederland was toegestaan om media voor eigen gebruik te downloaden.
Het Europese Hof van Justitie stelt echter dat het niet toegestaan is om bij een dergelijke heffing rekening te houden met het illegaal downloaden. Het Hof stelt daarnaast dat auteursrechten in Nederland niet goed beschermd zijn en dat het huidige systeem het illegaal verspreiden van media aanmoedigt. Deze uitspraak volgt op een zaak die aangespannen is door diverse elektronicafabrikanten en -winkels, waaronder Philips en Sony, die het niet eens waren met de hoogte van de thuiskopieheffing.
Als gevolg van deze uitspraak voert het kabinet per direct een downloadverbod in. Dit betekent dat het downloaden van bijvoorbeeld films, muziek en boeken uit illegale bron, zoals nieuwsgroepen, niet langer toegestaan is in Nederland. Het up- en downloaden van games en software vanuit illegale bron was al langer verboden in Nederland, evenals het uploaden, van films, muziek en boeken.
Het is echter de vraag welke consequenties dit downloadverbod daadwerkelijk zal hebben. In het verleden zijn immers zelden rechtszaken tegen consumenten gevoerd omdat zij uit illegale bron bestanden downloadden. Handhaving van het verbod lijkt daarnaast op zowel technische problemen als privacybezwaren te stuiten. Als gevolg van deze uitspraak zal de thuiskopieheffing in de toekomst vermoedelijk wel afnemen of zelfs volledig verdwijnen.
Update: Stichting Brein, verantwoordelijk voor de handhaving van het downloadverbod, laat weten zich niet te zullen richten op consumenten, maar dat men de sites wil aanpakken die het downloaden vanuit illegale bron mogelijk maken. De kans dat een individuele downloader na dit verbod wordt vervolgd is dus klein, al zal de toegang tot sites die illegaal downloaden faciliteren bemoeilijkt worden, als het aan Brein-directeur Tim Kuijk ligt:
Het gaat BREIN om de illegale handelaars en op het internet zijn dat de sites en diensten die er hun business van maken om toegang tot illegaal aanbod te faciliteren. Uiteraard is het daarbij wel van het grootste belang dat wij blokkering kunnen vorderen van de toegang tot hardnekkig illegale websites. Dat werd onlangs door het hof Den Haag in hoger beroep afgewezen. BREIN stelt daartegen cassatie in bij de Hoge Raad. Het Europees hof heeft sindsdien in een andere zaak (UPC Wien) geoordeeld dat rechthebbenden zulke blokkering mogen vorderen en dat ISP’s ervoor moeten zorgen dat die voldoende ontmoedigend is.