Gamersnet.nl

Sony vraagt patent aan op blokkade tweedehands games

Jaarlijks vinden miljoenen games een nieuwe eigenaar dankzij de handel in tweedehands games. Dat is leuk voor de consument, die tegen een laag prijsje een spel op kan pikken, maar de ontwikkelaar is niet blij met deze handel. Zijn game wordt namelijk door twee personen gespeeld en daar ontvangt hij slechts één keer geld voor.

Uitgevers experimenteren dan ook al geruime tijd met manieren om deze handel de kop in te drukken. Een veelgebruikte methode anno 2013 zijn de zogenaamde online passes, maar Sony lijkt het nog rigoureuzer aan te willen pakken.

Sony heeft een patent aangevraagd op een techniek waarmee ze tweedehands games kunnen blokkeren. Bij deze techniek krijgt elk spel een virtueel label, waarop onder andere staat genoteerd of het spel eerder op een andere console is gespeeld. Dit label wordt gelezen zodra je de game opstart. Blijkt hierbij dat de game eerder op een andere console is gespeeld, dan kun je het spel niet spelen.

Dit patent versterkt eerdere geruchten die erop wijzen dat de PlayStation 4 tweedehands games zal blokkeren. Toch heeft Sony Computer Entertainment America-directeur Jack Tretton eerder al laten weten dat hij persoonlijk tegen een blokkade van tweedehands games is.

Wat vindt jij: heeft Sony het recht om tweedehands games te blokkeren, of mogen mensen zelf beslissen wat ze met hun console doen? Laat het ons weten in de reacties hieronder!