Gamersnet.nl

Ubisoft aangeklaagd wegens auteursrechtschending Assassin’s Creed

Auteur John Beiswenger heeft Ubisoft aangeklaagd, omdat hij beweert dat het bedrijf ideeën van hem heeft gestolen en Ubisoft deze in de Assassin’s Creed-games heeft verwerkt. Beiswenger zou het auteursrecht hebben, zo zegt Patent Arcade.

Beiswenger’s novel is based on the premise that ancestral memories can be ‘accessed, recalled, relived and re-experienced’ by participants in a radical new scientific process.
In zijn boek Link uit 2003 beschrijft Beiswenger een apparaat dat erg veel doet denken aan de Animus in de Assassin’s Creed-delen, aldus de auteur. Dit is dan ook de grootste aanklacht. De Animus is een apparaat waarmee personen de herinneringen van diens voorouders kunnen oproepen en deze door middel van synchronisatie opnieuw kunnen beleven. Dit is natuurlijk het geval met Desmond Miles, die herinneringen van Altaïr en Ezio in Assassin’s Creed beleeft. Het boek refereert bovendien naar enkele ideeën omtrent sluipmoorden en religieuze en spirituele thema’s. De schrijver heeft de aanklacht geplaatst op meerdere delen uit de serie, inclusief trailers en publicaties.
‘If John Wilkes Booth fathered a child after he assassinated Lincoln, and we found a descendant alive today, we could place Booth at the scene and perhaps smell the gunpowder.’ ‘Ancestral memories?’ ‘As far back as you want.’
Komt er een rechtszaak, dan zal de aandacht liggen of Ubisoft met Assassin’s Creed louter het idee van een apparaat overneemt dat toegang verschaft tot voorouderlijke herinneringen, of dat het ook daadwerkelijk een uitdrukking is van dat idee. Het verschil is namelijk dat het ‘verwerken van een idee’ een geval is van vrijheid van meningsuiting, echter valt het ‘overnemen van een idee en dit uitdrukken’ onder auteursrecht.
Other similarities mentioned include the technology used to conduct the memory experiments and, ‘spiritual and biblical tones, with references made to Jesus and God, the Garden of Eden, and forbidden fruit.
Beiswenger klaagt Ubisoft aan voor 1,05 miljoen dollar en dit bedrag kan oplopen tot 5,25 miljoen dollar als de rechter de auteur in het gelijk stelt. Ook wil de schrijver voorkomen dat het bedrijf Assassin’s Creed III en gerelateerde merchandise verkoopt.