Gamersnet.nl

De Glazen Bol – Week 13


Een tweetal weken is verstreken, dus dat betekent een spiksplinternieuwe Glazen Bol! De voorgaande keer betrof het onderwerp Crysis 2 en of dit langverwachte vervolg zich kan meten Battlefield, Call of Duty en Halo.

Enkele reacties van onze gebruikers:
bender
“Dat het een goede game gaat worden weet iedereen, maar zoals veel games worden ze niet lang online gespeeld of in ieder geval zeer weinig. zoals bij AC:B het is leuk maar als je wilt spelen moet je 10 min wachten tot je kan beginnen. ik denk toch dat het de eerste maanden wel gespeeld gaat worden maar daarna amper en grijpt iedereen terug naar CoD of BFBC2 enzo. (ikzelf waarschijnlijk ook)”

JonsoN
“Crysis 2 zal zich kwalitatief zeker kunnen meten met de andere “titanen” op multiplayer gebied. Alleen denk ik dat mensen gewoon bij hun goeie ouwe game zullen blijven, en dat Crysis2 daarom niet zoveel gaat verkopen als Call of Duty, Battlefield of Halo.”

ikkiewikkie
“Qua singleplayer gaat dit waarschijnlijk wel een vette game worden die zich wel zal kunnen meten met de huidige top shooters. De game leunt misschien wat veel op graphics en sandbox achtige gameplay maar desondanks verwacht ik zeker wel een goed verhaal en dus een kwalitatief goede singleplayer van fatsoenlijke duur.

De multiplayer twijfel ik nog over. Ik heb de demo gespeeld op pc en die viel me zwaar tegen, zowel qua gameplay als qua graphics. De huidige shooters leunen zwaar op de multiplayer en ik denk dat veel mensen die ook erg belangrijk (zijn gaan) vinden. Crysis zal het meer moeten hebben van de singleplayer en zoals gezegd zijn er volgens mij veel mensen die dit niet erg belangrijk vinden.

Al met al denk ik niet dat deze game een blockbuster gaat worden, maar EA en Crytek zullen er vast een beste zak geld aan overhouden.”

Hotshot
“Crysis 2 is een game die vooral onder de ‘avonturiers’ populair wordt. Je moet dus een sprong durven maken en niet alleen maar Call of Duty of Battlefield willen spelen. Het kan zich dus zeker meten met deze ‘titanen’ maar het zal niet meteen na de release loskomen.”

Het lijkt erop dat de GN-leden relatief vertrouwen hebben in Crysis 2, maar het lijkt over het algemeen nog onzeker of de game zich werkelijk zal kunnen gaan meten. Deze week betreft het een volledig nieuwe voorspelling afkomstig van onze geliefde eindredactrice Marjolein van Diejen, die een uitspraak doet omtrent fysieke exemplaren van games.

De voorspelling van deze week:
“Over tien jaar kun je geen fysieke exemplaren van games meer kopen.”


Onze gedachten:
Michiel Brunsveld
Het zal gaan afhangen van de grote trendsetters in de markt of het aandeel van digitale aankopen zo flink zal stijgen. Het gemis van een doosje en boekje valt eigenlijk alleen op te vangen door een meerwaarde te creëren, dus extra’s bieden ten opzichte van de winkelversie of simpelweg een scherpere prijs online te hanteren. Momenteel zijn die online versies nog lang niet altijd even interessant, kijk maar eens naar de arrogantie waarmee Microsoft haar Games on Demand prijst. Steam is op de goede weg, zeker met regelmatige dumpprijzen, maar die service moet meer ondersteuning krijgen uit andere hoeken wil het echt de nieuwe standaard worden. Ook streaming services als Gaikai en OnLive zie ik niet snel massaal aanslaan. Voorlopig zijn we dus nog niet af van de fysieke exemplaren.

Jonah Knulst
Over een jaar of tien kunnen we nog steeds terecht bij onze lokale gameboer, daar ben ik van overtuigd. De digitale industrie wordt weliswaar steeds aantrekkelijker en groter, maar het grootste deel van de verkopen is en blijft toch afkomstig van de retail. Bovendien heeft niet iedereen middelen tot zijn beschikking om op digitale wijze games aan te schaffen en dat zal de komende tien jaar echt niet drastisch veranderen. De jongen van twaalf jaar oud die met zijn zuurverdiende zakgeld naar de winkel rent voor een game sterft toch echt niet uit.

Tom Kauwenberg
Fysieke games? Die blijven heus wel bestaan. Het moge duidelijk zijn dat de verkoop van games via instanties zoals Steam de fysieke verkoop wat drukken, maar dat zal de fysieke exemplaren van games er niet van weerhouden te overleven. Een te groot aantal gamers hecht waarde aan doosjes, special editions en boekjes van games en daardoor zal het ook deze groep zijn die het overleven van de gameboer mogelijk maakt. Ik zeg, lang leve de doosjes!

Richard Leurs
Over dit onderwerp zit ik een beetje in een tweestrijd. Ik ben er van overtuigd, dat we over tien jaar nog fysieke games in de winkel kunnen kopen, maar de balans zal dan wel heel erg verschoven zijn. Over tien jaar zal het aantal digitale verkopen groter zijn dan het aantal fysieke verkopen. Over twintig jaar denk ik dat de fysieke verkoop wel is verdwenen of tot een minuscuul aantal gekrompen is. Er zullen rond die tijd namelijk diensten en technologieën zijn die we nu nog niet kunnen voorstellen en de digitale distributie normaal maken. Ook is de mensheid rond die tijd veel meer gewend aan deze manier van verkoop.

Leon Kempers
Fysieke en digitale games zullen altijd naast elkaar blijven bestaan. Digitale games zullen echter wel een steeds grotere rol gaan spelen. De voordelen zijn bekend: goedkope ontwikkelingskosten, weinig tussenpersonen en de consument hoeft niet van zijn stoel af te komen om een nieuw spel aan te schaffen. Ik voorspel dat het net zo zal gaan als met muziek: alle nieuwe albums worden tegenwoordig uitgebracht op iTunes, maar CD’s zijn ook nog steeds erg gewild. Er gaat immers niets boven een mooie, fysieke collectie.

Het lijkt erop dat de crew nog steeds fysieke games in de winkel ziet liggen over een jaar of tien. Wat verwachten jullie van de retailindustrie.