De Glazen Bol – Week 13


Een tweetal weken is verstreken, dus dat betekent een spiksplinternieuwe Glazen Bol! De voorgaande keer betrof het onderwerp Crysis 2 en of dit langverwachte vervolg zich kan meten Battlefield, Call of Duty en Halo.

Enkele reacties van onze gebruikers:
bender
“Dat het een goede game gaat worden weet iedereen, maar zoals veel games worden ze niet lang online gespeeld of in ieder geval zeer weinig. zoals bij AC:B het is leuk maar als je wilt spelen moet je 10 min wachten tot je kan beginnen. ik denk toch dat het de eerste maanden wel gespeeld gaat worden maar daarna amper en grijpt iedereen terug naar CoD of BFBC2 enzo. (ikzelf waarschijnlijk ook)”

JonsoN
“Crysis 2 zal zich kwalitatief zeker kunnen meten met de andere “titanen” op multiplayer gebied. Alleen denk ik dat mensen gewoon bij hun goeie ouwe game zullen blijven, en dat Crysis2 daarom niet zoveel gaat verkopen als Call of Duty, Battlefield of Halo.”

ikkiewikkie
“Qua singleplayer gaat dit waarschijnlijk wel een vette game worden die zich wel zal kunnen meten met de huidige top shooters. De game leunt misschien wat veel op graphics en sandbox achtige gameplay maar desondanks verwacht ik zeker wel een goed verhaal en dus een kwalitatief goede singleplayer van fatsoenlijke duur.

De multiplayer twijfel ik nog over. Ik heb de demo gespeeld op pc en die viel me zwaar tegen, zowel qua gameplay als qua graphics. De huidige shooters leunen zwaar op de multiplayer en ik denk dat veel mensen die ook erg belangrijk (zijn gaan) vinden. Crysis zal het meer moeten hebben van de singleplayer en zoals gezegd zijn er volgens mij veel mensen die dit niet erg belangrijk vinden.

Al met al denk ik niet dat deze game een blockbuster gaat worden, maar EA en Crytek zullen er vast een beste zak geld aan overhouden.”

Hotshot
“Crysis 2 is een game die vooral onder de ‘avonturiers’ populair wordt. Je moet dus een sprong durven maken en niet alleen maar Call of Duty of Battlefield willen spelen. Het kan zich dus zeker meten met deze ‘titanen’ maar het zal niet meteen na de release loskomen.”

Het lijkt erop dat de GN-leden relatief vertrouwen hebben in Crysis 2, maar het lijkt over het algemeen nog onzeker of de game zich werkelijk zal kunnen gaan meten. Deze week betreft het een volledig nieuwe voorspelling afkomstig van onze geliefde eindredactrice Marjolein van Diejen, die een uitspraak doet omtrent fysieke exemplaren van games.

De voorspelling van deze week:
“Over tien jaar kun je geen fysieke exemplaren van games meer kopen.”


Onze gedachten:
Michiel Brunsveld
Het zal gaan afhangen van de grote trendsetters in de markt of het aandeel van digitale aankopen zo flink zal stijgen. Het gemis van een doosje en boekje valt eigenlijk alleen op te vangen door een meerwaarde te creëren, dus extra’s bieden ten opzichte van de winkelversie of simpelweg een scherpere prijs online te hanteren. Momenteel zijn die online versies nog lang niet altijd even interessant, kijk maar eens naar de arrogantie waarmee Microsoft haar Games on Demand prijst. Steam is op de goede weg, zeker met regelmatige dumpprijzen, maar die service moet meer ondersteuning krijgen uit andere hoeken wil het echt de nieuwe standaard worden. Ook streaming services als Gaikai en OnLive zie ik niet snel massaal aanslaan. Voorlopig zijn we dus nog niet af van de fysieke exemplaren.

Jonah Knulst
Over een jaar of tien kunnen we nog steeds terecht bij onze lokale gameboer, daar ben ik van overtuigd. De digitale industrie wordt weliswaar steeds aantrekkelijker en groter, maar het grootste deel van de verkopen is en blijft toch afkomstig van de retail. Bovendien heeft niet iedereen middelen tot zijn beschikking om op digitale wijze games aan te schaffen en dat zal de komende tien jaar echt niet drastisch veranderen. De jongen van twaalf jaar oud die met zijn zuurverdiende zakgeld naar de winkel rent voor een game sterft toch echt niet uit.

Tom Kauwenberg
Fysieke games? Die blijven heus wel bestaan. Het moge duidelijk zijn dat de verkoop van games via instanties zoals Steam de fysieke verkoop wat drukken, maar dat zal de fysieke exemplaren van games er niet van weerhouden te overleven. Een te groot aantal gamers hecht waarde aan doosjes, special editions en boekjes van games en daardoor zal het ook deze groep zijn die het overleven van de gameboer mogelijk maakt. Ik zeg, lang leve de doosjes!

Richard Leurs
Over dit onderwerp zit ik een beetje in een tweestrijd. Ik ben er van overtuigd, dat we over tien jaar nog fysieke games in de winkel kunnen kopen, maar de balans zal dan wel heel erg verschoven zijn. Over tien jaar zal het aantal digitale verkopen groter zijn dan het aantal fysieke verkopen. Over twintig jaar denk ik dat de fysieke verkoop wel is verdwenen of tot een minuscuul aantal gekrompen is. Er zullen rond die tijd namelijk diensten en technologieën zijn die we nu nog niet kunnen voorstellen en de digitale distributie normaal maken. Ook is de mensheid rond die tijd veel meer gewend aan deze manier van verkoop.

Leon Kempers
Fysieke en digitale games zullen altijd naast elkaar blijven bestaan. Digitale games zullen echter wel een steeds grotere rol gaan spelen. De voordelen zijn bekend: goedkope ontwikkelingskosten, weinig tussenpersonen en de consument hoeft niet van zijn stoel af te komen om een nieuw spel aan te schaffen. Ik voorspel dat het net zo zal gaan als met muziek: alle nieuwe albums worden tegenwoordig uitgebracht op iTunes, maar CD’s zijn ook nog steeds erg gewild. Er gaat immers niets boven een mooie, fysieke collectie.

Het lijkt erop dat de crew nog steeds fysieke games in de winkel ziet liggen over een jaar of tien. Wat verwachten jullie van de retailindustrie.
  1.   
    Abcdefgh's avatar

    Ik denk dat fysieke games het wel langer dan 10 jaar uit zullen houden. Het is gewoon leuker om iets vast te kunnen houden dan dat het als een installatie folder op je computer/console staat. En collector’s/special editions zijn natuurlijk ook vet.

  2.   
    Alfa Warrior's avatar

    Ik weet haast wel zeker dat ze over 10 jaar nog wel te koop zijn (en nieuwe spellen ook fysiek te koop zijn), het gene waar ik wel zeker van ben is dat digitale downloads populairder zullen worden.
    Ook denk ik wel dat niet iedere uitgever zal kiezen voor een Fysieke uitgave van het spel. Hey, je kan ook al jaren en jaren online dingen bestellen en er zijn toch ook nog altijd 100´en winkels in dat product? Ik zie niet waarom dit voor videogames anders zal zijn.

  3.   
    NiSh's avatar

    Persoonlijk denk ik dat fysieke games er wel een lange tijd zullen blijven. Tenzij het echt onnodig is geworden, maar een spel dat je download geeft niet dezelfde ‘feel’. Want je hebt een echt iets wat je vast kan houden, dat is voor veel mensen een meerwaarde.
    Maar de tijd zal het leren ;).

  4.   
    Ramses's avatar

    10 Jaar geleden was het nog niet mainstream om te downloaden en kocht je praktisch alles in de winkel. Kijk hoeveel er veranderd is t.o.v. 2011. Persoonlijk gok ik op een verloop zoals bij de LP. Deze zijn nog steeds te verkrijgen maar je moet er wel naar zoeken. Met de komst van glasvezel en online winkels (Bol.com en Steam), zal de hardcopy gewoon verdwijnen. Online gamen, online backuppen en alle varianten zullen de toekomst zijn.

  5.   
    Dude…'s avatar

    eigenlijk ben ik bang dat dit zo zal zijn maar ik hoop met heel mijn hart van niet! wat is er leuker dan op de dag van (game naar keuze) een winkel binnen lopen, de werknemers begroeten aan de balie komen en zeggen “ik ben hier voor(game naar keuze)” en dat de persoon achter de kassa je dan dat glimmende, nieuwe en mooie doosje overhandigd!

  6.   
    ChielB's avatar

    De huidige opmars van digitale versies hebben we eigenlijk puur te danken aan de opmars van sneller en breder uitgerold internet. Met een snelle kabel/ADSL of voor sommigen zelfs glasvezel in huis, zitten we in korte tijd op een behoorlijk hoog niveau ten opzichte van een jaar of 10 geleden. Om nog meer focus op digitale downloads te krijgen zal er toch echt door de grote bedrijven zelf een strategie of innovatie moeten worden bedacht.

  7.   
    Potasnik's avatar

    Ik mag echt hopen dat niet alles maar digitaal wordt! Nou koop ik niet ontzettend veel games, maar als ik soms naar de stapel kijk die ik heb, dan geeft dat toch wel een geinig gevoel! Met games die je download krijg je dat gevoel niet. Als ik bijvoorbeeld een spel opstart via Steam (bijv. Css of Portal), dan vind ik het toch minder leuk, dan wanneer ik bijvoorbeeld weer een CD’tje in mn pc pleur. Helemaal als het gaat om een game die ik al wat langer niet gespeeld heb, dan krijg je weer een soort verlangen. Anders is het meer van “Ach, laat ik die weer eens opstarten”.

  8.   
    RivetingFish's avatar

    als je ziet wat er allemaal op steam aangeschaft word zou je haast gaan denken dat fysieke games aan het uitsterven zijn maar dat is gelukkig niet zo er zijn genoeg gamers die waarde hechten aan doosje en boekje en natuurlijk zijn er zat mensen die niet over deze mogelijk beschikken of niet snel genoeg internet hebben.

  9.   
    ikkiewikkie's avatar

    Ik denk wel dat er nog fysieke distributies blijven bestaan. Kijk naar de muziekindustrie, ondanks het succes van iTunes kopen nog steeds veel mensen cd’s. Je blijft toch wel een groep mensen houden die graag een doosje wil met een straalschijf en een boekje. Er is haast niets leuker dan op de dag van de release bij de brievenbus zitten wachten (campen 😛 ) en vervolgens het plastic van het doosje te halen, de game te installeren terwijl je het boekje leest en het hoesje aandachtig bestudeerd en daarna de game kapot te spelen.

    Los van dat zul je waarschijnlijk ook de limited editions wel blijven houden en om een game als download aan te bieden en de goodies die erbij horen los op te sturen is dan wel een beetje idioot.

    Al met al denk ik games steeds meer digitaal zullen worden aangeboden maar dat de fysieke kopieen altijd wel blijven bestaan. En het blijft natuurlijk leuk om een enorme stapel games naast je pc te hebben staan 8) .

  10.   
    Hotshot's avatar

    Ik denk dat veel uitgevers hier niet blij mee zullen zijn aangezien het piraterij stukken makkelijker zou maken, ook is het natuurlijk veel leuker om na al dat wachten op de release van een bepaalde game eindelijk dat doosje vast te hebben.

  11.   
    GENERAL_DS's avatar

    het probleem is dat er al uitgevers zijn die de boekjes in het spel al afschaffen, dit is alweer een voordeel weg van de fysieke game 🙁

  12.   
    ms13694's avatar

    Ik denk dat er zeker nog fysieke games zijn over 10 jaar. Kijk naar muziek, het overgr9te deel wordt digitaal verhandeld, maar toch zijn overal cd winkels te vinden!

  13.   
    desxeon's avatar

    Ik weet het wel zeker dat we over 10 jaar games gewoon in de winkel kunnen kopen, welliswaar kun je games ook bestellen maar dat is een ander verhaal, en door Steam worden de digitale downloads steeds populairder, en je wilt natuurlijk ook het hoesje hebben want dat voelt gewoon beter dan als je hem hebt gedownload.

  14.   
    cool ice's avatar

    het zou me niet verbazen als dat over 10 jaar zo is. alleen ik zou het waardeloos vinden, het is gewoon leuker als je iets hebt wat je vast kunt houden dan dat het op een pc/console staat opgeslagen. en hoe dan met special editions? nee hoor, doe mij maar gewoon een leuk hoesje met zo’n glimmend schijfje erin.