Gamersnet.nl

Top 2010: De Top 2010 van Matthijs Bijl

Matthijs Bijl
M@tthijs
Eindredacteur

Top 5
1. Mafia II
Ik hou van sandbox-games en alhoewel Mafia II misschien enigszins teleurgestelde, werd ik toch weer meegetrokken in die ongelooflijk sfeervolle wereld die de jaren ’50 te bieden hebben. Een derde deel in de serie zie ik dan ook met veel enthousiasme tegemoet.

2. Heavy Rain
De één noemt het een slap aftreksel van het principe en concept van games, de ander (zoals ik) werd gewoon zo ongelooflijk meegetrokken in het verhaal en de sfeer, dat ze de schoonheidsfoutjes in o.a. de gameplay ruimschoots vergeven hebben.

3. Red Dead Redemption
Opnieuw een sandbox-game en opnieuw ook een grote parel van het jaar 2010. Het Wilde Westen-sfeertje was vet, het verhaal was leuk, een derde plaats lijkt mij dus geheel gerechtvaardigd.

4. FIFA 11
Toegegeven, FIFA 10 bevindt zich niet in mijn collectie, dus misschien ben ik te veel subjectief in deze keuze. Desalniettemin is FIFA 11 gewoon weer een ongelooflijk goede voetbalgame, waar ik vele uren in heb gestoken.

5. Battlefield: Bad Company 2
Geen Black Ops maar Bad Company 2. Voertuigen zijn gewoon hartstikke vet Activision, dus het spijt me, maar de beste FPS vond ik toch deze geweldig actievolle game, die bovendien een zeer leuke en humoristische singleplayer bevatte.

De grote verrassing
De grote verrassing van dit jaar is denk ik toch wel de enorme hype die zich omstreeks de E3 rond 3D-gaming ging afspelen. Waar motion-controllers van tevoren de grootste entertainmentbeurs ter wereld in zijn greep hadden moeten houden, ging het toch plotseling om 3D. Een andere verrassing voor mij was wel het feit dat Kinect zo grif over de toonbanken hier in Europa, maar vooral ook in Amerika, ging.

De grote teleurstelling
Het is misschien niet eens een verrassing meer, maar desalniettemin is het zonde dat ritmische games hun piek hebben gehad. Zeker nu belangrijke games als Rock Band 3 en Guitar Hero: Warriors of Rock eindelijk weer proberen om voor enig verschil in de lange jaren uitgemolken markt te brengen en daar op keiharde wijze mee worden afgestraft door slechts (tien)duizenden verkopen, in plaats van de gehoopte honderdduizenden.