Gamersnet.nl

PhysX via GeForcekaart getest

Afgelopen week verscheen de techdemo van Cryostasis, een game die flink gebruik maakt van physics via de PhysX-engine. NVIDIA biedt in haar nieuwste videokaarten ondersteuning voor deze engine en dat maakte de techdemo een geschikte test voor deze techniek.

Firingsquad nam de taak op zich, met een Core i7 920 op 3,3 GHz en een aantal videokaarten van NVIDIA en AMD. De resultaten van de eerste test, met slechts één videokaart, laten zien dat als je wilt genieten van Cryostasis en PhysX in het algemeen, een GeForce-kaart een must is. De Radeon’s, waaronder een HD4870X2, komen niet boven 11 FPS, terwijl zelfs een GeForce 9600 GSO al 14,9 FPS haalt.

Verdere tests met meerdere videokaarten lieten zien dat een willekeurige videokaart gecombineerd met een GeForce 9600GT als dedicated PhysX-kaart zeker de moeite waard is. Helaas werkt dit onder Windows Vista alleen met een andere GeForcekaart: het combineren van meerdere videokaartdrivers, nodig om een Radeon en GeForce aan de praat te krijgen, is onder Vista niet mogelijk. Een test met een ‘ouderwetse’ Ageia PhysX-kaart ontbrak helaas.

Er moet overigens gezegd worden dat de techdemo speciaal bedoeld was om PhysX te promoten en dat de uiteindelijke game er niet van afhankelijk is.