Gamersnet.nl

Gamers komen met oplossing voor PS3-problemen Grand Theft Auto IV

Vrijwel iedereen die de afgelopen tijd online actief is geweest, heeft het wel gemerkt: de lancering van Grand Theft Auto IV. Toch ging dit niet overal helemaal naar wens, want diverse gamers hebben zich gemeld met problemen met de game. Zo zou het spel kunnen vastlopen (‘freezen’) of crashen. Het probleem leek zich vooral voor te doen op een PlayStation 3 met een 60GB harde schijf, al blijven ook de andere versies en de Xbox 360 niet onvermeld.

De technische afdeling van uitgever Take-Two kwam al snel met een uitgebreid stappenplan, maar gamers hebben inmiddels bekend gemaakt dat het simpeler kan. Door je PlayStation 3 niet met het internet te verbinden, of door het PSN af te sluiten voordat je GTA IV start, lijken de problemen opgelost. Uiteraard blijf je zo wel verstoken van de multiplayer, maar op deze manier hoeven er geen savegames gewist te worden.

Het wachten blijft op een officiële fix van Rockstar, of je kunt gewoon even afkloppen als je nog steeds tot de gelukkigen behoort die geen problemen ondervinden met de game.


Spelers betreden in Grand Theft Auto IV opnieuw Liberty City, maar dit keer in de schoenen van de Oost-Europese immigrant Niko Bellic. Niko is gelokt door zijn neef met de belofte van grote huizen, glimmende auto’s en andere luxes die men zich in Oost-Europa niet kan veroorloven. Eenmaal aangekomen blijkt neef echter te wonen in de ghetto, rijdt enkel de rijke elite in luxe auto’s en blijkt Amerika even corrupt als thuis. Niko komt terecht in het maffiacircuit en moet de al de rommel van zijn neef opruimen.

Om dat te doen maakt Niko gebruik van zijn mobiele telefoon. Daarmee kan je nu mensen bellen om missie’s aan te nemen, radio te luisteren en date’s te regelen. Om overal in de stad te komen kan je auto’s beroven, maar nu ook gewoon de taxi nemen. Dit allemaal in de naam van realisme, want GTA IV is opeens een stuk minder cartoonesk dan zijn voorgangers. Liberty City is natuurlijk niet hetzelfde als in GTA III. De stad is veranderd en is nu meer het evenbeeld van de metropool New York dan voorheen. Belangrijk is dat het spel zich meer verticaal af zal spelen: spelers kunnen alle gebouwen op, brandtrappen nemen enzovoort, om weg te komen van de politie.

GTA IV is inmiddels verschenen voor de PlayStation 3 en Xbox 360.