Gamersnet.nl

Wii scheurt de Xbox 360 voorbij

Het moment is gekomen: de Nintendo Wii is volgens VGChartz.com de Xbox 360 qua installed base gepasseerd. De console deed er niet lang over: de Wii is 17 november 2006 uitgekomen, niet lang daarna in Japan en op 8 december 2006 hier in Europa. Sinds zijn release heeft de Wii altijd op nummer één gestaan qua hardware- en software-verkopen op maandelijkse basis. Wat betreft de totale installed base liggen de Wii en de Xbox 360 ver achter de handhelds en de PS2: er zijn 22 miljoen PSP’s verkocht, 50 miljoen DS’en en ruim 100 miljoen PS2’s

De meeste Wii’s staan geparkeerd in Amerika: volgens VGChartz.com staan er al ruim 4.2 miljoen Wii’s in de Verenigde Staten, 3.5 miljoen in Japan en bijna 3 miljoen in Europa en overige landen. Dat is net als de PS3 redelijk gelijk verdeeld (1.9/1.1/1) en in tegenstelling tot de X360 (6.8/0.4/3.3), waarbij er een duidelijke focus ligt op Amerika en de Japanners het weigeren te kopen. Houd daarbij rekening met het feit dat de Xbox 360 ongeveer 2 keer zo lang uit is, vergeleken met de Wii en de PS3. De PS3 doet het niet heel veel slechter dan de 360 in zijn eerste zomer.

En de Wii is nog lang niet uitgegroeid. De verkoopcijfers op wekelijkse basis verschilden in juni (de cijfers van juli zijn nog niet binnen) niet met de eerste maanden na de lancering van Nintendo’s console. Dit komt waarschijnelijk door de nieuwe, gigantische groep ‘casual gamers’ die de ‘buzz’ langzaam verspreiden.

Over de nabije toekomst hoeft Nintendo zich geen zorgen te maken: met Metroid Prime 3, Super Mario Galaxy en Super Smash Bros Brawl (in Amerika nog in 2007, voor Europa onbekend) heeft Nintendo grote publiekstrekkers klaar staan dit najaar.