Gamersnet.nl

E3 2006: het einde van een tijdperk?

De E3: bijna een halve week jaar staan in het Los Angeles Convetion Center de groten der gamesindustrie de aanwezigen om hun aandacht te vragen en worden er de grootste nieuwtjes onthuld. Of beter: stonden en werden. Het lijkt er namelijk op dat de E3 zoals we die kennen wordt afgeschaft.

Het Britse MCV heeft namelijk van insiders gehoord dat zowel de Entertainment Software Association (ESA) en een aantal uitgevers overleg hebben gepleegd en dat vooral de uitgevers een einde aan het evenement willen breien. Het kost ze namelijk veel: sommige uitgevers geven voor de E3 alleen al bedragen van meer dan 10 miljoen dollar uit. Dat gaat op aan ruimte, hotels, de reis erheen en misschien wel de grootste kostenpost: beveiliging.

Next Generation en GameSpot melden inmiddels hetzelfde: de E3 van 2007 zou zijn geannuleerd en er zal er daarna ook geen meer komen. Mogelijk zal de periode van midden-mei toch in ere worden gehouden en zal dat de tijd zijn waarin de meeste grote berichten naar buiten worden gebracht. Dat, of er komt een kleiner evenement, waar naar verhouding een veel kleiner publiek zal worden toegelaten en dat meer als previewevenement wordt. Dit idee wordt overigens al op kleine schaal toegepast: een aantal nieuwsberichten worden vaak al net voor de E3 bekend gemaakt en op die momenten geven sommige uitgevers al hun shows, op een voor hun beheersbare manier.

Een officieel antwoord van de ESA wordt deze week verwacht.