Gamersnet.nl

E3: Drie keer nieuw… Xbox 360, PS3 en Revolution

“O Dear” dacht ik toen ik al dat nieuws online zag na een lange dag werk. De Xbox 360 net aangekondigd, staat daar een nieuwe Playstation online! De 3e! Even snel kijken maar dan. Ik ben nog niet uitgelezen en daar is nummer drie: ook Nintendo laat van zich horen met de Revolution.

Na een lange en moeizame strijd tussen Sony, Microsoft en Nintendo worden de kaarten opnieuw geschud. Wie heeft dit keer de troef? En wat is die troef? Een dijk van een console? Een schitterende line-up van games? Naamsbekendheid? De tijd zal het leren. Zelf leek het me wel zo makkelijk om de consoles eens even bij elkaar te leggen. Figuurlijk dan natuurlijk. Nog lang niet alles is bekend tijdens het schrijven van dit artikel, maar ik zal globaal uiteen proberen te zetten wat we kunnen verwachten.

Xbox 360
12 mei zag de nieuwe Xbox het levenslicht. Via een grote tv-show op MTV werd Microsoft’s nieuwe console live gepresenteerd, vlak voor de E3 van 2005. De verwachtingen waren hoog, maar er werd een hoop waar gemaakt. Microsoft zet een fantastische console neer, nog voor de Kerst. Met 3 processors, 512 MB gehuegen en geschikt voor HD-tv is de Xbox 360 klaar voor de toekomst. De eerste screenshots beloven veel goeds.

De Xbox 360 is standaard voorzien van wireless controllers. Een optie die veel gameplezier moet gaan toevoegen. Het is sowieso wel lekker dat je gewoon op de bank kunt gaan zitten zonder rekening te houden met de lengte van je draad. De console zelf is strak van design, met als toevoeging dat je het apparaat zowel horizontaal als verticaal neer kunt zetten. Waar kenden we dat ook al weer van?

De console is backward compatible, dus alle spellen die ooit gemaakt zijn voor Xbox doen het ook op de 360. Verder vinden we standaard een harde schijf van 20 GB. Daarnaast zijn we 2 slots voor memory cards (die zaten vroeger in de controllers). De 360 ondersteunt onder andere dvd, mp3, wma en jpeg. Dat betekent video en audio op je console. Alles wat je wilt weten over de Xbox 360, vind je in ons artikel.

Playstation3
Toen kwam de tweede schok. Een nieuwe generatie Playstation. De naam is voorspelbaar, maar laat geen twijfel ontstaan: Sony is vastberaden door te gaan met Playstation op de welbekende manier. De 1e en 2e Playstation waren een ongekend succes. Met een marktaandeel van 70% hadden Microsoft en Nintendo het nakijken. Natuurlijk zal alles gedaan worden om dit succes vast te houden.

En dus staat er weer een superconsole. In de lente van 2006 zal de PS3 in de winkels liggen. In zwart, wit en zilver. Net als bij de Xbox 360 zien we wireless controllers (van een …tja… bijzonder design) en de mogelijkheid om de console verticaal en horizontaal neer te zetten. Vreemd is dat analisten nu al de Playstation3 alle kaarten toedelen. De console zou verreweg het meest geavanceerd zijn. Echter, dit is moeilijk te zeggen in dit stadium. Spellen en marketing doen een hoop met een console.

Wel is duidelijk dat Sony alles aan de console heeft meegegeven om een succes te garanderen. Zo zitten er maar liefst zeven controller poorten en zes USB poorten op. Ook zijn er twee aansluitingen voor Memory Stick Duo, en slots voor SD en Compact Flash geheugen. De eerste technische gegevens vind je hier.

Revolution
Er is helaas nog erg weinig bekend over Nintendo’s nieuwe spelcomputer. Behalve een paar foto’s weten we weinig. Ohja, had ik al gezegd dat deze console zowel horizontaal als verticaal te plaatsen is?

De console zal in ieder geval niet de kracht van de PS3 of Xbox 360 hebben. Niet nodig ook volgens Nintendo. Het gaat er meer om wat je doet met je creativiteit. Laat dat maar aan Nintendo over! Wel zal de console twee tot drie keer zo krachtig zijn dan de Gamecube. De Revolution hoeft zich dus niet te schamen. Met het oog op de Nintendo DS lijkt het erop dat Nintendo ook veel experimenteert met nieuwe manieren van besturen. Aangezien we de controllers bijvoorbeeld nog niet gezien hebben is er nog van alles te verwachten. Touchscreen? Een geheel nieuw soort controller? We zullen het snel weten. Het design is net als de andere consoles strak en zakelijk. Mooi, als je het mij vraagt. Simpel is belangrijk voor alle drie de bedrijven.

Wachten
We gaan spannende tijden tegemoet met deze drie nieuwe titanen. Het komende jaar zullen we ons vergapen aan de mooiste screenshots en filmpjes vrees ik. De tijd zal kruipen. We zullen moeten wachten, wachten tot we er bij neer vallen. Maar als die drie monsters van consoles dan eindelijk te koop zijn zullen we weten waar we op gewacht hebben. Nieuwe ronde, nieuwe prijzen. Ik ga vast sparen…