E3: Drie keer nieuw… Xbox 360, PS3 en Revolution

“O Dear” dacht ik toen ik al dat nieuws online zag na een lange dag werk. De Xbox 360 net aangekondigd, staat daar een nieuwe Playstation online! De 3e! Even snel kijken maar dan. Ik ben nog niet uitgelezen en daar is nummer drie: ook Nintendo laat van zich horen met de Revolution.

Na een lange en moeizame strijd tussen Sony, Microsoft en Nintendo worden de kaarten opnieuw geschud. Wie heeft dit keer de troef? En wat is die troef? Een dijk van een console? Een schitterende line-up van games? Naamsbekendheid? De tijd zal het leren. Zelf leek het me wel zo makkelijk om de consoles eens even bij elkaar te leggen. Figuurlijk dan natuurlijk. Nog lang niet alles is bekend tijdens het schrijven van dit artikel, maar ik zal globaal uiteen proberen te zetten wat we kunnen verwachten.

Xbox 360
12 mei zag de nieuwe Xbox het levenslicht. Via een grote tv-show op MTV werd Microsoft’s nieuwe console live gepresenteerd, vlak voor de E3 van 2005. De verwachtingen waren hoog, maar er werd een hoop waar gemaakt. Microsoft zet een fantastische console neer, nog voor de Kerst. Met 3 processors, 512 MB gehuegen en geschikt voor HD-tv is de Xbox 360 klaar voor de toekomst. De eerste screenshots beloven veel goeds.

De Xbox 360 is standaard voorzien van wireless controllers. Een optie die veel gameplezier moet gaan toevoegen. Het is sowieso wel lekker dat je gewoon op de bank kunt gaan zitten zonder rekening te houden met de lengte van je draad. De console zelf is strak van design, met als toevoeging dat je het apparaat zowel horizontaal als verticaal neer kunt zetten. Waar kenden we dat ook al weer van?

De console is backward compatible, dus alle spellen die ooit gemaakt zijn voor Xbox doen het ook op de 360. Verder vinden we standaard een harde schijf van 20 GB. Daarnaast zijn we 2 slots voor memory cards (die zaten vroeger in de controllers). De 360 ondersteunt onder andere dvd, mp3, wma en jpeg. Dat betekent video en audio op je console. Alles wat je wilt weten over de Xbox 360, vind je in ons artikel.

Playstation3
Toen kwam de tweede schok. Een nieuwe generatie Playstation. De naam is voorspelbaar, maar laat geen twijfel ontstaan: Sony is vastberaden door te gaan met Playstation op de welbekende manier. De 1e en 2e Playstation waren een ongekend succes. Met een marktaandeel van 70% hadden Microsoft en Nintendo het nakijken. Natuurlijk zal alles gedaan worden om dit succes vast te houden.

En dus staat er weer een superconsole. In de lente van 2006 zal de PS3 in de winkels liggen. In zwart, wit en zilver. Net als bij de Xbox 360 zien we wireless controllers (van een …tja… bijzonder design) en de mogelijkheid om de console verticaal en horizontaal neer te zetten. Vreemd is dat analisten nu al de Playstation3 alle kaarten toedelen. De console zou verreweg het meest geavanceerd zijn. Echter, dit is moeilijk te zeggen in dit stadium. Spellen en marketing doen een hoop met een console.

Wel is duidelijk dat Sony alles aan de console heeft meegegeven om een succes te garanderen. Zo zitten er maar liefst zeven controller poorten en zes USB poorten op. Ook zijn er twee aansluitingen voor Memory Stick Duo, en slots voor SD en Compact Flash geheugen. De eerste technische gegevens vind je hier.

Revolution
Er is helaas nog erg weinig bekend over Nintendo’s nieuwe spelcomputer. Behalve een paar foto’s weten we weinig. Ohja, had ik al gezegd dat deze console zowel horizontaal als verticaal te plaatsen is?

De console zal in ieder geval niet de kracht van de PS3 of Xbox 360 hebben. Niet nodig ook volgens Nintendo. Het gaat er meer om wat je doet met je creativiteit. Laat dat maar aan Nintendo over! Wel zal de console twee tot drie keer zo krachtig zijn dan de Gamecube. De Revolution hoeft zich dus niet te schamen. Met het oog op de Nintendo DS lijkt het erop dat Nintendo ook veel experimenteert met nieuwe manieren van besturen. Aangezien we de controllers bijvoorbeeld nog niet gezien hebben is er nog van alles te verwachten. Touchscreen? Een geheel nieuw soort controller? We zullen het snel weten. Het design is net als de andere consoles strak en zakelijk. Mooi, als je het mij vraagt. Simpel is belangrijk voor alle drie de bedrijven.

Wachten
We gaan spannende tijden tegemoet met deze drie nieuwe titanen. Het komende jaar zullen we ons vergapen aan de mooiste screenshots en filmpjes vrees ik. De tijd zal kruipen. We zullen moeten wachten, wachten tot we er bij neer vallen. Maar als die drie monsters van consoles dan eindelijk te koop zijn zullen we weten waar we op gewacht hebben. Nieuwe ronde, nieuwe prijzen. Ik ga vast sparen…

  1.   
    the_supremacy's avatar

    mooi alles samengevat 😉

  2.   
    Martijn's avatar

    Indd, is wel handig om het mooi overzichtelijk te houden 8)

  3.   
    Viperations's avatar

    Je kan wel gaan smijten met specs, maar ja…

    meer nieuws volgt natuurlijk nog!

  4.   
    holyyurk's avatar

    noemen ze dit mooi vormgegeven ? ik vind het echt lelijke consoles, maar daar gaat het eigenlijk bij mij niet om. Trouwens ik speel alleen maar op pc 😛

  5.   
    gamer112's avatar

    mooi samengevat ja ja idd nieuwe rondes nieuwe kansen en ik ga ook vast sparen vanaf volgende maand als ik me nieuwe mob heb lol

  6.   
    Prince's avatar

    Ik vind de Xbox 360 er het coolste uitzien.

  7.   
    axlsnake's avatar

    geef mij maar de ps3 🙂

  8.   
    Martijn's avatar

    De Revolution heft het mooiste design naar mijn mening, maar ja; over smaak valt niet te twisten. 😉

  9.   
    Firef0x's avatar

    revolution is wel lekker klein alleen houd ik niet van die spelletjes….. 10 bij 20 cm?

  10.   
    gamer112's avatar

    hey de revolution spellen komen gewoon op dual layer dvd en hij kan ook wel de gamecube spellen afspelen

  11.   
    Klaasvaak's avatar

    dan is ie idd erg klein, als dat een dvdtje is, wat op dat plaatje staat. ik vind hem ook het mooist vormgegeven 🙂

  12.   
    Migwel's avatar

    Tot nu toe ben ik het meest enthousiast over de X360. Tuurlijk ik was altijd al gecharmeerd van de Xbox maar ik heb me bij deze E3 voorgenomen om objectief naar alledrie de consoles te kijken.

    Waarschijnlijk zal de PS3 het krachtigst worden, maar het verschil is niet groot genoeg om bepaalde voordelen van de X360 weg te nemen. Gratis (draadloos) live in het weekend, een mooier design en toch mijn favoriete games geven de doorslag! 😉

    En de revolution tja, willen die nog inbreng hebben moet hun controller wel Heeel erg bijzonder zijn

  13.   
    gerros14's avatar

    Vett dingen man maar de xbox ken ik al maar die ander 2 jemig die zijn cool

  14.   
    Onweersub's avatar

    Ik w8 alles nog ff af.. het lijkt me nu toch nog niet verstandig om al bij voorbaat te zeggen dat de Xbox wint of de Ps3.. De vorige consolewars was ook verrassend dus dat zal deze ook wel weer worden.. 🙂

  15.   
    pascalo's avatar

    en hoeveel moeten die dingen kosten 🙄

  16.   
    meatball's avatar

    de ps3 gaat iets 400-450 euro kosten

  17.   
    Krizzle's avatar

    Hoe weet je dat? Maar het zal wel minder worden na een jaartje ofso. Ik ga hem niet gelijk aan het begin halen denk ik, dan is ie veel te duur.

  18.   
    LiQuiD's avatar

    400-450 euro!? dat ga je tog niet betalen voor een PS3 😮

  19.   
    Nirusu's avatar

    Reactie door Migwel op woensdag 18 mei, 2005 – 16:44
    Gratis (draadloos) live in het weekend.

    Wo echt? Das wel weer een groot voordeel ja!

  20.   
    gamer112's avatar

    hey Klaasvaak dat is maar een plaatje he en niet helemaal uitgerekt daarom lijkt die zo klein

  21.   
    rensdeman2's avatar

    wooow sexy zeg!

  22.   
    sparowana's avatar

    resultaten van mij;;;;

    XBOX 360:::::: 🙁 :desing oudbollig
    PS3::::: 😉 een lelijk ovaal design
    NINTENDO REVOLUTION:::: 😥 echt lelijke design

    maarja dat zijn mijn meningen

    PS2 RULES

    NINTENDO DS RULES

  23.   
    Klaasvaak's avatar

    @gamer112:
    hoe bedoel je uitgerekt?? die dvd is toch rond?

  24.   
    gamer112's avatar

    ja die dvd is rond ja maar dat plaatje is niet op ze orginele grote zie je dat niet hij is wat verkleind

  25.   
    Prince's avatar

    Waar zijn het witte en het zwarte knopje op de Xbox 360 controller?

    Maar ik vind het wel handig dat de controllers nu standaard draadloos zijn, want de huidige Xbox controllers gingen altijd een keer kapot omdat de draad te erg gedraait was.

  26.   
    rensdeman2's avatar

    @Prince

    als je alles van de xbox had gelezen, had je gelezen dat de zwarte en witte weg zijn!

  27.   
    Prince's avatar

    Dat staat anders niet in het stukje hierboven. 🙄

    Maar weet je dan ook waarom ze weg zijn?

  28.   
    rensdeman2's avatar

    ze ware TE homo

  29.   
    Ariej's avatar

    ff over de xbox 360
    Hij is MOOI
    maar oke…
    kan je nou ook de “oude” xbox spellen zoals halo 1 en 2, dead or alive 3 en counter strike gewoon op de xbox 360 spelen?

  30.   
    Prince's avatar

    Sjemig, Rens. Wat en mongool ben je ook.

  31.   
    real gamer's avatar

    Ik vind het echt lelijke consoles ,zo zakelijk, het lijken net speeltjes voor iemand op kantoor.
    Xbox 360 vind ik nog wel mooi.

    Nog iets anders , wel leuk dat ze horizontaal en verticaal kunnen staan maar hoe krijg je de cd erin als dat ding verticaal staat? 🙄

  32.   
    Lasso's avatar

    De disk drives zitten met de lijn mee dus en wie weet zoals bij de Ps2 heeft ‘ie van die haakjes in de cdla.

  33.   
    rensdeman2's avatar

    Sjemig Prince ga je moeder pesten

  34.   
    Grashopper's avatar

    kvin de revolutin t lelijkst ik ga voor die xbox 360 die ps3 ook wel mooi niet dat t om t uiterlijk van de console gaat ookal vind ik dah altyd wel mooi

  35.   
    gamer112's avatar

    @ rensdeman2

    ga zelf je moeder pesten antwoord eens normaal op een topic of antwoord niet

  36.   
    Paus's avatar

    Rensdeman is al geband. Besteed er geen aandacht aan aub.

  37.   
    Darth_Gandalf's avatar

    Maar wanneer gaat de PS3 dan uitkomen? Begin 2006? Vroeger? Later? You tell me…

  38.   
    Viperations's avatar

    De PS3 staat nu gepland voor ‘lente 2006’…. maar ja, daar wordt je nog niet veel wijzer van 😉

  39.   
    Freakybuzz's avatar

    8) 😉 kijk daar hebben we iets aan.

  40.   
    Freakybuzz's avatar

    8) tip : heb geduld en wacht een half jaartje! hij zal een stuk goedkoper zijn en ook mss nog wel een gratis spel erbij 😆 😉 8)

  41.   
    sparowana's avatar

    hou jij van de paus ik wel..

    cool he 😀 😀

  42.   
    kesse's avatar

    Hoe je het ook wend of keert, het is een verspilling van je geld, elke 2 jaar komt zoiets nieuws op de markt, alleen maar om je zak leeg te kiepelen, ik hou het gewoon bij mijn toetsenbord en mijn muis 🙂

  43.   
    gamer112's avatar

    ja maar na een paar jaar moet je toch ook wel weer een nieuwe pc en dat is een stukie duurder als je steeds pc spellen wil spelen je kan wel steeds alles inbouwen in je pc maar naderhand denk je ook ik koop wel een nieuwe

  44.   
    Mandamo's avatar

    2 jaar lijkt me nogal overdreven..de ps2 is tog wel 5 jaar oud..tog? 😳

  45.   
    Migwel's avatar

    Klopt. Om met je computer up to date te blijven kost dat je ook wel wat duiten. Kaarten verouderen snel!

  46.   
    TheProf82's avatar

    In plaats van het witte en het zwarte knopje heb je nu 4 schouderknoppen, vergelijkbaar met de controller van de Playstation 2.

  47.   
    Lasso's avatar

    Goede keus.

  48.   
    Prince's avatar

    Zeker, dat vond ik ook het enige voordeel aan de Gamecube controller in vergelijking met de Xbox controller. Dat je 3 schouder knoppen had ipv 2.

  49.   
    gamer112's avatar

    de ps2 heeft er 4 nog makkelijk dus

  50.   
    gamefreak_CJ's avatar

    nou ik kan nie w8e op meer info voor de revolution!
    trouwens als ff de redactie dit leest (ben toch aan t type) ik heb nu t spel guildwars, helemaal geniaal! wrom is nog steeds (!) nix over te vinde op jullie site, niet eens n reviewtje, ze staan notabene op de E3 waar jullie reports van geve, hoe kan je dan guildwars missen????? 😛

  51.   
    gamefreak_CJ's avatar

    maarja, dat ff achterwegen, want das f*ckin off topic
    nintendo haalt t wel, ze hebben geniale mensen, kijk maar naar andere revoluties, zoals DS, maar ik geef sommige wel gelijk dat ze veel moeten doen om bij te blijve, want ze worden gewoon langzaam van de markt afgeschoven. ze werken niet voor niks aan een heel speciaal iets. trouwens, over die spellen snap ik het nog steeds niet helemaal, er zijn een aantal kiddy games en gelijk zijn alle gamecube spellen kiddy, waar slaat dat op????? er zijn vet veel algemene games ook hoor! ok, er zijn wel wat meer kiddy games, of kleurrijke games op gamecube, maar ga alsjeblieft niet alles kiddy noemen of zeggen dat je ”de spellen” niet leuk vind, want dat vind ik eigenlijk net zo erg. net zoals ”ja ik vind die kleuren tv niet mooi, want ik vind die kleuren niks” kom op mensen wat is dat nou?? puur rascisme! nintendo is met iets geheel nieuws bezig en ze komen er wel, want nu staan ze echt onder druk! en nieuwe revolutie—>nieuwe spellen
    AMEN

  52.   
    DeleteAccount's avatar

    kan ju dze ook winnen…? 😛

  53.   
    Ruwan2's avatar

    omg raikonen vloog wel erg lullig uit de race komen er ook f1 spellen voor deze consoles?

  54.   
    gamer112's avatar

    die hoef ik dan niet als ze komen ik vind f1 games echt zuigen rijd voor geen meter geef mij maar een straat race

  55.   
    cube_freak_cj's avatar

    weet je waarom dat ”niet raced”? omdat t gwoon realistisch is, en dat maakt het juist zo leuk, hier moet je tenminste remmen en timen, niet simpelweg alleen beetje sture

  56.   
    Deathwing's avatar

    XBOX 360 GAAT HARD OWNEN 😛 😛 😛 😛