Gamersnet.nl

Review: Grand Theft Auto 5 (pc)

In september 2013 ging de wereld massaal wild voor Grand Theft Auto V, Rockstars meest recente speelbare meesterwerkje. De sfeer, de gameplay, de muziek: alles was tof aan die game. “Een bekroning op de generatie” noemde onze hoofdredacteur het nog wel zo mooi in de allereerste GTA 5 review. Een jaartje later verscheen ook de herziene new-gen versie voor Xbox One en PlayStation 4, maar waar bleef die pc-versie toch? Het duurde tot na de GTA Online Heist-update, die zelf al ontiegelijk lang op zich liet wachten, voordat de laatste versie van de game in aantocht was. Nu is die er eindelijk: de pc-versie van Grand Theft Auto 5. En jawel, dit is zonder meer de beste uitvoering, voor de ultieme beleving van de game.

Mooier dan mooi

Een beetje voor de hand ligt het niet, maar het moge duidelijk zijn: wie GTA 5 op zijn mooist wil zien, moet aankloppen bij de pc-versie. Schitterden alle eerdere versies van de game nog zo fel, de pc-versie doet ze allemaal vrijwel meteen verbleken. Op pc worden heerlijke resoluties van 4K ondersteund, is het mogelijk om los te breken van de trage 30 frames per seconde en kun je uitpakken met legio visuele effecten en tweaks. Van gedetailleerde reflecties en water-physics tot aan de meest realistische schaduwvormingen. Je zult er een beetje gaming pc voor over moeten hebben, maar de resultaten kunnen verbluffend zijn. Gamers die met daadkracht geïnvesteerd hebben in een riant gevuld systeempje, kunnen hun hart niet op met alle visuele pracht en praal die GTA 5 biedt. Al helemaal als de eerste grafische oppoets-mods straks de kop opsteken.

Uiteraard kan niet elke pc uitpakken met de hoogste grafische instellingen en alle leuke water- en lichteffectjes, maar hierbij helpt de game je een handje met de juiste keuzes maken. Middels een metertje die de capaciteit van het geheugen van je videokaart indiceert, kun je ongeveer aflezen hoeveel je systeem aan zou kunnen. In mijn geval leek dit zeker naar behoren te werken, waardoor ik volop kon experimenteren met de effecten en details, zonder de componenten te veel te belasten. Handig voor de beginnende pc-gamer, maar ook voor gamers die altijd zoeken naar de manier om de beste resultaten uit hun systeem te persen.

Degelijke launch met degelijke servers

Qua optimalisatie heeft Rockstar dus flinke stappen gemaakt. Was de pc-versie van Grand Theft Auto IV dagenlang (zelfs wekenlang) onspeelbaar door driver-problemen en de meest bizarre glitches, lijkt de ontwikkelaar nu meteen uit te pakken met een stabiele en goed geoptimaliseerde game. Uitzonderingen zijn er zeker, maar ik denk toch dat we mogen spreken van een succesvolle launch, op een gebied waar Rockstar nota bene niet in floreerde. Zonder problemen stapte ik in een uitvoering van Los Santos die vloeiender en scherper was dan ik hem ooit heb gezien. Geen crashes, geen bugs, niks. Om nog maar niet te spreken over de vooruitgang die ze hebben geboekt op de erbarmelijke console-servers.

Op de consoles is de semi-standalone multiplayer-modus GTA Online een bewezen en verslavende formule, als is dat zeker niet te danken aan de beruchte, lange laadtijden en het gebrek aan stabiele verbindingen. Op pc is daar bijzonder weinig sprake van. De eerste start-up van de game kan wat langer duren (ja, óók op SSD), maar eenmaal verbonden met de game kun je ontzettend snel uit de voeten. Vrienden zijn snel gevonden en uitgenodigd, lobby’s werken razendsnel en zelden lijken de servers de kantjes ervan af te lopen zoals ze dat deden in voorgaande versies. Dit komt de algehele beleving van GTA Online enorm ten goede, aangezien je in mum van tijd talloze interessante Jobs of Heist-missies aan elkaar rijgt, zonder vervelende tussenkomsten of sfeer brekende laadtijden. GTA Online is nu pas echt de gezellige online wereld die je met je vrienden wilt beleven, zonder het lange wachten.

De muis schiet heerlijk, maar hou de controller dichtbij

En of je nu liever met muis en toetsenbord speelt of met een controller, het is allemaal mogelijk. De first-person view die geïntroduceerd werd met de new-gen versie komt nu pas echt tot zijn recht. Met de muis onder de vingers beleef je de game op een compleet andere en snellere manier, waardoor ook online Deathmatches een heel ander tempo aan kunnen nemen dan op de consoles. Tegelijkertijd is een gamepad op stand-by ook haast een vereiste voor de pc-versie, aangezien het rondrijden en -vliegen in Grand Theft Auto toch altijd wat makkelijker verloopt met een degelijke controller in de hand. Slim is dat Rockstar die voorkeur al anticipeerde, waardoor je nu snel kunt wisselen tussen de twee bestuursmogelijkheden. Van rondrijden met een gamepad naar schieten met de muis, geen menuutje hoeft er aan te pas te komen. Online krijg je in de lobby ook te zien wie met welke besturing speelt, wel zo eerlijk met het oog op eventueel voordeel bij de tegenstand.

In-game Spielberg spelen

Naast visuele en technische verbeteringen is de pc-versie van Grand Theft Auto 5 sowieso ook de meest uitgebreide. Met toevoeging van meer muziek, een compleet nieuw, experimenteel radiostation genaamd ‘The Lab’ en de Rockstar Editor is deze versie aanzienlijk dikker dan de voorgangers op console. Vooral die laatste, Rockstars eigen opname-modus, is een interessante nieuwe feature, die pc-gamers van GTA IV maar al te graag terugzien. Met Rockstar Editor kun je niet alleen je eigen gameplay vanuit nieuwe perspectieven opnemen, je kunt er ook de regisseur mee uithangen. Echte in-game storytellers kunnen hele scènes uit laten spelen, er zelf in meedoen en het allemaal op een eigen manier vastleggen. Niet alleen werkt deze modus vloeiend en toegankelijk, het is een ontzettend sterke tool voor de pc-community om zich mee te uiten. Met behulp van de Rockstar Editor zal het internet de komende tijd volstromen met compleet ingesproken gangster-films en de meest bizarre shorts, allemaal vanuit de wereld van GTA 5.

Conclusie

Er is geen twijfel over mogelijk: deze pc-versie is de meest uitgebreide, snelste en mooiste versie van Grand Theft Auto 5 die een gamer zich kan wensen. De originele gameplay is anderhalf jaar na dato nog steeds van grensoverschrijdend niveau en nu is de formule eindelijk technisch geperfectioneerd voor het veeleisende pc-publiek. Visueel kan deze versie een waar spektakel zijn (mits je hardware on-point is) en de servers van GTA Online zijn stukken betrouwbaarder en sneller dan die op de consoles ooit zijn geweest. Tel daarbij op dat de pc-versie voorzien is van de uitgebreide Rockstar Editor en nog meer unieke stukken soundtrack en je begrijpt waarom men hier zo lang op heeft gewacht.

Enthousiaste modders kunnen nu aan de slag met de talloze zelfgemaakte uitbreidingen die GTA 5 gaat kennen, groepen vrienden gaan eindelijk nachtenlang ongestoord doortrekken in GTA Online en artistieke gamers mogen tekeer gaan met hun zelfbedachte films in de Rockstar Editor. Het heeft allemaal misschien wel even op zich laten wachten, te lang wellicht, maar je kunt Rockstar niet ontnemen dat ze een fantastische pc-game afgeleverd hebben.

Op zoek naar een leuke Crew om GTA Online mee te spelen? Voeg je bij de officiële GNHQ Crew op de Rockstar Social Club!