Gamersnet.nl

Review: Guild Wars 2

We hebben er jaren op moeten wachten, maar Guild Wars 2 ligt nu eindelijk in de schappen van de gamewinkels. ArenaNet en NCsoft willen met de game tegen de conventies van het MMO-genre aanschoppen om hun eigen visie realiteit te maken. Zal het gelukt zijn om het genre succesvol op zijn kop te zetten?

Het is al meer dan twee weken geleden dat de game verschenen is en ik heb dan ook ruim de tijd gehad om de grote wereld die het spel heeft te bieden te ontdekken. Toch blijft het altijd moeilijk een MMO te reviewen. De games bieden zoveel features dat je nooit alles kunt bespreken en de game zelf zal de komende tijd nog erg veel veranderen. Ik wil Guild Wars 2 echter beoordelen op het ambitieniveau en dat kan prima. Wat doet de game nieuw en werkt dit goed? Bekijk eerst deze onderstaande video om te kijken wat ArenaNet met Guild Wars 2 wil bereiken en lees deze review verder om te horen of dat gelukt is.

Een persoonlijk verhaal

Guild Wars 2 speelt zich 250 jaar na de gebeurtenissen van de eerste game af. Tyria is erg veranderd en moderner geworden. Nog steeds bewandelen verschillende gevaren de wereld, maar er is één gevaar waar het hele land last van heeft. De Elder Dragons zijn ontwaakt en het is aan de verschillende rassen: Humans, Charr, Asura, Sylvari en Norn, de taak om samen te werken en de eeuwenoude draken te verslaan. Jouw karakter gaat in deze strijd een grote rol spelen, maar wat deze rol is en hoe het verhaal zich uit de doeken doet, kun je zelf beslissen. Ieder karakter in het spel volgt namelijk zijn eigen persoonlijke verhaal en kan via verschillende keuzes een unieke weg door de game maken. Hoewel Guild Wars 2 een MMO is waarin je samen moet werken, is je persoonlijke verhaallijn iets wat je alleen meemaakt. De persoonlijke missies spelen zich namelijk niet af in de open wereld, maar in afgeschermde gebieden waar alleen jij toegang toe hebt.

Mijn Elementalist Sylvari heeft ook haar geheel eigen verhaal meegemaakt. Door het hele spel heen heb ik keuzes moeten maken over de aanpak van problemen, het meehelpen bij één van de verschillende orders, het team dat mij bij heeft bijgestaan en nog veel meer. Het verhaal van mijn karakter heeft geheel zijn eigen wending genomen door de keuzes en een geheel nieuw verhaal met een nieuw karakter staat alweer op mij te wachten. De keuze om de verhaallijn persoonlijk te maken is ontzettend belangrijk. Er zijn te veel MMO’s waarin het verhaal het onderspit delft. Guild Wars 2 biedt de speler wel een spannende en aangrijpende vertelling en de mogelijkheid om met ieder nieuw karakter weer iets geheel anders te beleven.

Geen quests, maar een dynamische wereld

Guild Wars 2 hangt niet van quests af. Sterker nog, naast de persoonlijke missies bevat de game geen enkele quest. De questlog is vervangen door een wereld-map, want Tyria is gevuld met zogenaamde ‘dynamic events’. Wandelend door de wereld kom je overal plekken tegen waar wat te doen is en te verdienen valt. Dit verschilt van het beschermen van steden die worden aangevallen tot het helpen van hulpeloze zielen die iets kwijt zijn en zelfs het verslaan van enorme vijanden die de wereld bedreigen. Tryia zit vol met problemen waar jij bij kunt helpen. Het grootste deel van deze evenementen zijn opvolgende reeksen waardoor ieder gebied zijn eigen kleine verhaal heeft. Bij het volgen van de evenementen kom je veel andere spelers tegen en samen strijd je voor de overwinning. Dit doe je niet voor niets, want het succesvol afronden van de evenementen heeft daadwerkelijk effect op de omgeving. Een veilig gestelde stad, een herbouwde brug en nog veel meer. Het levert natuurlijk ook XP op, maar het leukste is nog wel om te zien hoe je zonder gedwongen groep toch samen gaat werken. Helaas zijn niet alle reeksen even boeiend en zijn er vooral in de gebieden voor beginners heel wat saaie evenementen te vinden. Gelukkig wordt dit ruimschoots gecompenseerd door de evenement reeksen die wel erg tof zijn en afsluiten met een grote eindbaas of spannende climax. Het volgen van de reeksen is veel natuurlijker en leuker dan het doen van quests. Je bent nooit verplicht iets te doen en kunt te allen tijde meedoen of stoppen met het gene wat er gaande is.

Het draait om actie

ArenaNet pakt het verslaan van vijanden ook erg anders aan. Allereerst is de actie in het spel heel actiegericht. Het is geen MMO waarin je keer op keer statisch op een knopje drukt om aan te vallen. Nee, bewegen en slim wisselen tussen skills is van uiterst belang. Tijdens gevechten ben je constant druk met uitwijken, de volgende actie van de vijand voorspellen, de omgeving in de gaten houden en keuzes tussen verschillende skills maken. Verder wissel je in gevechten ook vaak van rol. Er zijn namelijk geen standaard rollen zoals healers, damage dealers en tanks. Je beslist zelf welke rol je wanneer speelt en kunt midden in een gevecht wisselen. Spelers kunnen zich wel specialiseren, maar het doel is te allen tijde dat jij de rol oppakt die op het moment in de groep nodig is. Het is mooi om te zien hoe de spelers dit oppakken. Zo wordt bij het creëren van groepen niet meer gevraagd naar specifieke rollen, maar wordt er aangegeven hoeveel plekken er nog vrij zijn. Iedereen kan immers elke taak uitvoeren en tijdens het spelen zie je dan ook iedereen wisselen.

Het hele skill-systeem is natuurlijk ook op deze actievolle en vrije gevechten ingericht. Spelers hebben maximaal tien skills bij zich. De eerste vijf skills worden bepaald door het wapen dat wordt vastgehouden. Mijn Elementalist heeft dan ook een hele andere skill bar als ik wissel tussen een dagger en een staff. De andere vijf skills kunnen door de speler worden bepaald. Eén skill slot is altijd voor healing en één skill slot is voor extra sterke elite skills beschikbaar. Het systeem is erg dynamisch en in plaats van cijfertjes draait het om experimenteren. Je bent sterk als je een goede skill bar weet samen te stellen en slim met de skills om kunt gaan, niet als je dat ene sterke wapen uit die high level dungeon hebt.

Fun, fun, fun

Het laatste enerverende punt wat ArenaNet met Guild Wars 2 wil bereiken is het hebben van plezier. Hiermee wil de ontwikkelaar niet zeggen dat andere MMO’s niet leuk zijn, maar het is een feit dat veel spelers de standaard MMO-gameplay niet leuk vinden. Guild Wars 2 pakt het daarom anders aan. De hierboven genoemde punten helpen al erg mee, maar er zijn nog veel meer punten te noemen. Zo zul je in de game nooit urenlang moeten grinden om tot het hoogste level te komen. Alles wat je doet is namelijk XP waard, vechten, ontdekken, craften… van alles word je sterker. Je kunt level 80 worden, maar dit is niet het hoofddoel. Alle omgevingen in de game bieden te allen tijde uitdaging. De game is namelijk bedoeld om op ontdekkingsreis te gaan. Overal in Tyria zijn dingen verstopt. Speciale vista’s waar je een mooi uitzicht hebt, verborgen skill points of puzzels met een schatkist aan het eind. Het is verschrikkelijk leuk en het loont echt om op ontdekking uit te gaan. ArenaNet wil daarnaast ook dat Guild Wars 2 voor iedereen toegankelijk is. Natuurlijk trekt de game nieuwe spelers door vernieuwend te zijn, maar het spel is ook zo opgebouwd dat iedereen goed kan zijn. Het draait om wat je kunt en niet om het hebben van dat ene super sterke armor dat alleen in een verre dungeon gevonden kan worden.

Player vs. Player

Op het gebied van Player vs. Player is één grote vernieuwing gemaakt. Naast de standaard modus waarin twee groepen tegen elkaar strijden is er ook de World vs. World vs. World. Hierin strijden drie werelden (servers) twee weken lang tegen elkaar. Het strijdveld is een zeer grote map waarin letterlijk honderden spelers tegelijk tegen elkaar vechten. Op elk moment van de dag is er wel wat aan de hand. Spelers verdedigen strategische supply points, guilds verstevigen belangrijke gebouwen en groepen moeten gevormd worden om de vijand aan te pakken. Dit is een modus die nog nooit in het MMO-genre getoond is en voor zowel voor de PvE- en de PvP-speler wat te bieden heeft. Het is moeilijk om te beschrijven wat je voelt als je deze modus speelt, maar het is in ieder geval makkelijk om zonder het in de gaten te hebben urenlang bezig te zijn om jouw wereld in deze epische strijd te helpen.

Een nieuwe standaard in het genre

Ik heb bij lange na nog lang niet alles over het spel in deze review besproken. Zo zijn er nog onderwaterwerelden, de verschillende rassen en professies, is er een uitgebreid crafting systeem, heeft ArenaNet de ‘end-game’ op de schop gegooid en nog veel en veel meer. Mijn conclusie is echter simpel. Als je van MMO’s houdt en wat nieuws wilt is dit the way to go en als je MMO’s juist niets vindt, dan raad ik je al helemaal aan Guild Wars 2 eens te proberen. De spelers die na het lezen nog sputteren en niet inzien dat de vernieuwingen in het genre hard nodig zijn, verwijs ik graag terug naar World of Warcraft.

Guild Wars 2 heeft ongelooflijk veel te bieden en weet het MMO-genre flink op de kop te zetten. Ik weet 100 procent zeker dat het spel op elke komende MMO invloed zal hebben, want ArenaNet heeft een nieuwe standaard gecreëerd. Ik weet eigenlijk maar twee kleine minpunten te noemen. Zo is het jammer dat de game wat langzaam op gang komt, eigenlijk komen de vernieuwingen op level 30 pas echt tot zijn recht. De eerste paar missies zijn niet erg spectaculair en de gebieden voor beginners bevatten toch wat minder boeiende dynamische evenementen. Ook heb ik klachten gehoord van Guild Wars-spelers van de oude garde die het echte Guild Wars-gevoel missen. Zelf vind ik dat dit gevoel voor iets moois vervangen wordt, maar de klacht is te begrijpen. Voor mij is het simpel. Ik ga nog honderden uren in Guild Wars 2 stoppen en hiermee ontzettend veel plezier beleven. Het mooiste van alles is nog wel dat het spel geen enkele vorm van abonnementen heeft. Je koopt het in de winkel voor een eurootje of vijftig en krijgt hier achterlijk veel content voor terug. De wereld is zo’n drie keer groter dan Skyrim en qua gameplayuren ben je zeker al 200 á 300 uur bezig om het grootste deel van de content op één karakter uit te spelen. Voor dit hoef je verder niet maandelijks te betalen en alleen dit al is een zeer grote plus voor Guild Wars 2.

Omdat ik lang niet alles heb kunnen behandelen, daag ik iedereen uit zijn vragen in de comments te plaatsen. Ik zal mijn best doen deze vragen te beantwoorden en mijn ervaringen uit de game te delen.