Gamersnet.nl

Call of Duty: Modern Warfare 3

Call of Duty: Modern Warfare 3 is uiteraard weer de grootste release ooit op het gebied van entertainment. Voor sommigen een absurde hype, voor anderen een game waar ze gewoon weer heel veel zin in hebben. In elk geval is Modern Warfare 3 inmiddels al door miljoenen mensen in huis gehaald en wij nemen de game eens rustig onder de loep.

Gewend en verwend

De campaign van Modern Warfare 3 gaat vrijwel direct verder na de gebeurtenissen uit deel twee. Er is een flinke oorlog gaande over de hele wereld, waarbij de Russen volop aan het aanvallen en veroveren zijn. Met enkele nieuwe gezichten en oude bekenden als Price en Soap, is het tijd om een einde te maken aan alle ellende en waanzin. Het grote kwaad is wederom de terrorist Makarov, die nog altijd grote plannen heeft om de wereld aan zijn voeten te krijgen.

Wat volgt is de bekende achtbaanrit: snel, spectaculair en ook weer voorbij voor je er erg in hebt. De campaign van Modern Warfare 2 was bijzonder kort en dit derde deel is eveneens vrij snel uit te spelen. Op een gemiddeld niveau zal je er tussen de 5 en 6 uur over doen om de credits over het scherm te zien rollen, maar de fanatieke speler zal ook graag op Veteran door alle levels knallen. Ja, de speelduur voor één playthrough is kort, maar als je shoorters echt tof vindt kan je er makkelijk het dubbele van maken om jezelf meer uit te dagen.

Toch maakte de campaign over het algemeen minder indruk dan in voorgaande delen. Er zitten enkele memorabele missies in en bij vlagen is de actie behoorlijk hard, maar het trucje is eigenlijk wel bekend. De concurrentie had er enkele weken geleden ook al onder te lijden en eigenlijk heeft Modern Warfare 3 daar ook last van. Van een grote verrassing is maar zelden sprake en dat is best jammer. Zeker als ook nog begint door te schemeren dat de gebruikte engine na dit jaar echt afgeschreven moet worden. Lelijk is het absoluut niet, de game oogt sfeervol en kent volop details, maar we zijn inmiddels wel meer gewend en verwend geraakt. Van een miljardenfranchise mogen we dan toch wel weer eens een grote stap vooruit verwachten.

Wat verder opvalt aan de campaign is dat het niveau van Veteran bij vlagen vrij makkelijk is. Zeker in vergelijking met sommige secties uit vorige delen, die bijna onmogelijk waren op de hoogste moeilijkheidsgraad, is Modern Warfare 3 behoorlijk goed te doen. Dat neemt overigens geen vermaak weg, want de campaign biedt continu actie, spanning, wat lichte emoties, afwisselende locaties en veel variatie. Er zijn weer lekkere secties met wat sniperen, stukjes stealth, lompe actie met luchtaanvallen en veel momenten waarbij je op volle snelheid en vol adrenaline de eindstreep moet zien te halen.

Slim inkopen

De grote meerwaarde van de game bevindt zich uiteraard weer in de multiplayer, waar veel gamers ook blind naartoe rennen zonder ook maar één minuut van de campaign te willen spelen. En dat zegt best veel, want de basis van de laatste Call of Duty-games is qua multiplayer nog altijd heel sterk. Je moet er van houden, het gebrek aan samenwerken en bij vlagen veel campers, maar de vlotte gameplay spreekt mijzelf en miljoenen gamers met mij nog altijd aan. En deze keer hebben we online weer genoeg te doen.

Uit Modern Warfare 2 is de Spec Ops-modus overgewaaid. Ook in Modern Warfare 3 zijn er weer diverse losse missies uit de campaign te spelen, maar dan met als doel een zo snel mogelijke tijd of zo hoog mogelijke score. Het zijn ideale snacks om even tussendoor te spelen, waarbij je zeker op de hogere niveaus behoorlijk wat tegenstand kunt verwachten. Deze keer is er echter een variant aan Spec Ops toegevoegd, namelijk Survival. Het concept is bekend: blijf in leven, terwijl je keer op keer wordt aangevallen door vijandelijke aanvalsgolven. En natuurlijk wordt het per golf een stukje lastiger. In het begin krijg je nog simpele soldaten op je af, misschien een paar agressieve honden, maar het wordt pas echt interessant als je het tegen zwaar bepantserde Juggernauts of luchtvoertuigen op moet nemen. Elke kill die je maakt levert gelukkig geld op, waarmee je op diverse plekken in de map nieuwe munitie, wapens en speciale uitrusting kunt kopen. Een beetje slim inkopen valt zeker aan te raden, want als je geld op is en je staat met alleen een shotgun tegenover twee helikopters, dan is het vrijwel zeker einde verhaal.

Survival speel je met twee spelers en dat zal niet iedereen een sterke keus vinden. Andere games met een dergelijke spelmodus, zoals Left 4 Dead en Gears of War 3, laten je immers met een grotere groep overleven. Toch pakt het in Modern Warfare 3 prima uit. De mappen zijn goed opgebouwd, zodat je altijd wel met z’n tweetjes een tactische plek kunt uitkiezen om te verdedigen. De gouden tip is om niet te vergeten waar de plekken zijn om nieuwe wapens en munitie te kopen, want heel erg veel tijd tussen de waves heb je ook weer niet. En niets is vervelender dan nog spullen te moeten kopen terwijl je al onder vuur wordt genomen.

Een goede zet

De grote klapper online is uiteraard de competitieve multiplayer. Op het oog is er vrij weinig veranderd, maar onder de motorkap is wel degelijk gesleuteld. Er zijn nog altijd de vele bekende spelmodi, waarbij de nieuwe Kill Confirmed modus een leuke variant is op de standaard Team Deathmatch. Als een speler gedood wordt blijft zijn dogtag nog achter, die ook weer punten waard is. Het liefst wil je als team dus zowel de speler doden als zijn dogtag oprapen, maar dat brengt ook weer het gevaar met zich mee dat je op dat moment zelf wordt neergeschoten. Het gevolg: de vijand heeft meteen 2 dogtags om op te rapen. In de meeste potjes merkte ik nog weinig echt tactische gameplay van de spelers, maar met een goed samenwerkende party kan je behoorlijk in het voordeel zijn in deze spelmodus.

Het meest opvallende is echter de manier waarop perks en killstreaks in de game verwerkt zijn. De killstreaks zijn nu verdeeld over drie groepen: Assault, Support en Specialist. Assault is eigenlijk de bekende variant, waarbij je killstreak weer op nul komt te staan als je dood gaat. Dit is in feite dus de moeilijkste groep om hoge killstreaks mee te behalen en dus zitten in deze groep ook de meest krachtige beloningen om vrij te spelen, zoals de AC130, Attack Helicopter en Pave Low. In de groep Support zitten, zoals de naam al doet vermoeden, vooral ondersteunende beloningen. Denk daarbij aan uitgebreide UAV, een Sam Turret of een EMP, die alle vijandige electronica uitschakelt. Het zijn wat lichtere acties, maar je hebt wel het voordeel dat je killstreak ook als je gedood wordt gewoon doortelt. Kortom, het is vaak een kwestie van tijd voordat je jouw maximale killstreak kunt inzetten. De Specialist groep is een opvallende, want hiermee kan je juist extra perks vrijspelen tijdens een potje. En weet je 8 kills achter elkaar te maken, dan speel je als bonus voor dat moment alle perks vrij.

Het lijkt een goede zet te zijn van ontwikkelaars Infinity Ward en Sledgehammer om de killstreaks wat aan te passen, want dit biedt voor meer spelers de mogelijkheid om ook eens lekker uit te pakken met een stevige beloning. De Support groep is naar verhouding dan wel minder sterk, maar met een goed geplaatste Stealth Bomber of een uitgebreide airdrop van care packages kan je zeker wat uithalen. De Specialist groep lijkt iets overpowered te zijn, zodra iemand alle perks tot zijn beschikking krijgt, maar in de praktijk heb ik daar weinig van gemerkt. Ondanks alle perks ben je als speler natuurlijk niet onzichtbaar of onsterfelijk. Daarnaast lijken toch de meeste spelers gewoon voor Assault of Support te kiezen.

Prestige

Een andere leuke aanpassing is de manier waarop je wapens kunt verbeteren. In Modern Warfare 3 gebeurt het simpelweg door wapens te gebruiken. Je wapen levelt constant mee door er goed mee te presteren en zo speel je stukje bij beetje de betere uitrusting vrij, zoals een betere scope, sensors en zelfs de bekende en beruchte n00b tube. Het haalt wat keuzevrijheid bij je weg, maar het biedt wel een hele logische manier om jezelf te verbeteren. Een favoriet wapen wordt immers gewoon beter door er meer mee te spelen. Johan Cruijff had er vast een heel sterk spreekwoord bij kunnen verzinnen. Maar ook aan de hele fanatieke spelers is deze keer gedacht, want het behalen van Prestige wordt nu beloond met een token. Deze token kan je in de Prestige Shop inzetten voor een leuk extraatje. Denk bijvoorbeeld aan dubbele ervaringspunten voor jezelf of je wapens, gedurende een aantal (in-game) uur. Dit maakt het iets zinvoller om via Prestige weer opnieuw de online ladder te beklimmen.

Er zijn echter ook kleine smetjes te vinden, want het gebeurt regelmatig dat er nogal dubieuze spawnpoints worden gebruikt. Als je even niet lekker in een potje zit is het geen ramp om wat vaker het loodje te leggen, maar als je dan na 5 stappen alweer een kogel te verwerken krijgt, slaat de frustratie toch wel toe. Misschien dat een toekomstige update hier nog wat aan kan verbeteren, maar op dit moment is het zeker een puntje van kritiek. Daarnaast lijkt de PS3-versie ook wat meer last van lag te hebben. In vergelijking met de Xbox 360-versie valt het bij vlagen wel op. Uit het verleden weten we gelukkig dat hier zeker wat aan te verbeteren valt, maar het is wel de vraag hoe snel de ontwikkelaars dit voor elkaar kunnen krijgen.

Conclusie

Modern Warfare 3 had de zware last op zijn schouders om de gigantische franchise een passend vervolg te geven en ook nog eens het verhaal van de Modern Warfare-trilogie op passende wijze af te sluiten. Qua verhaal is dat in elk geval gelukt, met een uitdagende en gevariëerde campaign. De achtbaanrit van de campaign duurt zoals verwacht niet heel lang, maar het is vooral het gebrek aan grote verrassingen dat als een gemis aanvoelt.

Gelukkig maakt de multiplayer zoals gebruikelijk veel goed. Spec Ops biedt een lekker totaalpakket met de losse missies en de leuke Survival-modus, terwijl de competitieve multiplayer ook weer maanden vermaak heeft te bieden. De nieuwe indeling van perks en killstreaks is hier goed in de smaak gevallen, terwijl het ook goed is om te zien dat fanatieke spelers wat meer beloond worden voor het bereiken van Prestige. De soms wat vervelende spawnpoints en het feit dat de PS3-versie nogal wat lag te verwerken heeft, zijn kleine smetjes op het geheel. Al met al blijft er een dijk van een game staan, maar de tekenen van ouderdom beginnen steeds duidelijker te worden.