Gamersnet.nl

Beste Tom, sommige games mogen best duurder

Na de series tussen Michiel en Peter en Matthijs en Richard, is het deze derde serie van Beste, in handen van Tom en Peter. Wekelijks schrijven zij elkaar over de dagelijkse dingen in het leven, maar vooral ook over games. Deze week reageert Peter op Tom zijn laatste brief over de prijs van games.

Beste Tom,

Wat ben je toch trots op die Windows 7 Phone van je! Eindelijk ben ook jij aan het genieten van al die toffe apps op je mobiele telefoon. En zelden heb ik mensen zich zo fanatiek in een product laten dompelen. Je gebruikt zelfs “o god bestaat dat nog”-Zune voor je muziek en je bent er trots op. Hulde voor die inzet en ik denk dat Microsoft erg blij met je is. Jammer voor jou alleen dat jij nog geen 10% van de apps kunt downloaden die beschikbaar zijn voor Android en iPhone. Maar ja, geduld is een schone zaak! En in ieder geval kun jij zeggen dat je Early Adopter was.

En je hebt gelijk, het spelen van spelletjes op de mobiele telefoon is ontzettend vermakelijk en een perfecte tijdsbesteding voor onderweg. Ik geloof ook met recht dat de handhelds in de nabije toekomst zullen stoppen te bestaan. Voorlopig nog niet, maar het is onvermijdelijk dat de “diepere” ervaring op een handheld ook de telefoons zal overnemen, voor zover dat niet al gebeurt. Qua prijs is het in ieder geval aantrekkelijk die apps. Iedereen heeft wel 79 cent of 1,30 tot zijn beschikking, niks mis mee.

Toch heb ik er moeite mee dat ook die spelletjes games worden genoemd. Mijn zus bijvoorbeeld durft gewoon tegen mij te zeggen: “ja maar ik speel ook games! Op mijn iPhone!”. Het is schattig natuurlijk, maar de games die wij behandelen op GamersNET zijn natuurlijk niet te vergelijken met de puzzel, bordspel of behendigheidsspelletjes op de telefoons. Real Games nemen je mee naar een andere wereld, vertellen een verhaal of laten je in de huid kruipen van iemand anders. Echte games zijn de perfecte combinatie tussen films en boeken, waarbij je de actie voluit op het scherm ziet spatten, terwijl je zelf ook invloed kunt uitoefenen. Dat is nooit en te nimmer te vergelijken met de spelletjes op de mobiel.

En dan is de prijs ook hoger, lijkt me nog al wiedes. Als honderden mensen jarenlang aan een engine en/of een game werken, moeten ook die mensen betaald worden voor een huis, een auto en eten, simpel. Al snel wordt de vraag opgewekt wat dan precies een mooi bedrag is voor een game. Is zestig euro wel duur voor een ervaring van honderd uur? Wat mij betreft niet. Zestig euro is echter wel duur voor een ervaring van vijf of zes uur. Wat mij betreft zouden heel veel games dus goedkoper mogen, maar zijn er ook best games te bedenken die een koopje zijn! En natuurlijk heel veel daartussenin.

Games als Fallout 3, GTA IV, Dragon Age: Origins of Bioshock zijn titels waar ik graag zestig euro aan besteed. Sterker nog, ik heb gisteren de Special Edition van Batman: Arkham City besteld, omdat ik dat een geweldige franchise vind. Wat mij betreft kunnen prijzen van games best wat variabeler zijn. En dan mogen sommige games van mij ook wel tachtig euro kosten, als korte games daarentegen dan ook goedkoper worden. Iets waar PC-gamers al mee te maken hebben overigens. Games van een iets goedkoper segment, die qua content ook minder levels of mappen hebben, maar wel ongelooflijk vermakelijk zijn. Deze week Payday: The Heist nog opgepikt, een superleuke game voor nog geen negentien euro.

Overigens vind ik het ook een probleem van de tijd waar we in leven, dat veel mensen vinden dat de prijzen te hoog liggen en er zoveel gedownload wordt. We komen nou eenmaal uit een tijd waar mensen simpelweg maar alles willen kunnen spelen. Ze zien het bijna als een persoonlijke belediging als ze iets niet kunnen betalen. Deze stokoude hoofdredacteur van 27 jaren oud heeft daar maar één advies voor: sparen! Of wachten op de aanbieding.

Wat een serieus verhaal zeg! Even niveaucompensatie: poep, plas, piemel, stront, vagina!

Pffff, dat lucht op.

Vrede!

Peter