Beste Tom, sommige games mogen best duurder

Na de series tussen Michiel en Peter en Matthijs en Richard, is het deze derde serie van Beste, in handen van Tom en Peter. Wekelijks schrijven zij elkaar over de dagelijkse dingen in het leven, maar vooral ook over games. Deze week reageert Peter op Tom zijn laatste brief over de prijs van games.

Beste Tom,

Wat ben je toch trots op die Windows 7 Phone van je! Eindelijk ben ook jij aan het genieten van al die toffe apps op je mobiele telefoon. En zelden heb ik mensen zich zo fanatiek in een product laten dompelen. Je gebruikt zelfs “o god bestaat dat nog”-Zune voor je muziek en je bent er trots op. Hulde voor die inzet en ik denk dat Microsoft erg blij met je is. Jammer voor jou alleen dat jij nog geen 10% van de apps kunt downloaden die beschikbaar zijn voor Android en iPhone. Maar ja, geduld is een schone zaak! En in ieder geval kun jij zeggen dat je Early Adopter was.

En je hebt gelijk, het spelen van spelletjes op de mobiele telefoon is ontzettend vermakelijk en een perfecte tijdsbesteding voor onderweg. Ik geloof ook met recht dat de handhelds in de nabije toekomst zullen stoppen te bestaan. Voorlopig nog niet, maar het is onvermijdelijk dat de “diepere” ervaring op een handheld ook de telefoons zal overnemen, voor zover dat niet al gebeurt. Qua prijs is het in ieder geval aantrekkelijk die apps. Iedereen heeft wel 79 cent of 1,30 tot zijn beschikking, niks mis mee.

Toch heb ik er moeite mee dat ook die spelletjes games worden genoemd. Mijn zus bijvoorbeeld durft gewoon tegen mij te zeggen: “ja maar ik speel ook games! Op mijn iPhone!”. Het is schattig natuurlijk, maar de games die wij behandelen op GamersNET zijn natuurlijk niet te vergelijken met de puzzel, bordspel of behendigheidsspelletjes op de telefoons. Real Games nemen je mee naar een andere wereld, vertellen een verhaal of laten je in de huid kruipen van iemand anders. Echte games zijn de perfecte combinatie tussen films en boeken, waarbij je de actie voluit op het scherm ziet spatten, terwijl je zelf ook invloed kunt uitoefenen. Dat is nooit en te nimmer te vergelijken met de spelletjes op de mobiel.

En dan is de prijs ook hoger, lijkt me nog al wiedes. Als honderden mensen jarenlang aan een engine en/of een game werken, moeten ook die mensen betaald worden voor een huis, een auto en eten, simpel. Al snel wordt de vraag opgewekt wat dan precies een mooi bedrag is voor een game. Is zestig euro wel duur voor een ervaring van honderd uur? Wat mij betreft niet. Zestig euro is echter wel duur voor een ervaring van vijf of zes uur. Wat mij betreft zouden heel veel games dus goedkoper mogen, maar zijn er ook best games te bedenken die een koopje zijn! En natuurlijk heel veel daartussenin.

Games als Fallout 3, GTA IV, Dragon Age: Origins of Bioshock zijn titels waar ik graag zestig euro aan besteed. Sterker nog, ik heb gisteren de Special Edition van Batman: Arkham City besteld, omdat ik dat een geweldige franchise vind. Wat mij betreft kunnen prijzen van games best wat variabeler zijn. En dan mogen sommige games van mij ook wel tachtig euro kosten, als korte games daarentegen dan ook goedkoper worden. Iets waar PC-gamers al mee te maken hebben overigens. Games van een iets goedkoper segment, die qua content ook minder levels of mappen hebben, maar wel ongelooflijk vermakelijk zijn. Deze week Payday: The Heist nog opgepikt, een superleuke game voor nog geen negentien euro.

Overigens vind ik het ook een probleem van de tijd waar we in leven, dat veel mensen vinden dat de prijzen te hoog liggen en er zoveel gedownload wordt. We komen nou eenmaal uit een tijd waar mensen simpelweg maar alles willen kunnen spelen. Ze zien het bijna als een persoonlijke belediging als ze iets niet kunnen betalen. Deze stokoude hoofdredacteur van 27 jaren oud heeft daar maar één advies voor: sparen! Of wachten op de aanbieding.

Wat een serieus verhaal zeg! Even niveaucompensatie: poep, plas, piemel, stront, vagina!

Pffff, dat lucht op.

Vrede!

Peter

 1.   
  darkclown's avatar

  Modern Warfare: €150 (geweldige multiplayer)
  Borderlands: €80 (lange speelduur)
  Far Cry: €75 (lange speelduur)
  Resistance 2: €50 (vrij lange singleplayer, leuke coöp)
  Crysis 2: €30 (saaie singeplayer, geen frisse multiplayer)
  Dit zijn een paar voorbeelden voor goede prijzen voor goede games. Gespeeld op de PlayStation 3

 2.   
  See4urSelf's avatar

  darkclown schreef, "Modern Warfare: €150 (geweldige multiplayer)
  Borderlands: €80 (lange speelduur)
  Far Cry: €75 (lange speelduur)
  Resistance 2: €50 (vrij lange singleplayer, leuke coöp)
  Crysis 2: €30 (saaie singeplayer, geen frisse singleplayer)
  Dit zijn een paar voorbeelden voor goede prijzen voor goede games. Gespeeld op de PlayStation 3
  "

  150 euro? Ik snap je punt maar dat is bijna verdrievoudigd!
  OT: heerlijk als Peter weer is schrijft, altijd leuk geschreven maar vooral wijsheid (H)

 3.   
  darkclown's avatar

  See4urSelf schreef, "

  ”darkclown” schreef, "Modern Warfare: €150 (geweldige multiplayer)
  Borderlands: €80 (lange speelduur)
  Far Cry: €75 (lange speelduur)
  Resistance 2: €50 (vrij lange singleplayer, leuke coöp)
  Crysis 2: €30 (saaie singeplayer, geen frisse singleplayer)
  Dit zijn een paar voorbeelden voor goede prijzen voor goede games. Gespeeld op de PlayStation 3
  "

  150 euro? Ik snap je punt maar dat is bijna verdrievoudigd!
  OT: heerlijk als Peter weer is schrijft, altijd leuk geschreven maar vooral wijsheid (H)"

  Het is idd veel, maar voor de speelduur die ik eruit haal vind ik het waard om er €150 voor neer te tellen.

 4.   
  MaxDamage_NL's avatar

  darkclown schreef, "

  ”See4urSelf” schreef, "[quote=”darkclown”].."

  150 euro? Ik snap je punt maar dat is bijna verdrievoudigd!
  OT: heerlijk als Peter weer is schrijft, altijd leuk geschreven maar vooral wijsheid (H)"

  Het is idd veel, maar voor de speelduur die ik eruit haal vind ik het waard om er €150 voor neer te tellen.
  [/quote]
  Lolno, voor twee MW’tjes kopen we een console in jouw geval. Als dat gaat gebeuren, stop ik met gamen.

 5.   
  N360Gamer's avatar

  MaxDamage_NL schreef, "

  ”darkclown” schreef, "[quote=”See4urSelf”].."

  Het is idd veel, maar voor de speelduur die ik eruit haal vind ik het waard om er €150 voor neer te tellen.
  "

  Lolno, voor twee MW’tjes kopen we een console in jouw geval. Als dat gaat gebeuren, stop ik met gamen.[/quote]
  Of ik ga over tot ombouwen, want ook al zijn het fantastische games, 60,- euro voor een schijfje is al enorm duur. Ik snap dat je het kwaliteitverschil hiermee duidelijk wil maken, maar aan de andere kant moet het echt niet duurder worden dan het nu al is. Ik noem op: console 200/300,- , spellen 30/60,- , controller 40/50,- , online abbo (xbox live/CoD Elite enz) 60,- , DLC 15,- , tel maar op en maak mij eens wijs dat je dan best 3x zo veel voor Modern Warfare 3 wil betalen! Bij mij groeit geld namelijk niet op mijn rug en ik denk dat dat voor de meesten hier ook geld! 😉

 6.   
  GENERAL_DS's avatar

  Ik heb in MW2 200 uur zitten. in red dead redemption 20 uur. Maar ik vind niet dat Modern Warfare 2 duurder moet zijn dan Red Dead Redemption omdat sommige mensen hebben helemaal niet meer uren in MW2 gestopt dan in Red Dead Redemption.

 7.   
  Burrows's avatar

  Duurder :O

 8.   
  RemcoBluB's avatar

  Ik heb in Halo:Reach nu ongeveer 11 dagen multiplayer alleen al (264 uur), en dan SinglePlayer, FireFight, Forge nog niet meegeteld. En dan bij vooral dat laatste, forge, heb ik minstens een dag of 2 inzitten, omdat dat ook gewoon zo ontzettend leuk is!
  😆

 9.   
  ronineter's avatar

  mw moet helemaal hiet duurder omdat ze telkens oude de zelfde oude engine als basis gebruiken en telkens de zelfde game affleveren met een paar verbeteringen die beter in dlc kunnen zitten (iedere game is in principe losstaande dlc) je word geld gevraagd voor gerycyclde maps die je al had enz. games mogen wat mij betreft wel duurder zijn als ze ook naast goeie inovaties ook nieuwe technologie leveren. dus geen crappy storie+multiplayer en wel nieuwe technolgie. maar het is mij wel best met die prijzen omdat ik dan meer games tegelijk kan kopen.

 10.   
  Leon 2.0's avatar

  Games hoeven niet duurder, daarvoor is er al DLC. De meeste games hebben een basisprijs van ca. €50,-/€50,- (consoles), de meeste games zijn dit imo wel waard. Uiteraard zitten hier games tussen met een leuke multiplayer (bijv. een CoD), als je dit lang speelt en je vindt het ook geld waard, heb je de mogelijkheid DLC te kopen. Ben je het ondertussen al weer zat, koop je het niet. Zo gaat de prijs vanzelf omhoog als je het lang wil spelen.

  Ondanks het feit dat ik €15,- voor 5 maps behoorlijk veel vindt, heb ik toch het eerste mappack voor BO (mijn enige CoD, muv deel1) gekocht. Het mappack heeft mijn speelduur dusdanig verlengt dat ik het het geld absoluut waard vond. Daarna had ik echter weer genoeg van CoD en heb ik de latere mappack lekker laten liggen. 🙂

 11.   
  darkclown's avatar

  De prijs van €150 is het geld wat ik er voor over heb. Gezien de uren die ik er in steek, voor het grote publiek zou een prijs van €80 beter zijn

 12.   
  darkclown's avatar

  mr.black schreef, "Games hoeven niet duurder, daarvoor is er al DLC. De meeste games hebben een basisprijs van ca. €50,-/€50,- (consoles), de meeste games zijn dit imo wel waard. Uiteraard zitten hier games tussen met een leuke multiplayer (bijv. een CoD), als je dit lang speelt en je vindt het ook geld waard, heb je de mogelijkheid DLC te kopen. Ben je het ondertussen al weer zat, koop je het niet. Zo gaat de prijs vanzelf omhoog als je het lang wil spelen.
  Ondanks het feit dat ik €15,- voor 5 maps behoorlijk veel vindt, heb ik toch het eerste mappack voor BO (mijn enige CoD, muv deel1) gekocht. Het mappack heeft mijn speelduur dusdanig verlengt dat ik het het geld absoluut waard vond. Daarna had ik echter weer genoeg van CoD en heb ik de latere mappack lekker laten liggen. 🙂 "

  Same here! Heb ook alleen de eerste gekocht. Mede omdat ik de zombie mappacks van CoD5 kapotgespeeld had, en de multiplayer van BO te laggy vond. BO is in mijn optiek de minste CoD sinds CoD1 (CoD3 niet meegerekend)

 13.   
  ExtremeDotCom's avatar

  laat de prijs maar zo als ze nu is..Vindt het al duur genoeg tbh

 14.   
  Regge's avatar

  haha maar dan zit je weer met mensen zoals ik. ik speel MW ofsow enkel sp omdat ik mp niet sppr cool vind ofsow. redelijk kleine maps, geef mij maar BF. en dan zou ik 150 euro voor paar uur sp moeten betalen>.< dacht het niet!

 15.   
  HeittieH's avatar

  Steam in de kesrtvakantie….voor ongeveer € 50,00 alle mooie games van afgelopen jaar. Dat zijn nog een deals. 😀

 16.   
  Fox's avatar

  darkclown schreef, "Modern Warfare: €150 (geweldige multiplayer)
  Borderlands: €80 (lange speelduur)
  Far Cry: €75 (lange speelduur)
  Resistance 2: €50 (vrij lange singleplayer, leuke coöp)
  Crysis 2: €30 (saaie singeplayer, geen frisse multiplayer)
  Dit zijn een paar voorbeelden voor goede prijzen voor goede games. Gespeeld op de PlayStation 3
  "

  Modern warfare brengt eigenlijk bijna geen vernieuwing in de multiplayer.
  En als MW all 150 euro cost hoe duur moet Half-Life 2 (voor de mods) , CSS, TF2 ,Gmod dan wel niet zijn… In totaal heb ik daar meer dan 4000 uur aan besteed… En mw2? Net 1000 over de hele collectie.

 17.   
  Hillianii's avatar

  Ik ben het hier egt niet mee eens joh!
  Ik vind 60euro al te duur en dan wil je nog dat sommige spellen duurder kunnen worden!
  -1 Column

 18.   
  Zeeha's avatar

  Leuke column. Het is een punt waarover je heel wat kunt discussiëren… 😆

 19.   
  Gajes859's avatar

  Helemaal eens. Dat geeft e makers ook de mogelijkheid om meer (of minder) in de games te stoppen. Ik geef graag meer uit voor GTA V als deze daardoor meer bevat. Voor mindere games of korte SP wacht ik nu een maand of wat, dus in feite betaal ik al minder voor “mindere”games. Ik vind het heel goed dat er betaalde DLC’s zijn, omdat de maker hierdoor zijn inspanningen kan terugverdienen en er moeite voor doet. MeerGTA-delen graag!