Gamersnet.nl

Downtime PlayStation Network

Het PlayStation Network is inmiddels al vijf dagen offline en de kans dat het snel gerepareerd zal worden is klein. Sony gaf vandaag aan hard aan een oplossing te werken, maar nog niet te weten wanneer de dienst weer beschikbaar zal zijn. Gamers worden ongeduldig en ook de industrie verliest met de minuut meer geld. Bovendien is de timing discutabel: met nieuwe releases als Portal 2, Mortal Kombat en SOCOM 4 (een game die bijna volledig om multiplayer draait) had het probleem op geen onhandiger moment plaats kunnen vinden. Een mooi moment om eens een blik op de huidige situatie te werpen.

Wat is de oorzaak?

Het begon allemaal op donderdag 21 april, vroeg in de ochtend. Duizenden gamers werden tijdens hun dagelijkse potje Call of Duty of Killzone plotseling uitgelogd van het PlayStation Network. Toen mensen opnieuw probeerden in te loggen kregen ze de beruchte 80710A06 foutcode, wat meestal betekent dat Sony een onderhoudsbeurt uitvoert. Dit riep bij velen vragen op, aangezien zoiets altijd dagen van tevoren wordt aangekondigd. Al snel liet Sony in een officiële reactie weten dat de downtime wel degelijk te wijten is aan “sporadisch onderhoud” aan het PlayStation Network. Toch was de twijfel bij veel gamers hierdoor nog niet weggenomen.

Op zaterdag 23 april was het PlayStation Network nog steeds offline. Veel mensen begonnen hun geduld te verliezen en merkten terecht op dat het “onderhoud” wel opvallend lang duurde. Sony zag toen geen andere mogelijkheid meer dan de waarheid te vertellen: het PSN was inderdaad slachtoffer geworden van een hackersaanval. Anonymous, een hackersbeweging die al een tijdje strijdt tegen Sony omdat ze het niet eens zijn met het beleid dat de producent tegen hackers voert, had drie weken eerder het PlayStation Network al bedreigd. Daarom dachten veel mensen dat zij achter de downtime zitten. Anonymous liet in een officiële reactie echter weten niets met de aanval te maken te hebben. Sterker nog, volgens hen bestaat zelfs de kans zelfs dat de oorzaak bij Sony lag en dat de elektronicagigant de schuld op de hackers afschoof.

Wat vindt de consument?

Zoals gezegd is voor veel gamers de maat inmiddels vol. Boze PlayStation 3-bezitters laten weten hun console op internet te verkopen en sommigen vragen zelfs een schadevergoeding aan Sony. Er zijn echter ook mensen die het anders aanpakken, zoals onderstaande man die Sony via een videoboodschap smeekt het PlayStation Network te repareren:


Of gamers een vergoeding kunnen verwachten (in de zin van gratis content of iets dergelijks) is nog niet bekend, maar Sony liet vandaag wel al weten dat gedupeerde ontwikkelaars een compensatie zullen krijgen. Zeker de kleinere studio’s, die downloadable titels ontwikkelen, hebben zwaar te leiden onder de downtime. Zo werd Open Emotion Studios’ ‘Mad Blocker Alpha’ vorige week uitgebracht, maar deze is uiteraard amper verkocht. Sony heeft beloofd deze titel, zodra het PlayStation Network weer online is, extra onder de aandacht brengen.

Wat kunnen we verwachten?

Het is momenteel onduidelijk wanneer het PlayStation Network weer te bereiken zal zijn. Het zou kunnen zijn dat we morgen alweer online kunnen gamen, maar de kans bestaat ook dat het probleem pas dit weekend (of zelfs nog later) zal worden verholpen. Wat we echter wel met zekerheid kunnen zeggen is dat Sony er alles aan doet om het PSN zo snel mogelijk weer werkende te krijgen. Niet alleen het bedrijf zelf, maar de gehele game industrie verliest elk uur bakken met geld en ook het imago van Sony heeft een flinke deuk opgelopen. In de tussentijd zul je het dus moeten doen met de singleplayer modus van je games, die overigens ook best vermakelijk kunnen zijn. Als Sony meer informatie vrijgeeft lees je dat uiteraard onmiddellijk op GamersNET.

In de tussentijd starten wij maar een soort van weddenschap. Wanneer denken jullie dat het PlayStation Network weer online gaat? De gene die het dichtstbij zit maakt kans op een heuse luchtgitaar.