LEGO-games zijn het best te omschrijven als humoristisch en vrolijk. In elke deel wordt er weer een ander verhaal behandeld. Zo hebben we onder andere al Indiana Jones voorbij zien slingeren en Batman in LEGO-vorm kunnen bekijken. In het eerstvolgende deel is Harry Potter aan de beurt en dan specifiek zijn eerste vier jaar op Zweinstein.
Ik ben op dit moment twintig, studeer en vind Harry Potter leuk. Je kunt dit triest vinden, maar de één houdt er van om voetbal te kijken, de ander is helemaal fan van de huishoudbeurs en ik vind het beleven van verhalen juist weer leuk. Harry Potter is zo’n verhaal waar ik erg door geboeid wordt, de sfeer, karakters en gebeurtenissen passen allemaal goed bij elkaar en laten mij steeds naar meer hunkeren. Ook LEGO vind ik leuk. Vroeger speelde ik ermee en nu speel ik de games die onder deze naam vallen. Voor mij is LEGO Harry Potter: Jaren 1-4 dus een perfecte combinatie.
Behekste LEGO-blokken
Ik heb de game mogen checken en heb alleen bij de presentie al schaamteloos hard zitten lachen. Voor mij was dat in ieder geval een teken dat ontwikkelaar TT Games de LEGO-humor weer goed heeft neer weten te zetten. De game is echter wel wat anders dan zijn voorgangers, want de focus van de gameplay richt zich deze keer vooral op adventure. Er zijn wel enkele momenten waar je jezelf moet verdedigingen, maar deze momenten zijn schaars. Het merendeel van het spel zul je bezig zijn met puzzels oplossen, munten verzamelen, LEGO-blokken beheksen en nog veel meer.
De vier verschillende boeken waar deze game op gebaseerd is bieden in ieder geval genoeg materiaal om een leuk verhaal neer te zetten. Je zult echter niet alle details van de boeken in de game terug zien. Zo zijn de eerste paar hoofdstukken van het eerste boek al in één introfilmpje van ongeveer twee minuten samengevat. Bij het zien van de game kreeg ik gelukkig wel het Harry Potter-gevoel. Ontwikkelaar TT Games heeft Zweinstein namelijk heel mooi in LEGO-stijl om weten te toveren. De wereld van deze game is zelfs de grootste LEGO-wereld die het bedrijf tot nu toe heeft gebouwd.
Terug naar de schoolbanken
Ook de mogelijkheid om je toverkrachten te ontwikkelen (hetgene waar Harry natuurlijk voor op school zit) is tof geïntegreerd. Je zult namelijk echt lessen moeten volgen om nieuwe trucjes te leren. Zo is de toverspreuk Wingardium Leviosa heel belangrijk om puzzels op te lossen, maar hiervoor moet je op een speelse wijze wel eerst even in de schoolbanken gaan zitten. Je zult ook nog eens merken dat het ene karakter met sommige spreuken beter als de ander om kan gaan en hierdoor zul je tijdens het spelen vaak van karakter wisselen.
De laatste twee features waar ik het over ga hebben is de co-op en het bouwen met LEGO-blokken. De co-op is altijd al belangrijk geweest in LEGO-games en zit ook deze keer weer heel goed in elkaar. Zo is bijvoorbeeld het splitsen en in elkaar vloeien van het beeld (dat we al eerder in LEGO-games konden zien) weer in de co-op modus aanwezig. Het bouwen met LEGO-blokken is wel wat aangepast. Je zult dit keer namelijk echt zelf de blokjes kunnen besturen. Het bouwen van een stevige brug om mee over te steken is dus geen enkele druk op de knop meer, maar juist een precies werkje geworden.
Conclusie
Ik kan nog wel uren door praten over dit spel, want LEGO Harry Potter: Jaren 1-4 heeft heel erg veel gameplay-elementen te bieden. Ik heb het bijvoorbeeld nog niet eens gehad over het gebruik van huisdieren, het redden van medeleerlingen of de verschillende toverspreuken die je tot je beschikking zult hebben. Een essay van 4000 woorden over dit spel is echter niet nodig de boodschap die ik wil overbrengen is namelijk heel simpel. LEGO Harry Potter: Jaren 1-4 wordt weer een topper en het ziet ernaar uit dat het ook nog eens het beste LEGO-spel tot nu toe gaat worden.