LEGO Harry Potter: Jaren 1-4

LEGO-games zijn het best te omschrijven als humoristisch en vrolijk. In elke deel wordt er weer een ander verhaal behandeld. Zo hebben we onder andere al Indiana Jones voorbij zien slingeren en Batman in LEGO-vorm kunnen bekijken. In het eerstvolgende deel is Harry Potter aan de beurt en dan specifiek zijn eerste vier jaar op Zweinstein.

Ik ben op dit moment twintig, studeer en vind Harry Potter leuk. Je kunt dit triest vinden, maar de één houdt er van om voetbal te kijken, de ander is helemaal fan van de huishoudbeurs en ik vind het beleven van verhalen juist weer leuk. Harry Potter is zo’n verhaal waar ik erg door geboeid wordt, de sfeer, karakters en gebeurtenissen passen allemaal goed bij elkaar en laten mij steeds naar meer hunkeren. Ook LEGO vind ik leuk. Vroeger speelde ik ermee en nu speel ik de games die onder deze naam vallen. Voor mij is LEGO Harry Potter: Jaren 1-4 dus een perfecte combinatie.

Behekste LEGO-blokken

Ik heb de game mogen checken en heb alleen bij de presentie al schaamteloos hard zitten lachen. Voor mij was dat in ieder geval een teken dat ontwikkelaar TT Games de LEGO-humor weer goed heeft neer weten te zetten. De game is echter wel wat anders dan zijn voorgangers, want de focus van de gameplay richt zich deze keer vooral op adventure. Er zijn wel enkele momenten waar je jezelf moet verdedigingen, maar deze momenten zijn schaars. Het merendeel van het spel zul je bezig zijn met puzzels oplossen, munten verzamelen, LEGO-blokken beheksen en nog veel meer.

De vier verschillende boeken waar deze game op gebaseerd is bieden in ieder geval genoeg materiaal om een leuk verhaal neer te zetten. Je zult echter niet alle details van de boeken in de game terug zien. Zo zijn de eerste paar hoofdstukken van het eerste boek al in één introfilmpje van ongeveer twee minuten samengevat. Bij het zien van de game kreeg ik gelukkig wel het Harry Potter-gevoel. Ontwikkelaar TT Games heeft Zweinstein namelijk heel mooi in LEGO-stijl om weten te toveren. De wereld van deze game is zelfs de grootste LEGO-wereld die het bedrijf tot nu toe heeft gebouwd.

Terug naar de schoolbanken

Ook de mogelijkheid om je toverkrachten te ontwikkelen (hetgene waar Harry natuurlijk voor op school zit) is tof geïntegreerd. Je zult namelijk echt lessen moeten volgen om nieuwe trucjes te leren. Zo is de toverspreuk Wingardium Leviosa heel belangrijk om puzzels op te lossen, maar hiervoor moet je op een speelse wijze wel eerst even in de schoolbanken gaan zitten. Je zult ook nog eens merken dat het ene karakter met sommige spreuken beter als de ander om kan gaan en hierdoor zul je tijdens het spelen vaak van karakter wisselen.

De laatste twee features waar ik het over ga hebben is de co-op en het bouwen met LEGO-blokken. De co-op is altijd al belangrijk geweest in LEGO-games en zit ook deze keer weer heel goed in elkaar. Zo is bijvoorbeeld het splitsen en in elkaar vloeien van het beeld (dat we al eerder in LEGO-games konden zien) weer in de co-op modus aanwezig. Het bouwen met LEGO-blokken is wel wat aangepast. Je zult dit keer namelijk echt zelf de blokjes kunnen besturen. Het bouwen van een stevige brug om mee over te steken is dus geen enkele druk op de knop meer, maar juist een precies werkje geworden.

Conclusie

Ik kan nog wel uren door praten over dit spel, want LEGO Harry Potter: Jaren 1-4 heeft heel erg veel gameplay-elementen te bieden. Ik heb het bijvoorbeeld nog niet eens gehad over het gebruik van huisdieren, het redden van medeleerlingen of de verschillende toverspreuken die je tot je beschikking zult hebben. Een essay van 4000 woorden over dit spel is echter niet nodig de boodschap die ik wil overbrengen is namelijk heel simpel. LEGO Harry Potter: Jaren 1-4 wordt weer een topper en het ziet ernaar uit dat het ook nog eens het beste LEGO-spel tot nu toe gaat worden.

 1.   
  MaTriX's avatar

  Quote Richard Leurs
  *Ik ben op dit moment twintig, studeer en vind Harry Potter leuk. Je kunt dit triest vinden*

  Lol , mijn vrouw is 35 en vind de lego games waanzinnig, ik zelf ben bijna 39 en speel de games graag in coop met der en onze zoon van 12 ook, dus triest naaaah iedereen heeft zo zijn eigen hobby en smaak van films en ook games niks mis mee.

  En we vinden Harry Potter ook gaaf hoewel ik geen zin heb om de boeken te lezen kijk ik liever de films 😛

 2.   
  swfan's avatar

  Nou je bent nooit te oud voor lego. Daarom staat er ook op 12-99 jaar 😉
  Dit lijkt me wel een grappige game, ik heb de voorgaande trailers gezien en de humor bevalt me wel. Beetje hetzelfde als star wars, al heb ik daar alleen ooit een demo van gespeeld. Die moet ik ook nog eens in huis halen. Maar misschien dat Harry dit jaar al in huis komt.

  Off Topic ^Matrix, dan heb jij of je vrouw al wel opgegeven voor de Lego MMO Beta? Ik namelijk wel, alleen je kan maar 3 dagen in de week spelen, dus nog geen tijd gehad.

 3.   
  Oldsk00ll's avatar

  Ik vond zelf de Lego Star Wars in Co-op super vet misschien moet ik deze eerst maar een lenen van iemand 😀

 4.   
  )GN(-Erik's avatar

  Als ik het zo lees heeft deze game dus WEL de potentie om beter te worden dan Lego Starwars 😛 Ik zelf vond de Indiana Jones en Batman versies toch wel iets minder leuk dan Lego Starwars 1 en 2, dus ik wacht het nog wel even af 🙄

 5.   
  gatemaster64's avatar

  likt me vet leuk spel 8)

 6.   
  Sarge's avatar

  Ik vond de LEGO star wars serie idd de leukste van allemaal tot nu toe, maar ik ga deze toch wel eens proberen denk ik 😛

 7.   
  RoHoutje's avatar

  mij lijkt het gwn een toffe game 😀
  veel beter dan star wars hoop ik 🙂

 8.   
  Rijstekorrel's avatar

  Lijkt me leuk spel 😀

 9.   
  DGonlag2's avatar

  Lijkt me echt een leuk spel. Nu maar wachten… 😡

 10.   
  Magana's avatar

  Lego/Harry Potter-games zijn leuk voor elke leeftijd! 🙂

 11.   
  Ken2BE's avatar

  Dit is toch beeje een free-room game of niet?

 12.   
  R1chardTM's avatar

  Ken2BE schreef, "Dit is toch beeje een free-room game of niet?"

  Ja je kunt in grote mate zelf beslissen wat je gaat doen, maar je volgt natuurlijk wel het verhaal van Harry Potter. Het is dus een mix van free roaming en lineaire gameplay.

 13.   
  Marijn-8-Gerrard's avatar

  ik heb echt zin om het spel te spelen!

  hopelijk komt er later ook nog ooit een lego lord of the rings 😆

 14.   
  Fox's avatar

  lol als je op de title klikt in het bewegende deel dan staat er : Ego Harry Potter xD

 15.   
  MaTriX's avatar

  swfan schreef, "Nou je bent nooit te oud voor lego. Daarom staat er ook op 12-99 jaar 😉
  Dit lijkt me wel een grappige game, ik heb de voorgaande trailers gezien en de humor bevalt me wel. Beetje hetzelfde als star wars, al heb ik daar alleen ooit een demo van gespeeld. Die moet ik ook nog eens in huis halen. Maar misschien dat Harry dit jaar al in huis komt.

  Off Topic ^Matrix, dan heb jij of je vrouw al wel opgegeven voor de Lego MMO Beta? Ik namelijk wel, alleen je kan maar 3 dagen in de week spelen, dus nog geen tijd gehad. "

  Je zal dit wel niet meer lezen denk ik maar ja ik zit in de Lego MMO beta.

 16.   
  Sarge's avatar

  Ik wacht nog op de mijne 😛

 17.   
  medieval2=cool's avatar

  hmmm, heb de 2 lego indiana jones games gespeelt en ik vond ze super.

  dit spel lijkt me ook niet slecht 😛

  eens proberen 🙂

 18.   
  Miss Mozes's avatar

  Ik ben zelf ook een ontzettende fan van Harry Potter hoor 😉
  Is er trouwens al een demo die je kunt downloaden hiervoor?
  Ik zelf moet dit spel ook reviewen, dus ben erg benieuwd. Lijkt me best een leuk spel!