Gamersnet.nl

Assassin’s Creed II

Het eerste deel van Assassin’s Creed werd in 2007 ontvangen met een gemengd gevoel. De game zag er fantastisch uit, de sfeer en gameplay zaten goed in elkaar, maar de mate van afwisseling liet nog veel te wensen over. Assassin’s Creed 2 staat nu voor de deur en de ontwikkelaars hebben er alles aan gedaan om de speler urenlang te plezieren met een explosie aan content. Dat is gelukt en waarom ik dat vind lees je hier.

Dag Middeleeuwen, Hallo Renaissance

In Assassin’s Creed 2 begin je net als in het eerste deel met Desmond Miles, die via een machine genaamd de Animus in de huid kan kruipen van zijn voorvaderen. Waar hij in het originele Assassin’s Creed naar de Middeleeuwen reisde om in de huid van Altair te kruipen, zul je in dit deel in de huid kruipen van Ezio, in de bloeiende Renaissance. Als Ezio mag je wederom sluipen, rennen, omkopen, knokken en moorden om wraak te nemen tegen de Tempeliers, die je familie verraden hebben.

Dit is het enige dat ik kwijt wil over het verhaal, omdat het zo meeslepend en spannend is dat ik verder niks wil verklappen. De hamvraag is natuurlijk of Assassin’s Creed 2 alle kritieken van het eerste deel kan doen vergeten. Het antwoord is volmondig ja! Ubisoft heeft naar alle kritieken geluisterd en hoewel de grafische basis en de besturing minimale wijzigingen hebben meegekregen, is het vooral de inhoud en speelduur waar je om zult gillen in positieve zin.

Florence, Venetië, Rome en meer

De eerste verandering waar ik het over wil hebben zijn de steden. We zitten in een nieuwe en veel kleurrijkere periode en dat is meteen te merken. Grote rode daken, marktpleinen en kerken maken van de steden Florence, Venetië en Rome pareltjes. De basis van het klimmen blijft hetzelfde, maar omdat de omgevingen veel aantrekkelijker zijn is het fijn om dit opnieuw te mogen beleven. Tel daarbij op dat het straatbeeld een stuk drukker is en dat de mensen veel mooier en vrolijker gekleed zijn, en je zult genieten van de tijd van de Renaissance. Zeker omdat het er grafisch weer iets gelikter uitziet.

Waar het origineel draaide om het vermoorden van negen kopstukken is de opzet in Assassin’s Creed 2 veel filmischer. Legio cutscenes zijn er te vinden, allen niet langer dan een paar minuutjes, die je het verhaal vertellen en dit verhaal is meeslepend en spannend tegelijk. Zonder teveel te verklappen is de basis van je moordzuchtige ‘ik’ een complot en de moord op een aantal van je gezinsleden. Dit verraad moet gewroken worden en je zult in dit verhaal meegezogen worden. Het vermoorden van negen kopstukken komt dan ook niet terug. In plaats daarvan zul je vele kleinere en een aantal hele grote missies moeten uitvoeren en dit lossere kader is erg plezierig. De glansrol van Leonardo Da Vinci voegt veel diepgang toe aan de game, met name dankzij zijn uitvindingen zoals bijvoorbeeld het tweede verborgen polsmes, een zweefvliegtuig en een pistool waarmee je een aantal kogels kunt afvuren.

Speelgoed

Hoe leuk en hoe lang het hoofdverhaal ook is, Assassin’s Creed 2 wil veel meer bieden dan alleen dat verhaal. Gelukkig biedt de game ook een stuk meer en dat heeft allemaal te maken met geld. Het geld is namelijk de basis om te upgraden en omdat veel dingen nou eenmaal geld kosten, zul je ook veel dingen moeten doen om dat geld te verdienen. Kleine missies variëren van het in elkaar beuken van vreemdgaande mannen tot het doodmaken van criminelen, het onderzoeken van grotten, het bezorgen van post en het winnen van races tegen anderen. Met het geld dat je verdient kun je veel spullen kopen als wapens, bepantsering, kleding, winkels en kunst.

Om te beginnen bij de wapens. Er zijn meer dan twintig verschillende soorten grote wapens te vinden. Zwaarden zijn er in alle kleuren en maten, dikke knotsen om schedels in te slaan, maar ook kleiner speelgoed als messen en ijzeren handschoenen zijn aanwezig. De nieuwe wapens brengen vele nieuwe countermoves en ook animaties met zich mee. Het kapotbeuken van iemand met een knots is magistraal en de hoeveelheid aan nieuwe gevechtsanimaties is een extra stimulans om veel verschillende wapens te gebruiken. Ook is er een uitgebreid aanbod aan bepantsering. Alle lichaamsdelen zijn te beschermen met verschillende soorten materiaal en alles is ook zichtbaar te zien op Ezio. Ook nieuwe kleding is te kopen waarbij elke stad zijn eigen speciale kleuren heeft die alleen daar worden aangeboden.

Hoe meer geld je verdient, hoe leuker het is om de game te spelen. Niet alleen vanwege de vette wapens, maar ook om dat geld te investeren is in je eigen dorpje en je eigen villa. Ja, je hebt een eigen huis! In deze villa is alles te vinden wat je hebt vrijgespeeld. Alle wapens en schilderijen zijn hier te vinden en ze hangen mooi op display. Ook kan je dorpje mooier worden door winkels te laten renoveren. Hoe mooier de winkels, hoe meer mensen er komen kopen en hoe meer belasting je vangt van de winkeliers. Het zorgt ervoor dat je altijd een doel hebt, want iedereen bouwt graag aan zijn stad en aan meer spullen.

Conclusie

Assassin’s Creed 2 doet de saaie momenten uit het eerste deel helemaal vergeten. Er is genoeg te doen met vele verschillende wapens en uitrustingen. Tel daarbij het geldsysteem op, waardoor je kunt investeren in je wapens, villa en stad en je hebt continu een doel om mee bezig te zijn. De filmische ervaring en vele vette kills, de uitvindingen van Da Vinci en de prachtige steden maken ook het vermoorden van kopstukken veel vetter. De basis was er qua besturing en graphics en met dit tweede deel hebben ze daarop voortgebouwd en voor heel veel nieuwe content gezorgd zodat je je niet snel zult vervelen. Dit verdient een dikke pluim en als alle ontwikkelaars zo omgaan met kritiek hebben wij een mooie toekomst in het verschiet.