Assassin’s Creed II

Het eerste deel van Assassin’s Creed werd in 2007 ontvangen met een gemengd gevoel. De game zag er fantastisch uit, de sfeer en gameplay zaten goed in elkaar, maar de mate van afwisseling liet nog veel te wensen over. Assassin’s Creed 2 staat nu voor de deur en de ontwikkelaars hebben er alles aan gedaan om de speler urenlang te plezieren met een explosie aan content. Dat is gelukt en waarom ik dat vind lees je hier.

Dag Middeleeuwen, Hallo Renaissance

In Assassin’s Creed 2 begin je net als in het eerste deel met Desmond Miles, die via een machine genaamd de Animus in de huid kan kruipen van zijn voorvaderen. Waar hij in het originele Assassin’s Creed naar de Middeleeuwen reisde om in de huid van Altair te kruipen, zul je in dit deel in de huid kruipen van Ezio, in de bloeiende Renaissance. Als Ezio mag je wederom sluipen, rennen, omkopen, knokken en moorden om wraak te nemen tegen de Tempeliers, die je familie verraden hebben.

Dit is het enige dat ik kwijt wil over het verhaal, omdat het zo meeslepend en spannend is dat ik verder niks wil verklappen. De hamvraag is natuurlijk of Assassin’s Creed 2 alle kritieken van het eerste deel kan doen vergeten. Het antwoord is volmondig ja! Ubisoft heeft naar alle kritieken geluisterd en hoewel de grafische basis en de besturing minimale wijzigingen hebben meegekregen, is het vooral de inhoud en speelduur waar je om zult gillen in positieve zin.

Florence, Venetiรซ, Rome en meer

De eerste verandering waar ik het over wil hebben zijn de steden. We zitten in een nieuwe en veel kleurrijkere periode en dat is meteen te merken. Grote rode daken, marktpleinen en kerken maken van de steden Florence, Venetiรซ en Rome pareltjes. De basis van het klimmen blijft hetzelfde, maar omdat de omgevingen veel aantrekkelijker zijn is het fijn om dit opnieuw te mogen beleven. Tel daarbij op dat het straatbeeld een stuk drukker is en dat de mensen veel mooier en vrolijker gekleed zijn, en je zult genieten van de tijd van de Renaissance. Zeker omdat het er grafisch weer iets gelikter uitziet.

Waar het origineel draaide om het vermoorden van negen kopstukken is de opzet in Assassin’s Creed 2 veel filmischer. Legio cutscenes zijn er te vinden, allen niet langer dan een paar minuutjes, die je het verhaal vertellen en dit verhaal is meeslepend en spannend tegelijk. Zonder teveel te verklappen is de basis van je moordzuchtige ‘ik’ een complot en de moord op een aantal van je gezinsleden. Dit verraad moet gewroken worden en je zult in dit verhaal meegezogen worden. Het vermoorden van negen kopstukken komt dan ook niet terug. In plaats daarvan zul je vele kleinere en een aantal hele grote missies moeten uitvoeren en dit lossere kader is erg plezierig. De glansrol van Leonardo Da Vinci voegt veel diepgang toe aan de game, met name dankzij zijn uitvindingen zoals bijvoorbeeld het tweede verborgen polsmes, een zweefvliegtuig en een pistool waarmee je een aantal kogels kunt afvuren.

Speelgoed

Hoe leuk en hoe lang het hoofdverhaal ook is, Assassin’s Creed 2 wil veel meer bieden dan alleen dat verhaal. Gelukkig biedt de game ook een stuk meer en dat heeft allemaal te maken met geld. Het geld is namelijk de basis om te upgraden en omdat veel dingen nou eenmaal geld kosten, zul je ook veel dingen moeten doen om dat geld te verdienen. Kleine missies variรซren van het in elkaar beuken van vreemdgaande mannen tot het doodmaken van criminelen, het onderzoeken van grotten, het bezorgen van post en het winnen van races tegen anderen. Met het geld dat je verdient kun je veel spullen kopen als wapens, bepantsering, kleding, winkels en kunst.

Om te beginnen bij de wapens. Er zijn meer dan twintig verschillende soorten grote wapens te vinden. Zwaarden zijn er in alle kleuren en maten, dikke knotsen om schedels in te slaan, maar ook kleiner speelgoed als messen en ijzeren handschoenen zijn aanwezig. De nieuwe wapens brengen vele nieuwe countermoves en ook animaties met zich mee. Het kapotbeuken van iemand met een knots is magistraal en de hoeveelheid aan nieuwe gevechtsanimaties is een extra stimulans om veel verschillende wapens te gebruiken. Ook is er een uitgebreid aanbod aan bepantsering. Alle lichaamsdelen zijn te beschermen met verschillende soorten materiaal en alles is ook zichtbaar te zien op Ezio. Ook nieuwe kleding is te kopen waarbij elke stad zijn eigen speciale kleuren heeft die alleen daar worden aangeboden.

Hoe meer geld je verdient, hoe leuker het is om de game te spelen. Niet alleen vanwege de vette wapens, maar ook om dat geld te investeren is in je eigen dorpje en je eigen villa. Ja, je hebt een eigen huis! In deze villa is alles te vinden wat je hebt vrijgespeeld. Alle wapens en schilderijen zijn hier te vinden en ze hangen mooi op display. Ook kan je dorpje mooier worden door winkels te laten renoveren. Hoe mooier de winkels, hoe meer mensen er komen kopen en hoe meer belasting je vangt van de winkeliers. Het zorgt ervoor dat je altijd een doel hebt, want iedereen bouwt graag aan zijn stad en aan meer spullen.

Conclusie

Assassin’s Creed 2 doet de saaie momenten uit het eerste deel helemaal vergeten. Er is genoeg te doen met vele verschillende wapens en uitrustingen. Tel daarbij het geldsysteem op, waardoor je kunt investeren in je wapens, villa en stad en je hebt continu een doel om mee bezig te zijn. De filmische ervaring en vele vette kills, de uitvindingen van Da Vinci en de prachtige steden maken ook het vermoorden van kopstukken veel vetter. De basis was er qua besturing en graphics en met dit tweede deel hebben ze daarop voortgebouwd en voor heel veel nieuwe content gezorgd zodat je je niet snel zult vervelen. Dit verdient een dikke pluim en als alle ontwikkelaars zo omgaan met kritiek hebben wij een mooie toekomst in het verschiet.

 1.   
  GENERAL_DS's avatar

  leuke review mijn complimenten ๐Ÿ˜†

 2.   
  matios's avatar

  zeker leuke review

 3.   
  Sa.'s avatar

  perfect gewoon niet normaal!!!!!! (dit is zijn mijn cijfers kwa gameplay trailers en ammericaanse comments) ๐Ÿ˜›

 4.   
  gebruiker50081's avatar

  Heerlijke cijfers voor een heerlijk spel ๐Ÿ˜†

 5.   
  Kilerden's avatar

  Ik heb er echt zin in!!!

  Heb FM3 al van m’n harddisk verwijdert zodat ik AC2 er op kan instaleren ๐Ÿ˜€

 6.   
  -050- Critical's avatar

  ik vind ac helemaal niet leuk, dit ligt hoogswaarschijnlijk aan mij, aangezien ik de entertainmentwaarde zeker zie. het is gewoon niet aan mij besteed, het is overigens geweldig uitgewerkt en het verdiend deze cijfers zeker, als ik de gekte eromheen hoor

 7.   
  /DareDevil's avatar

  Ik krijg hem over 1 of 2 dagen binnen. Ik heb deel 1 helemaal kapot gespeeld 100% alle achievements deze lijkt me nog zoveel beter als deel 1. de reviews van IGN en GT waren ook echt tof.

  Can’t Wait!!! ๐Ÿ˜†

 8.   
  Justdoit's avatar

  yeaaaah ik krijg hem morgennn ๐Ÿ˜€ :p

 9.   
  nurie's avatar

  ik mis in deze review waarom de gameplay niet meer repetetief is, dat je armor en een huis krijgt is fijn, maar maakt niet veel uit qua als je kijkt naar deze factoor het heeft zelfs kans om de game alleen maar repetetiever te maken

 10.   
  7lotus94's avatar

  Op zich een mooie review! alleen wat kort, er valt nog zoveel meer te vertellen vind ik! De game is zo verschrikkelijk uitgebreid! Ik vind dat deze zijn cijfers meer dan waar is ๐Ÿ™„

 11.   
  Diede's avatar

  sdfl schreef, "perfect gewoon niet normaal!!!!!! (dit is zijn mijn cijfers kwa gameplay trailers en ammericaanse comments) ๐Ÿ˜› "

  Persoonlijke cijfers geven terwijl je het nog nooit gespeeld hebt, goed bezig.

 12.   
  Darkknight's avatar

  Ik heb hem al uitgespeeld er goeie game veel afwisselingen eindelijk. Gamepoints erg makkelijk te krijgen en deze game kun je in een kleine laat zegge 8-9 uitspelen als je flink doorgamed.

  Combad systeem is een stuk soms erg makkelijk als je met je knife’s gooit heb je je tegenstanders al in 1 a 2x gooien dood. De verhaal lijn is leuk zoals gwnlijk moord je de ene naar de andere gast uit :P. De kwaliteit is natuurlijk schitterend en als je het water ziet zou je er al spontaan in duiken.( overgines zeer handig om te ontsnappen.)

  Voor de rest gwn een must have voor de mensen die van klimmen klauteren en uitmoorden houden.

 13.   
  LennardF1989's avatar

  sdfl schreef, "perfect gewoon niet normaal!!!!!! (dit is zijn mijn cijfers kwa gameplay trailers en ammericaanse comments) ๐Ÿ˜› "

  Oh mijn god…

  ammericaanse is nog altijd Amerikaanse in het Nederlands…

  ๐Ÿ˜‰

 14.   
  Cirdan's avatar

  ”Darkknight “ schreef, "Ik heb hem al uitgespeeld er goeie game veel afwisselingen eindelijk. Gamepoints erg makkelijk te krijgen en deze game kun je in een kleine laat zegge 8-9 uitspelen als je flink doorgamed.

  Combad systeem is een stuk soms erg makkelijk als je met je knife’s gooit heb je je tegenstanders al in 1 a 2x gooien dood. De verhaal lijn is leuk zoals gwnlijk moord je de ene naar de andere gast uit :P. De kwaliteit is natuurlijk schitterend en als je het water ziet zou je er al spontaan in duiken.( overgines zeer handig om te ontsnappen.)

  Voor de rest gwn een must have voor de mensen die van klimmen klauteren en uitmoorden houden."

  8/9 uurtjes maar?:O Damn, ik vond het al veel dat ik 60 euro neertelde voor CoDMW2 met 4 uur gameplay.. (okay, online is vet, maar bekijk het even naar de campaign). Ik wacht wel dat ik ACII koop. Maybe als ik mijn 13e maand salaris krijg ๐Ÿ™‚

 15.   
  LittleRemco01's avatar

  cod4life schreef, "

  ”Darkknight “ schreef, "Ik heb hem al uitgespeeld er goeie game veel afwisselingen eindelijk. Gamepoints erg makkelijk te krijgen en deze game kun je in een kleine laat zegge 8-9 uitspelen als je flink doorgamed.

  Combad systeem is een stuk soms erg makkelijk als je met je knife’s gooit heb je je tegenstanders al in 1 a 2x gooien dood. De verhaal lijn is leuk zoals gwnlijk moord je de ene naar de andere gast uit :P. De kwaliteit is natuurlijk schitterend en als je het water ziet zou je er al spontaan in duiken.( overgines zeer handig om te ontsnappen.)

  Voor de rest gwn een must have voor de mensen die van klimmen klauteren en uitmoorden houden."

  Al uitgespeeld :O?
  Hoe kom jij daaran dan :P"

  Meschien in Amerika Al Gekocht ? , Mijn Complimenten voor de Review , en kijk nou . Allemaal 9 Cijfers ๐Ÿ˜ฎ Dan kan ik Natuurlijk niet achterblijven , Mijn Mening :

 16.   
  GameAC's avatar

  Beter dan de eerste. Vรฉรฉl beter.

 17.   
  Boxer's avatar

  wacht nog op de pc versie, maar heb hem al wel gespeeld

 18.   
  assassin_MKA's avatar

  Mooie review, Het is goed dat pc versie uitgesteld is. Want eerst begin ik met MW2 en L4D2.
  En na nieuwjaar ga ik aan de slag met AC2 ๐Ÿ™‚

 19.   
  Sa.'s avatar

  LennardF1989″][quote=”sdfl schreef, "perfect gewoon niet normaal!!!!!! (dit is zijn mijn cijfers kwa gameplay trailers en ammericaanse comments) ๐Ÿ˜› "

  Oh mijn god…

  ammericaanse is nog altijd Amerikaanse in het Nederlands…

  ๐Ÿ˜‰ [/quote]

  ik weet het had gewoon geen zin om na te denken ๐Ÿ˜›

 20.   
  War&Peace's avatar

  Gooi hem in me laarsje,
  Danku sinterklaasje! ๐Ÿ˜€

 21.   
  BulletKill's avatar

  Nu ga ik hem zeker pre-orderen of iedgeval halen op de eerste dag :D.

 22.   
  Tom's avatar

  Ik ging er eigenlijk van uit dat Michiel deze review had geschreven, maar begin derde alinea begon er alweer een belletje te rinkelen dat ik fout zat.
  Nog steeds een lekker weg lezende review, al moet ik eerlijk toegeven dat ik geen groot fan ben van de serie.

 23.   
  Petor's avatar

  Tharduz schreef, "Ik ging er eigenlijk van uit dat Michiel deze review had geschreven, maar begin derde alinea begon er alweer een belletje te rinkelen dat ik fout zat.
  Nog steeds een lekker weg lezende review, al moet ik eerlijk toegeven dat ik geen groot fan ben van de serie. "

  Hoe zag je dat Michiel hem niet geschreven had in de derde alinea? De IKvorm?

 24.   
  LennardF1989's avatar

  De PSP-versie is ook ongelooflijk vet, deze gaat verder met het verhaal van Altaรฏr en is dus een MUST-PLAY om in het verhaal van Desmond te blijven. Ik wacht even met mijn cijfers tot de review op GN staat ๐Ÿ˜‰

  Gotta love America ๐Ÿ˜€

 25.   
  Fox's avatar

  leuk spel maar komt hij ook op de ipod uit???

  ??

  ?? ๐Ÿ™„

 26.   
  GraveDevil's avatar

  Petor schreef, "Hoe zag je dat Michiel hem niet geschreven had in de derde alinea? De IKvorm?"

  Ik heb hem ook wel een paar de ik vorm zien schrijven. Maar in de tijd dat ik reviews schreef voor een andere site hebben ze het erin geramd om de ik vorm te vermijden ๐Ÿ˜›

 27.   
  Petor's avatar

  GraveDevil schreef, "

  ”Petor” schreef, "Hoe zag je dat Michiel hem niet geschreven had in de derde alinea? De IKvorm?"

  Ik heb hem ook wel een paar de ik vorm zien schrijven. Maar in de tijd dat ik reviews schreef voor een andere site hebben ze het erin geramd om de ik vorm te vermijden :P"

  Als het niet teveel gebeurd natuurlijk. Maar IK vind dat een review persoonlijk is en dat je soms best mag zeggen wat je vind. Maar ja, wie ben ik

 28.   
  Timmeh's avatar

  Het is gewoon een veel beter game dan AC. Het is een meeslepend verhaal(had AC niet) en het heeft ook meer submissies

 29.   
  b00m666's avatar

  Cirdan schreef, "

  ”Darkknight “ schreef, "Ik heb hem al uitgespeeld er goeie game veel afwisselingen eindelijk. Gamepoints erg makkelijk te krijgen en deze game kun je in een kleine laat zegge 8-9 uitspelen als je flink doorgamed.

  Combad systeem is een stuk soms erg makkelijk als je met je knife’s gooit heb je je tegenstanders al in 1 a 2x gooien dood. De verhaal lijn is leuk zoals gwnlijk moord je de ene naar de andere gast uit :P. De kwaliteit is natuurlijk schitterend en als je het water ziet zou je er al spontaan in duiken.( overgines zeer handig om te ontsnappen.)

  Voor de rest gwn een must have voor de mensen die van klimmen klauteren en uitmoorden houden."

  8/9 uurtjes maar?:O Damn, ik vond het al veel dat ik 60 euro neertelde voor CoDMW2 met 4 uur gameplay.. (okay, online is vet, maar bekijk het even naar de campaign). Ik wacht wel dat ik ACII koop. Maybe als ik mijn 13e maand salaris krijg ๐Ÿ™‚ "

  ik heb by die gamelaunch cod6 voor 45 euro man ps heb ac2 voor 30 euro is een actie voor 1 dag

 30.   
  Tom's avatar

  Petor schreef, "

  ”Tharduz” schreef, "Ik ging er eigenlijk van uit dat Michiel deze review had geschreven, maar begin derde alinea begon er alweer een belletje te rinkelen dat ik fout zat.
  Nog steeds een lekker weg lezende review, al moet ik eerlijk toegeven dat ik geen groot fan ben van de serie. "

  Hoe zag je dat Michiel hem niet geschreven had in de derde alinea? De IKvorm?"

  Nee nee, dat is het ‘m niet hoor. Maar aangezien Michiel zoveel te schrijven heeft en je dus ook meer van hem leest/te zien krijgt merk je echt precies wat zijn stijl is. En je kunt dus duidelijk merken dat Michiel’s vingerafdrukken totaal niet te zien zijn in dit artikel. Natuurlijk helemaal niks slecht tegenover jou hoor, Peter. ๐Ÿ˜‰ Ik vond het alleen wel een opmerking waard om te zeggen dat door middel van schrijfstijlen ik de redacteurs makkelijk kan onderscheiden zonder ook nog maar hun naam aangetroffen te hebben. ๐Ÿ™‚

 31.   
  the-k[013]'s avatar

  ik heb hem al uitgespeeld maar ik weet nie hoe ik trug kan naar rome
  hij staat wel als plaatje en naam in mijn legenda maar op mijn kaart kan ik het niet vinden dus ik denk dat ik er pas naartoe kan als ik alles maar dan ook alles pas heb ik hoop het want da maakt me verwachting wel compleet ๐Ÿ˜† ๐Ÿ˜ก

 32.   
  Whow's avatar

  mega mooi spel!

 33.   
  War&Peace's avatar

  Vandaag bij vriend gespeeld, die sfeer, die gameplay, het vechten..
  Prachtig!

 34.   
  Sa.'s avatar

  turkish_assassin schreef, "Mooie review, Het is goed dat pc versie uitgesteld is. Want eerst begin ik met MW2 en L4D2.
  En na nieuwjaar ga ik aan de slag met AC2 :)"

  dat dacht ik nou ook ๐Ÿ˜† ๐Ÿ˜ฎ

 35.   
  GENERAL_DS's avatar

  deze game krijgt hier hogere cijfers als mw2
  ๐Ÿ˜€

  lueke voor ac2

 36.   
  robertw13's avatar

  Ik heb hem net ffe gespeeld, en ik ben het helemaal eens met de review: wat een geweldig spel! ๐Ÿ˜€

 37.   
  olivierboel's avatar

  ubisoft heeft een schot in de roos met assassin’s creed 2

 38.   
  pieter10's avatar

  War&Peace schreef, "Gooi hem in me laarsje,
  Danku sinterklaasje! ๐Ÿ˜€ "

  nou als deze in mijn laars komt kom ik spontaan klaar haha ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜€
  echt vette game

 39.   
  Daniel Z's avatar

  Ik was een beetje teleurgesteld toen ik begon te spelen. Het personage trekt me niet aan, veel te macho en totaal niet mysterieus. Bovendien begin je nog niet eens als Assassin, dat maakt het personage voor mij ook al te open.

  Moest even aan de besturing wennen, maar ik vind dat nu wel heerlijk werken. Nu ik eindelijk die Assassin kleding heb, begint de game een stuk beter te worden. Vond echter Assassin’s Creed I de grootste impact hebben toen ik eraan begon, maar dat is eigenlijk wel logisch. Middeleeuwen trekt me tevens wat meer.

 40.   
  twimboy's avatar

  zekers veel beter als 1 , 1 was ik zelf heeeeeeel snel zat ๐Ÿ˜ฎ

 41.   
  fearfull assassin's avatar

  hele vete game
  gok dat dit wel de game van 2010 wordt ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜€

 42.   
  nick7's avatar

  Ik heb hem nu al bijna uitgespeeld, en hij is echt geweldig ๐Ÿ˜€ . Wat mij betreft is dit het beste spel van 2009 ๐Ÿ˜€ . De missies zijn goed gevarieerd, (van de 10 zijn 9 anders) en de gameplay is goed, het enige wat ik daar nog aan op kan merken is dat hij soms de verkeerde kant op klimt of springt maar dat kan ook aan mij liggen ๐Ÿ˜ณ . Ik geef alleen geen 10 omdat de game over een aantal jaren natuurlijk weer verouderd is, wat dat betreft kan geen enkel spel een 10 krijgen ๐Ÿ˜‰ .

 43.   
  gillian70's avatar

  ik heb hem en supergame ๐Ÿ˜€

 44.   
  VittoCalis's avatar

  Wat een vet spel! heb hem nog niet uitgespeeld maar kan niet wachten tot ik mijn ps3 weer aan kan zetten.

 45.   
  MaTriX's avatar

  Tja ik zal misschien wel erg hoog zijn met me cijfers , maar voor mij is dit gewoon de topper van het jaar , en heeft ook nog een hele hoge replay waarde vind ik.

 46.   
  STRAIGHT FLUSH's avatar

  mooi spel alleeen een klein essentieel minpuntje is het einde die is zwaar verneukt en zuigt hard. die paus killen is echt saai geen spatje bloed.

 47.   
  xHouse's avatar

  Het is best een leuk spel, enkel dat soms de besturing erg hard faalt.
  En sommige missie’s zijn echt te ver gezocht, zoals die missie’s voor die zegels; die 2 laatste zijn echter zo goed als ommogelijk omdat die controller het precies niet deftig doorgeeft.

  Dan toch maar een 7/10.

 48.   
  Magana's avatar

  Is er ook een mogelijkheid in het spel waarbij je zelf kunt ‘freerunnen’op de daken van Florence etc.?

 49.   
  Dude…'s avatar

  dit was eigenlijk de game van 2009

 50.   
  Dude…'s avatar

  lekker veel 10en.

  ik oordeel een beetje laat terwijl ik de game al een half jaar heb maar hij is het waard.

  Brotherhood word nog beter dat is gewoon AC2 met MULTIPLAYER!!!!!

 51.   
  tim728's avatar

  echt cool ๐Ÿ™‚ ๐Ÿ™‚ spel heb hem na 2 weken uitgespeeld ben nu nog opzoek naar zegels

  ik heb nog een klein minpuntje ik vind het jammer dat je de animus niet kan verlaten dat kan in het eerste deel wel. maar veder echt een top game ik ben er zeer tevreden over

 52.   
  RoHoutje's avatar

  Nu nog wachten op Brotherhood! ๐Ÿ˜†

 53.   
  ell0bo's avatar

  Darkknight “]

  ”Cirdan schreef, "[quote=”Darkknight “ schreef, ".."

  8/9 uurtjes maar?:O Damn, ik vond het al veel dat ik 60 euro neertelde voor CoDMW2 met 4 uur gameplay.. (okay, online is vet, maar bekijk het even naar de campaign). Ik wacht wel dat ik ACII koop. Maybe als ik mijn 13e maand salaris krijg ๐Ÿ™‚ "

  de verhaal lijn duurt ong 8 tot 9 uur bij mij. Voor de rest kun je de bekende veren zoals de vlaggen van deel 1 verzamelen en ik kun je zogenoemde tombes bezoeken. hier krijg je d8 ik 20 points voor als je hem haald zoiets ๐Ÿ˜‰ lekker veel klautere. effe denken wat nog meer mwhaa ni echt veel bijzonder er zijn onwijs veel kisten met geld die je kunt verzamele met geld[/quote]
  en het is ook maar net hoe je het spel speelt want je kunt het spel zo lang laten duren als je zelf wilt door alle sub opdrachten uit te voeren en niet alleen het verhaallijn volgt

 54.   
  FireBallz's avatar

  Je kan hem nu voor 9.98 ophalen bij Gamemania, ga ik zeker doen voor ps3. was enorm overtuigt na de review van jullir en die van Insidegamer, psonly en POwer unlimited. Is hij die 9.98 wel waard ๐Ÿ˜›