Gamersnet.nl

De Sims 3

Er zijn in de loop der tijd al aardig wat games met daarin de Sims in de hoofdrol uitgekomen en na de Sims 1 en de Sims 2 is het nu tijd geworden voor een derde deel in de serie. Of dit derde deel net zo leuk en verslavend is als de vorige delen lees je in deze review.

Het is alweer bijna tien jaar geleden dat de Sims 1 uit kwam en sinds die tijd zijn de Sims eigenlijk alleen maar bekender en populairder geworden. Naast talloze uitbreidingen kwamen er ook console-versies van de Sims uit en ook kwam er de MySims-variant. In 2004 volgde de Sims 2, uiteraard met bijbehorende uitbreidingen, en vijf jaar later is het dan eindelijk tijd voor het derde deel in de serie.

Levenswens

De Sims 2 bevatte aardig wat nieuwe elementen in vergelijking met het eerste deel en het is dan ook niet zo vreemd dat veel van deze elementen weer terugkomen in de Sims 3, hoewel soms wel een tikkeltje anders. Zo is ook deze keer weer het systeem aanwezig waarbij je Sim opgroeit, ouder wordt en later sterft, maar ook de zogenaamde ‘aspiration points’ zul je weer tegenkomen. Deze punten kon je in de Sims 2 behalen door je Sims bepaalde dingen te laten doen en vervolgens kon je met deze punten onder andere voorwerpen kopen. In de Sims 3 is er een soortgelijk systeem aanwezig, dat gebruik maakt van wensen.

Bij het maken van je Sim kun je, zoals je waarschijnlijk al wel gewend bent van de serie, weer ongelofelijk veel keuzes maken met betrekking tot het uiterlijk van je Sim. Je kiest bijvoorbeeld geen haarkleur, maar een basishaarkleur, de kleur van de highlights, de kleur van de haarpunten en ga zo maar door. Dit is uiteraard erg leuk om te doen en je kunt er aardig wat tijd mee zoet zijn, maar dit kan ook teveel tijd in beslag nemen aangezien je enigszins het idee krijgt dat je alles ook echt aan móet passen.

Bij het maken van een Sim moet je ook kiezen wat voor karakter je Sim heeft. Dit beperkt zich niet, zoals in de eerste Sims-game, tot het kiezen tussen netjes en rommelig, maar wordt dit keer gedaan door middel van het kiezen van enkele specifieke karaktereigenschappen. Zo kun je kiezen of je Sim wel of niet van kinderen houdt, of hij een boekenworm is, of hij vegetarisch is en ga zo maar door. Deze karaktereigenschappen bepalen niet alleen hoe je Sim reageert op bijvoorbeeld kinderen, maar ze bepalen ook de levenswens en de kleine wensen van je Sim. Net zoals bij het systeem met de aspiration points in de Sims 2 krijg je punten voor het vervullen van deze wensen en kun je er vervolgens leuke items of eigenschappen van kopen.

Dit systeem is naar mijn mening een van de sterkste punten van de Sims 3, aangezien je hierdoor een doel krijgt in het spel. Hierdoor is de Sims 3 meer dan alleen een simulatie en neigt het richting het RPG-genre als je hier als speler voor kiest. Ben je echter een echte fan van de vrijheid in simulatiegames dan zal dit systeem ietwat betuttelend overkomen. Af en toe voelt het een beetje alsof je aan ’t handje wordt meegenomen door deze game, wat voor spelers met minder ervaring erg prettig kan zijn. Voor de gamers met wat meer ervaring kan het echter, zoals ik hierboven ook al heb aangegeven, aanvoelen als betuttelend, hoewel je er uiteraard voor kunt kiezen om deze wensen compleet te negeren.

Interieurontwerper

Alles in de Sims 3 valt aan te passen en daarmee bedoel ik niet alleen de Sims zelf. Voor ongeveer alles wat je kunt bedenken, zoals bijvoorbeeld meubilair, vloeren en behang zijn er verschillende materialen beschikbaar. Zo kun je een muur bekleden met leer en hout of een bank met baksteen en metaal. Bovendien kun je deze materiaalkeuze makkelijk toepassen op andere voorwerpen door deze hier simpelweg heen te slepen. Zo krijg je een badkuip die perfect matcht bij je bakstenen bank.

Net zoals bij het maken van je Sims kun je ongelofelijk veel tijd besteden aan het aanpassen van alle mogelijke onderdelen. Het gaat zelfs zo ver dat ik me voor kan stellen dat een interieurontwerper geen maquettes of tekeningen meer maakt voor zijn klanten, maar zijn ontwerp gewoon in de Sims 3 maakt…

De Sims 3 is net zoals de vorige delen een spel dat je niet online kunt spelen. Hier staat echter tegenover dat er wel veel online mogelijkheden zijn, zoals uiteraard het kunnen downloaden van allerlei dingen, maar je kunt via een speciale editor ook allerlei filmpjes maken van je Sims en deze vervolgens online zetten waar iedereen ze kan bewonderen.

Conclusie

Als er iets opvalt aan de Sims 3 is het wel dat het een heel compleet en fijn spel is. De makers hebben alles zo compleet gemaakt dat er nauwelijks nog verbeterpunten zijn. De uitgebreide mogelijkheden om alles er precies zo uit te laten zien zoals jij dat wilt zijn top en doordat je nu niet meer tussen de verschillende huizen hoeft te wisselen, maar gewoon in één keer door kunt lopen voelt de Sims 3 veel vrijer aan dan vorige delen. Aan de andere kant wordt je door het spel wel iets meer aan het handje genomen, maar dit neemt niet weg dat de Sims 3 weer een ongelofelijk leuke en verslavende game is geworden waar ik nu alweer veel te veel nachtelijke uurtjes aan kwijt ben geraakt.