De Sims 3

Er zijn in de loop der tijd al aardig wat games met daarin de Sims in de hoofdrol uitgekomen en na de Sims 1 en de Sims 2 is het nu tijd geworden voor een derde deel in de serie. Of dit derde deel net zo leuk en verslavend is als de vorige delen lees je in deze review.

Het is alweer bijna tien jaar geleden dat de Sims 1 uit kwam en sinds die tijd zijn de Sims eigenlijk alleen maar bekender en populairder geworden. Naast talloze uitbreidingen kwamen er ook console-versies van de Sims uit en ook kwam er de MySims-variant. In 2004 volgde de Sims 2, uiteraard met bijbehorende uitbreidingen, en vijf jaar later is het dan eindelijk tijd voor het derde deel in de serie.

Levenswens

De Sims 2 bevatte aardig wat nieuwe elementen in vergelijking met het eerste deel en het is dan ook niet zo vreemd dat veel van deze elementen weer terugkomen in de Sims 3, hoewel soms wel een tikkeltje anders. Zo is ook deze keer weer het systeem aanwezig waarbij je Sim opgroeit, ouder wordt en later sterft, maar ook de zogenaamde ‘aspiration points’ zul je weer tegenkomen. Deze punten kon je in de Sims 2 behalen door je Sims bepaalde dingen te laten doen en vervolgens kon je met deze punten onder andere voorwerpen kopen. In de Sims 3 is er een soortgelijk systeem aanwezig, dat gebruik maakt van wensen.

Bij het maken van je Sim kun je, zoals je waarschijnlijk al wel gewend bent van de serie, weer ongelofelijk veel keuzes maken met betrekking tot het uiterlijk van je Sim. Je kiest bijvoorbeeld geen haarkleur, maar een basishaarkleur, de kleur van de highlights, de kleur van de haarpunten en ga zo maar door. Dit is uiteraard erg leuk om te doen en je kunt er aardig wat tijd mee zoet zijn, maar dit kan ook teveel tijd in beslag nemen aangezien je enigszins het idee krijgt dat je alles ook echt aan mรณet passen.

Bij het maken van een Sim moet je ook kiezen wat voor karakter je Sim heeft. Dit beperkt zich niet, zoals in de eerste Sims-game, tot het kiezen tussen netjes en rommelig, maar wordt dit keer gedaan door middel van het kiezen van enkele specifieke karaktereigenschappen. Zo kun je kiezen of je Sim wel of niet van kinderen houdt, of hij een boekenworm is, of hij vegetarisch is en ga zo maar door. Deze karaktereigenschappen bepalen niet alleen hoe je Sim reageert op bijvoorbeeld kinderen, maar ze bepalen ook de levenswens en de kleine wensen van je Sim. Net zoals bij het systeem met de aspiration points in de Sims 2 krijg je punten voor het vervullen van deze wensen en kun je er vervolgens leuke items of eigenschappen van kopen.

Dit systeem is naar mijn mening een van de sterkste punten van de Sims 3, aangezien je hierdoor een doel krijgt in het spel. Hierdoor is de Sims 3 meer dan alleen een simulatie en neigt het richting het RPG-genre als je hier als speler voor kiest. Ben je echter een echte fan van de vrijheid in simulatiegames dan zal dit systeem ietwat betuttelend overkomen. Af en toe voelt het een beetje alsof je aan ’t handje wordt meegenomen door deze game, wat voor spelers met minder ervaring erg prettig kan zijn. Voor de gamers met wat meer ervaring kan het echter, zoals ik hierboven ook al heb aangegeven, aanvoelen als betuttelend, hoewel je er uiteraard voor kunt kiezen om deze wensen compleet te negeren.

Interieurontwerper

Alles in de Sims 3 valt aan te passen en daarmee bedoel ik niet alleen de Sims zelf. Voor ongeveer alles wat je kunt bedenken, zoals bijvoorbeeld meubilair, vloeren en behang zijn er verschillende materialen beschikbaar. Zo kun je een muur bekleden met leer en hout of een bank met baksteen en metaal. Bovendien kun je deze materiaalkeuze makkelijk toepassen op andere voorwerpen door deze hier simpelweg heen te slepen. Zo krijg je een badkuip die perfect matcht bij je bakstenen bank.

Net zoals bij het maken van je Sims kun je ongelofelijk veel tijd besteden aan het aanpassen van alle mogelijke onderdelen. Het gaat zelfs zo ver dat ik me voor kan stellen dat een interieurontwerper geen maquettes of tekeningen meer maakt voor zijn klanten, maar zijn ontwerp gewoon in de Sims 3 maakt…

De Sims 3 is net zoals de vorige delen een spel dat je niet online kunt spelen. Hier staat echter tegenover dat er wel veel online mogelijkheden zijn, zoals uiteraard het kunnen downloaden van allerlei dingen, maar je kunt via een speciale editor ook allerlei filmpjes maken van je Sims en deze vervolgens online zetten waar iedereen ze kan bewonderen.

Conclusie

Als er iets opvalt aan de Sims 3 is het wel dat het een heel compleet en fijn spel is. De makers hebben alles zo compleet gemaakt dat er nauwelijks nog verbeterpunten zijn. De uitgebreide mogelijkheden om alles er precies zo uit te laten zien zoals jij dat wilt zijn top en doordat je nu niet meer tussen de verschillende huizen hoeft te wisselen, maar gewoon in รฉรฉn keer door kunt lopen voelt de Sims 3 veel vrijer aan dan vorige delen. Aan de andere kant wordt je door het spel wel iets meer aan het handje genomen, maar dit neemt niet weg dat de Sims 3 weer een ongelofelijk leuke en verslavende game is geworden waar ik nu alweer veel te veel nachtelijke uurtjes aan kwijt ben geraakt.

 1.   
  Spam-Fischer's avatar

  ik heb hem ff geleend

  tis wel iets beter dan ik had verwacht maar de grapix zijn dramatisch

 2.   
  oke's avatar

  ik heb hem al een tijdje en vind het een leuk spel, alleen jammer van de graphics en de weinig keuzes die je kunt maken met bijv de keuze van je haar. ๐Ÿ™

 3.   
  mitchelltje9's avatar

  dit is weer een top game ๐Ÿ˜€ 8)

 4.   
  ckerigon's avatar

  Zijn de aanbevolen eisen zwaar?
  Want ik wil de game best halen als de reacties positief zijn ๐Ÿ™‚

 5.   
  Overload14's avatar

  Waba snaba daba woo. Dat is sims voor mss ga ik deze wel halen als die wat goedkoper word

 6.   
  delta62's avatar

  De eerste sims heb ik echt veel gespeeld met een vriend.

 7.   
  Teunb's avatar

  Leuk spel, alleen in het begin heel ff wennen vergeleken met sims2.
  Het beeld is er erg weinig op vooruit gegaan maar het maken van de poppetjes is wel leuker.
  Je kan nu niet alleen je eigen sims een rot leven geven maar ook de andere mensen in de buurt pesten ๐Ÿ™‚ (Bij iemand anders gespeeld)

 8.   
  Dy-88's avatar

  originaliteit van koeien spuiters is natuurlijk geen 7 waard.
  echt wat een uitmelkerij…. ๐Ÿ˜ก

 9.   
  lassieman's avatar

  ”Dy-88″ schreef, "originaliteit van koeien spuiters is natuurlijk geen 7 waard.
  echt wat een uitmelkerij…. ๐Ÿ˜ก "

 10.   
  i7 Grendel's avatar

  Een voordeel van de lage graphics is dat het op de sneue casual-gamer PC ook lekker werkt.

 11.   
  micksland's avatar

  Veel dingen zijn hetzelfde als in sims2. De overstap van sims1 naar sims2 was veel groter kwa graphics en keuzes. ๐Ÿ˜†

 12.   
  linde's avatar

  Je sims maken is gewoon het meest verbeterd

 13.   
  Femkee.'s avatar

  I want to buy him! But i don’t have enough money! :O

 14.   
  G-6's avatar

  ik twijvel of ik hem zal kopen, is ie aantebevelen als je de vorige delen ook leuk vond(niet geweldig maar gewoon leuk)

 15.   
  Gamersnetzuigt's avatar

  heb hem gekocht en hij werkt niet heb hem al geruild, heb op forums gekeken, mn vriend gevraagd, maar hij werkt nog niet!
  ๐Ÿ‘ฟ nu ga ik kijken of ik mn geld terug kan krijgen (of eisen indien nodig)

 16.   
  SimsAddict's avatar

  Geld op, moet sparen. Aaaah ik wil hem zo graag!

 17.   
  Majo's avatar

  kopie schreef, "ik twijvel of ik hem zal kopen, is ie aantebevelen als je de vorige delen ook leuk vond(niet geweldig maar gewoon leuk)"

  Als je de vorige delen leuk vond, dan vind je deze zeker ook leuk.

 18.   
  matios's avatar

  IK HEB DE SIMS 1 EN 2 GESPEELD

  MAAAR DEZE IS ZO VERSCHRIKKELIJK

 19.   
  Killinstinct's avatar

  Vet spel ๐Ÿ™‚

 20.   
  Wouter's avatar

  ”Dy-88″ schreef, "originaliteit van koeien spuiters is natuurlijk geen 7 waard.
  echt wat een uitmelkerij…. ๐Ÿ˜ก "

  Waar slaat het nou weer op om alles een 1 te geven. Wat een onzin.. ๐Ÿ˜ก

 21.   
  Timmeh's avatar

  Vooral leuk om een personage te maken die bijvoorbeeld heel veel geluk en succes heeft of iemand die juist pech heeft en dan gewoon te kijken wat er met hun uiteindelijk gebeurd.

 22.   
  atzekil's avatar

  ik vind het een supper game

 23.   
  Derpina's avatar

  Ik ga het spel wel kopen,maar ik wacht ff tot de prijs wat gezakt is.
  Ik moet toch nog ff sparen,haha!
  Maar ik heb t bij een vriendin gespeeld en ik kan alleen dit zeggen:
  GE-WEL-DIG!!!
  Euh…hehe… ๐Ÿ˜€

 24.   
  Infector's avatar

  Alles is goed behalve de graphics…
  Het is weer typisch sims en zo moet het zijn.
  Het is veel uitgebrijder, de spelwereld enzovoort maar het mist nog iets.
  Een vette 8 voor een goede game!!

 25.   
  blauwtje's avatar

  vind de mensen niet zo mooi zijn en vind de kleren niet leuk
  had verwacht dat alles wat je in sims 2 had ook in sims 3 had “spullen en haren enzo”
  het is nog wel leuk maar ik had toch veel meer verwacht

 26.   
  Joenie1988's avatar

  Wat valt er over de sims 3 te zeggen? Het is een spel die veel nieuwe en veel oude kanten kent. Heel veel wat je in de sims 2 hebt geleerd en wat een vooruitgang was op de sims 1, hebben ze ook gebruikt bij de sims 3. Denken aan wensen en karaktereigenschappen. Zoals in de revieuw al werd gezegd, is het hier allemaal alleen weer een stukje uitgebreider. Ik vind de kansbeloningen die je nu bij de sims 3 kan kopen een hele vooruitgang, omdat het veel uitgebreider is en het niet om specifieke producten gaat. Ook is het zo dat het geweldig is om alles helemaal naar je eigen smaak aan te passen. Je kan geel, rood, groen of blauw hout maken als je dat wilt en dat maakt het best wel leuk. Ook heb je allerlei interacties die persoonsgebonden zijn. Een persoon die een flirt is, kan bepaalde dingen bespreekbaar maken die iemand die een feestbeest is niet kan. Iemand die zuinig is kan bonnetjes uit een krant knippen en naar aanbiedingen op het internet zoeken, terwijl iemand die gestoord is, kan raaskalken. Dat maakt de sims nog meer een eigen persoon. Ook is het leuk dat je, je sims een goed leven moet geven wanneer ze een goed nageslacht willen krijgen. De zwangerschap is ineens een stuk belangrijker, omdat aan de hand van de acties tijdens de zwangerschap wordt bepaald hoeveel wensen je mag kiezen voor je kind. Hierin zit een beperking, omdat de kinderen toch kinderen van hun ouders zijn en dus niet zo heel erg ander horen te zijn. Dat is heel erg leuk. Het enige minpuntje in de sims 3 vind ik toch wel de beeldkwaliteit. De sims 2 had een mooiere beeldkwaliteit. Bij de sims 3 is het allemaal wat hoekiger. Ik heb wel het gevoel dat het draaien van het beeld nu iets makkelijker gaat dan bij de sims 2. Voor de rest is het vooral weer een game waarvan je lekker moet genieten. Ik kan niet wachten op het eerste uitbreidingspakket. De Sims 3 Wereldavonturen.

 27.   
  anneee001's avatar

  hoi,

  ik weet niet of iemand mij kan uitleggen hoe mijn opmerkingen/vragen kloppen.
  zojuist heb ik de sims 3 gekocht, en na 2 dagen uitproberen ben ik snel weer overgegaan naar sims 2. ik speel dit spel af vanaf sims 1 en ik ben erg teleurgesteld.

  ik heb graag ”controle” over mijn familie’s en ik wil zelf bepalen hoe alles gaat. zo had ik bij de sims 3 twee mensen gemaakt (man, vrouw) die ik uiteindelijk wilde laten trouwen etc etc. ben ik even met die vrouw aan het spelen, schakel ik over (met veeeeeeeeeeeeeeel moeite trouwens ik snap bij god niet hoe ik nu van gezin moet wisselen) en dan heeft die man zomaar een kind !?!?! dat wou ik niet? zelf denk ik omdat ik de eigenschap op familie gericht had?

  ook vind ik het geweldig dat je sunsetvalley in kunt enzo, maar eerder kon je een winkel inlopen en nu kun je alleen maar de bibliotheek in?!!?! bij de sims 2 kon je lege kavels plaatsen en daar een woning op bouwen. nu snap ik totaal niet hoe dat moet.

  ik vind de poppetjes lelijk. de aanpassingen die je kunt maken super, maar speel je er eenmaal mee vind ik ze er echt niet mooier/echter op lijken.

  als je een baby hebt, zit hij in een doek gewikkeld. vind ik niet echt leuk.

  verder de meubels, dingen voor in de tuin, auto’s fietsen noem maar op super. maar het spelen met je sims vind ik echt flink/slecht achteruit gegaan!!

  misschien snap ik het spel niet goed, dat ik daarom niet echt leuk speel.
  vandaar dit bericht ๐Ÿ™‚

  groetjes

 28.   
  i7 Grendel's avatar

  Een van mijn favoriete en zeker niet de meest onbelangrijke eigenschappen van de Sims 3 is de vrijheid. Je Sim kan nu naar de overkant van de straat lopen om bij de overburen aan te bellen, of in hun vuilnis te rommelen. Maar je kunt ook naar de bioscoop gaan om een film te zien, of een sportwedstrijd in het stadion. Je werk is ook veel controleerbaarder. Je kunt tijdens het werken er gewoon mee kappen als je sim zich niet goed voelt, maar verwacht niet dat je werkprestatie er beter van wordt (ook nieuw denk ik (ik heb de sims 2 namelijk niet gespeeld)). Dat herinnert je er weer aan dat je in een stad woont, in plaats van alleen in een huis.

 29.   
  $mathie$'s avatar

  ik vind het weer een geweldige game net als alle andere sims spellen

 30.   
  –pwner–'s avatar

  jah ik kan nie wachten.the best sims game ver! ๐Ÿ˜†

 31.   
  –pwner–'s avatar

  er komt een nieuw uitbrijdings pakket !
  de sims 3 wereldreizen!kijk op www.electronicarts.nl voor het filmpje.

  ik hou jullie op de hoogte

  link:

 32.   
  Selective93's avatar

  Graphics zijn gewoon te oud, blijft wel een goede, vermakelijke game voor lange dagen :).

 33.   
  kwebbeltes's avatar

  Een week geleden had ik sims 3 gekocht omdat ik dacht dat hij nog leuker was dan de sims 2. Ik had de sims 2 3 jaar geleden voor mijn verjaardag gehad en dat spel is gewoon geweldig. Dus ik weet ik niet hoe veel winkels af om zo snel mogelijk de goedkoopst sims 3 te krijgen. Uiteindelijk heb ik hem bij de v&d gekocht want daar kreeg ik korting door airmilles. Thuis zo snel mogelijk de sims 2 van de computer gehaalt zodat ik sims 3 kon instaleren. Bij het instaleren van de sims 3 kon je niet eens kiezen waar je hem wilde instaleren want ik wilde hem op de d-schijf niet op de c-schijf. Dan toch maar op de c-schijf geinstaleerd. Het instaleren was heel makelijk je hoefde bijna nergens op te drukken alles ging vanzelf. Natuurlijk wilde ik er zo snel mogelijk mee spelen. Na het eten meteen een poppetje gemaakt. Het maken van het poppetje is het enigste plus puntje dat ik noemen kan want dat was echt geweldig. Ik wilde natuurlijk ook meteen een huis voor mijn poppetjes maken. Ik probeerde de hele tijd op zoeen huis te klikken maar je huis van tevoren inrichten was schijnbaar niet mogelijk. Toen ik eenmaal met mijn poppetjes spelen ging kon ik wel huilen daar ging mijn 50 euro. De graphics waren gewoon te slecht voor woorden. Een taxi was een geel vlekje. Ik verlangde al weer heel snel naar de sims 2. De volgende dag de v&d gebeld maar ruilen was niet mogelijk. Nu moet ik de sims 3 zien te verkopen op marktplaats en de sims 2 weer terug op de computer zetten. Ik heb op villa en uin na alles van de sims 2 dus instaleren duurt een hele dag. Koop als je sims 2 gewent ben nooit de sims 3!

 34.   
  deedee1312's avatar

  Ik heb nu ook sims3 en dacht door de meeste previews dat hij veel beter moest wezen, nou ik vind het vies tegen vallen de pluspunten bij sims2 was dat je sim echt ziek werd etc. nu heb ik al 2 keer 1 sim helemaal tot het einde tot ze doodgaan gedaan en nooit ziek heel raar.

  tevens vind ik de grafische kant ook niet veel beter, tis wel beter dat je nu naar je buren kan gaan etc. maar vind hem toch nog vies tegen vallen.

  Het preview filmpje leek ze perfect, maar helaas op naar de sims4 ๐Ÿ˜†