Gamersnet.nl

Games zullen nooit meer hetzelfde zijn

Wat was 2007 toch eigenlijk een geweldig jaar voor ons gamers. De laatste drie maanden zaten overvol met de beste games en menig portemonnee zwichtte onder het juk van het enorme aanbod aan virtuele kwaliteit. Call of Duty 4, Halo 3, Gears of War op de PC… games die vandaag de dag nog steeds volop gespeeld worden en waar veel plezier aan wordt beleefd.

Toch is 2007 in mijn ogen een jaar met vergaande gevolgen. De topgames waren heerlijk, smaakten naar meer en hebben voor torenhoge verwachtingen van dit jaar gezorgd, maar de spreekwoordelijke medaille kent ook hier een onvermijdelijke keerzijde. We zijn namelijk verwend geraakt en dat begint zich nu, een aantal maanden later, pas echt goed af te tekenen.

We maken even een sprongetje naar het beoordelen van games. Smaken verschillen, net zoals meningen, maar over het algemeen komen goede games altijd wel in het juiste licht te staan en worden de mindere goden op alle sites zonder problemen afgeserveerd. Maar wat vinden we vandaag de dag nog eigenlijk goed? Vorig jaar werden we in slechts een paar weken tijd overspoeld door games met topcijfers die ruim boven de 8 zaten en het liefst nog ergens rond de 9 uitkwamen. En eigenlijk zijn we dankzij die periode alleen maar meer in de problemen geraakt.

Games die nu een 7 scoren worden door de massa al volledig genegeerd, bij een 8 plaatst men zonder moeite kanttekeningen “dat het toch wel aan de lage kant is voor deze game”. Een 8, aan de lage kant!? Moet je op school eens zeggen, grote kans dat je glashard wordt uitgelachen of door klasgenoten met mindere resultaten omgekeerd in de prullenbak wordt gedrukt. Zijn we dan vergeten dat een 6 gewoon een voldoende is en ook in het geval van games voor een hele leuke tijd kan zorgen? Je moet misschien wat dingen voor lief nemen, maar ik heb genoeg games gespeeld die verre van een topcijfer kregen in de diverse recensies, maar waar ik toch geweldige uren mee heb beleefd.

Als gamesjournalist sta ik uiteraard dicht bij alle materie, maar vandaag de dag weten de meeste liefhebbers van games ook meer dan goed wat er overal speelt en waar men over praat. We zijn al lang het stadium voorbij dat we blind varen op een paar screenshots, trailers en de overbekende marketingtaal. Met de exorbitante gamesprijzen, waarvan Peter zelfs de oorzaak nog niet lijkt te weten, is een weloverwogen keuze van groot belang. Die vijftig, zestig of soms zelfs meer euro kan je maar één keer uitgeven en dan wil je toch goed voorbereid de winkel in gaan.

Noem het verwend. Noem het kritisch. Feit is wel dat de verwachtingen van games een flinke tik hebben opgelopen vorig jaar. Een 6 negeren we, een 7 zal ook wel de moeite niet waard zijn, een 8 laat dus toch wel veel steken vallen, een 9 klinkt als een aardig product… Games zullen nooit meer hetzelfde zijn.