Preview: SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake – Meme je dat nou?

Zeg wat je wilt over SpongeBob, maar ergens zijn de makers ervan geniaal. Of je ‘m nou haat of adoreert, iedereen kent de guitige spons met de vierkante broek en de bloedirritante lach. Je zou SpongeBob bijna een icoon kunnen noemen. En elk icoon verdient een game. Nu heeft SpongeBob al wel wat games op zijn naam staan – waaronder vrij recentelijk nog een Battle for Bikini Bottom remake – maar daarmee was voor Purple Lamp Studios de krabburger nog lang niet op. Er zat nog veel meer in de pijp. Dames en heren, ik presenteer U: SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake, de spiritueel opvolger van dat eerder genoemde Battle for Bikini Bottom Rehydrated.

Semi-gesloopt schoof ik aan bij de dames van Purple Lamp Studios, zelf ook aardig gaar en bijna stemloos. Want heel de dag lullen over SpongeBob, dat vergt wel wat van de stembandjes. Op een beurs als Gamescom verwacht je dat vooral standhouders van dikke AAA-shooters het rete-druk hebben, maar SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake trok meer bekijks dan de gemiddelde gamer wellicht verwacht. Zelfs ik kreeg een enigszins verwarde blik van Peter toen ik uit m’n steelpannetje ging bij het betreden van de consumentenstand. Daar zijn overigens video’s van waarvan ik hoop dat Peter er discreet mee omspringt. Maar ja, het is waar, ik ga hard op SpongeBob. Sue me.

Waarom is die mafkees zo populair? Joost mag het weten. Het komt vast door het onschuldige. Het oliedomme en koddige. Wat het ook is, het maakt van SpongeBob niet alleen een geliefd, maar ook een meme-rijk personage. En dat is exact waar Purple Lamp Studios heel hard op inzet met The Cosmic Shake. Want het verhaal van een verkeerd gelopen wens welke diverse universums opent vormt een prima basis voor een 3D platform game met lichte combat elementen. Maar de overvloed aan referenties en SpongeBob memes… dat zijn de echte publiekstrekkers. En dat weet Purple Lamp Studios maar al te goed.

En geef ze eens ongelijk. Waarom zou je niet gretig gebruik maken van alle wereldberoemde referenties die de serie inmiddels rijk is? Als je daarmee Nickelodeon aan je zijde krijgt – welke volgens de devs meer dan coöperatief is – dan zou je gek zijn om er nee tegen te zeggen. En zeg eerlijk, vrijwel elk van de 30 kostuums die Cosmic Shake rijk is vormt al een reden om de game te willen spelen. Van de Karate Choppers outfit tot aan de SpongeGar, ze roepen stuk voor stuk wel een emotie bij je op. De emotie van “kut, dat gaat me weer extra geld kosten” zou het volgens de ontwikkelaar niet moeten opleveren want microtransacties, daar doet men niet aan, tot grote ergernis van Meneer Krabs. Alles valt in-game vrij te spelen. Daar zul je wel voor moeten backtracken na het vergaren van vaardigheden, maar goed. Je moet er wat voor over hebben.

Weet je wat het is, ik zou hier uren over kunnen lullen. Ik zou nog best een tijdje kunnen doorgaan over het feit dat de gehele originele (Engelse) stemmencast hieraan heeft meegewerkt en dat Nickelodeon wél oké is om mee te werken, iets waar Disney wat van kan leren. Ook zou ik je tot in den treure kunnen vervelen door elke gespotte referentie te benoemen, waarbij ik waarschijnlijk veel te enthousiast zou worden zodra ik bij Sweet Victory uitkom. Maar dat zou zonde zijn. SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake verdient het namelijk om ongespoiled gespeeld te worden. Wanneer dat is? Dat blijft voor nu nog even een vraagteken. Volgens Purple Lamp Studios komt de game sowieso nog voor 2025 uit. Lekker specifiek ook.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren