Asfalt, best een goed product!

Asfalt is een prachtig goedje, het is zelfs een mineraal! Het komt van nature voor in bijvoorbeeld Trinidad, maar wij asfalt-technisch-gezien minder bedeelde landen kunnen het ook gewoon zelf maken, we mengen dan wat asfalt met zand en leem en je krijgt steenasfalt. Oké niet de real deal natuurlijk, maar we moeten het er maar mee doen. En voor jullie wijsneuzen die denken dat asfalt pas gebruikt wordt sinds er snelle auto’s zijn en de snelweg werd bedacht… Niet door Hitler overigens, wat veel mensen denken, het idee van de Autobahn stamt al van voor de Eerste Wereldoorlog (oké toen waren de Duitsers ook geen lieverdjes) en in 1932 was het de Keulse burgemeester Konrad Adenauer (foto onder) die verantwoordelijk was voor het eerste stuk snelweg tussen Born en zijn eigen Keulen. Yay!

Maar het gebruik van asfalt was ver voor de automobiliteit al een feit. Zo maakten de Mesopotamiërs hun baden ermee dicht en gebruikten de Egyptenaren asfaltblokken als dammen langs de Nijl. In 1870 bedacht de Belgische chemicus Edward J. de Smedt het moderne asfaltbeton, al deed hij dat wel in zijn tijd in de Verenigde Staten toen hij werkte aan Columbia University in New York. Maar goed dat is wel typisch Belgisch te noemen, want die zijn goed in hun werk exporteren naar de Verenigde Staten.

Neem bijvoorbeeld speculoos, wat best wel gemakkelijk te verkrijgen is in de V.S., maar, laten we gewoon naar de feiten kijken, een inferieur product is aan speculaas. Ja weet je, ooit in vroeger dagen hadden wij Nederlanders nogal veel kolonies, gespecialiseerd in heerlijke specerijen. Die importeerden we (nee, ik voel geen schuld!) dan naar Nederland, denk aan kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom, witte peper et cetera. En dat minkerden we dan bij elkaar en dan krijg je het overheerlijke, kruidige, op smaak gemaakte speculaas.


Ranzig, ze smeren het zelfs op brood.

België had de Congo… Ja nee, dat snappen we wel, want daar was heel veel goud te vinden. En ook voor Dolfje Geldwolfje België stinken dukaten niet. Maar goed vet hoor dat goud, maar het gevolg is wel dat speculoos eigenlijk speculaas is, zonder alles wat het echt lekker maakt. Maar speculoos is in de V.S. relatief bekend en van speculaas heeft men nog nooit gehoord! Dus hun waren aan de man brengen in de V.S. kunnen de Belgen gewoon heel goed. Op het gebied van speculoos, maar ook op het gebied van betonasfalt dus.

Anders dan speculoos kun je asfalt overigens blijven gebruiken en dat maakt het ook nog eens een heel duurzaam goedje. Prachtig. En waarom ik deze fascinatie voor asfalt heb ontwikkeld? Onderstaande video van de NaturalVision-mod voor GTA 5. Tyfus wat een prachtig asfalt (via Kotaku).

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren